Имиграция и работа Работа като нает - employed

Най-често изричаните лъжи от интервюиращите към кандидатите за работа

Ако си търсите работа, понякога може би се замисляте дали да не „подплатите” опита си, или да преувеличите ролята си в ключов проект, по който сте работили. Защо пък не, все пак повечето кандидати лъжат малко или много в автобиографиите си. Но дали някога ви е хрумвало, че интервюиращите също може да се опитват да ви заблудят? Те редовно казват на кандидатите за работа неща, които не са изцяло верни, а понякога дори пълна лъжа.

В тази статия ще ви представим  някои от най-често използваните лъжи от интервюиращите лица. Все пак ще уточним, че не всичко, изречено от тях е лъжа. Но това са твърдения, които са неточни в по-голямата си част от и затова не трябва да ги приемате като такива, когато ги чуете.

“Ще запазим биографията ви в регистъра ни”

Това твърдение често се среща в писмата за отказ, но какво всъщност означава? Според кандидатите за работа това обикновено означава, че кандидатурата им ще бъде запазена в базата данни на кандидатите и ще се свържат с тях отново при наличие на обещаваща възможност. Всъщност това  означава, че кандидатурите им ще бъдат прибрани в архива, а не че ще бъдат разгледани отново в бъдеще. Всички работодатели пазят кандидатурите за известен период от време, защото законът ги задължава да го правят. Така че това твърдение означава по-скоро, че „ние ще се съобразим със закона”.

“Ще ви уведомим за бъдещи възможности”

Това може да се случи, ако кандидатурата ви е много силна и/или изградите необикновено разбирателство с интервюиращия. В повечето случаи обаче работодателите казват това на кандидатите, но не го изпълняват. Възможно е да го казват с най-добри намерения и наистина да искат да ви се обадят, но при условие, че годишно разговарят със стотици и дори хиляди кандидати, дори и най-добрите от тях могат да останат забравени. Това означава, че никога не трябва да приемате, че работодателите ще се свържат с вас, когато има нови свободни места. Ако искате да работите за тях, трябва активно да преглеждате обявите им и да кандидатствате.

“Ще се свържем отново с вас след две седмици”

Както повечето кандидати за работа знаят от собствен опит, обещанията на интервюиращите за крайни срокове често се объркват. Това твърдение в действителност означава: „Според мен би трябвало да сме готови до две седмици, ако не се случи нещо непредвидено. Ще се свържем с вас, ако преценим, че искам да разговаряме допълнително, но в противен случай най-вероятно няма да ви се обадим”.

„Каквото и да решим, ще ви уведомим”

Интервюиращите често обещават това, но не го изпълняват – оставят цели армии от кандидати за работа разочаровани и нервни да се чудят дали да предприемат други действия, или ще бъдат извикани на второ интервю след известно време.

“Вие наистина ни впечатлихте, но имахме много квалифицирани кандидати”

Това може и да е истина, но е рутинно твърдение, дори и когато е вярно. Всъщност много фирми включват това твърдение в писмото за отхвърляне, което изпращат на всички кандидати, които не са били наети. Едва ли всички тези хора са ги впечатлили толкова много. Това просто е любезен начин да се отхвърли кандидатът, затова не трябва да разчитате на тези думи.

“Тук имаме невероятна култура”

Работодателите обичат да говорят за своята култура, но истината е в детайлите: Позволяват ли гъвкаво работно време? Можете ли да работите дистанционно? Какво професионално развитие предлагат? Доколко конкурентоспособни са заплатите им? Защо хората напускат работа? Каква е вътрешната политика на фирмата? Дори и фирми, които не се представят добре по тези параграфи, обичат да хвалят културата си на интервютата. Затова проучете ситуацията лично.

“Предлагаме отлични бонуси”

По някаква причина фирмите твърдят това, а може би дори и го вярват, дори и когато бонусите им не са конкурентни на бонусите, предлагани от други компании в индустрията. Нещо повече, на хартия някои фирми предлагат щедра отпуска, но не и на практика. Ако не можете да използвате одобрената си отпуска и началникът ви се мръщи, когато излизате във ваканция, няма значение колко платен отпуск имате по договор.

“Избрахме кандидат с по-голям опит”

Може би наистина е така или пък не, но това е стандартен отговор, даван на кандидати, които питат защо не са одобрени. Възможно е да е истина, но е възможно също и да означава „не ни хареса вашия характер” или „говорихте прекалено много по време на интервюто”.

Категории

RSS Статии от Chikov.com

  • Какви са плюсовете да използваме имиграционен съветник? януари 18, 2019
    Когато на някого му се наложи да подава документи за виза, за статут или за натурализация( или за британски паспорт, както го наричат много българи) има три варианта. Вариант 1 – да си попълни формуляра сам. Вариант 2 е някой друг, който разбира повече от вас, но не е специалист, да попълни апликацията – например, […]
    Atanas Chikov
  • Нова година, нов късмет казват хората! януари 5, 2019
    Нова година, нов късмет казват хората! На това се надявам и аз, пускам едни и същи числа от 18 години на тотото, за сега нищо! Късметът май-ще трябва да дойде от здравата ми работа и да си го направя!? За момента стана нова година, нова услуга, която да предлагам на сънародниците ни. Не бях се […]
    Atanas Chikov

Follow us on Facebook!