Имиграция и работа Работа като нает - employed

Намиране на работа без английски във Великобритания

Намиране на работа без английски във ВеликобританияМного от българите, които живеят в Родината, имат финансови затруднения, тежко им е и мечтаят да заминат за Великобритания, за да поработят, да изкарат добри пари, с които да осигурят един по-хубав живот за себе си и близките си.

Тази тяхна мечта се подкрепя и от това, че чуват все повече истории за българи, заминали на гурбет в чужбина, намерили си добре платена работа и устроили се така, че са започнали да водят по-добър живот и да помагат на роднините си.

Така се ражда убеждението,  че  почти всеки, който замине за чужбина, дори и да не знае чужд език, ако е трудолюбив и стисне зъби за година-две, ще “се оправи”.

И така, решението е взето, събират се пари или се тегли заем, купува се самолетен билет – и вече и ние сме част от живота на Острова. Дотук всичко е сравнително лесно. И сега – важният въпрос – как можем да си намерим работа, ако не знаем езика или имаме само бегли познания?

В началото може да се започне

работа в някоя българска фирма

като мъжете най-често работят в сферата на строителството, а жените – в сферата на почистването или като шивачки. Заплащането никак не е високо, често се движи около минималното заплащане за страната, особено когато човекът не говори английски и работодателят знае, че работникът му няма особен избор.

За да се започне

работа в строителството

е необходимо първо да се извади карта CSCS (Construction Skills Certification Scheme). Тази карта доказва на работодателя, че сте преминали успешно тест за безопасност на работното място и имате необходимите знания и умения за безопасна работа по строителните обекти. Разходите по курса и изкарването на картата са около 100 паунда. Нужни са минимални познания по английски език, за да можете да си запазите час за изпита, но може и да помолите познат или приятел да го направи вместо вас. За изпита има учебник на български език.

Подробна информация за започването на работа в строителството можете да намерите в обстойната ни статия по темата на сайта “Работа в UK” на адрес www.rabotavuk.com/?p=2206.

Друга популярно начало за хора без английски език е

работа на автомивка

Повечето автомивки се държат от чужденци, самото миене на коли не изисква особени умения и общуването с клиенти не е много.  Все пак имайте предвид, че тази работа може да е доста тежка и неприятна. Работи се на открито, работещият е във вода по цял ден, а атмосферните условия на Острова не са от най-благоприятните. Ако автомивката е на оживено място, ще трябва да се мият доста коли и понякога ще трябва да се работи бързо и сръчно за прилично заплащане, защото работодателят често разпределя възнагражденията от процент от заработеното за деня. Заплащането е около и под минималното за страната, но пък има възможност за бакшиши, които се събират общо и се делят на всички работещи. Доста от автомивките наемат работници нелегално и плащат на ръка в кеш, което означава, че работниците работят “на черно”, не им се плащат осигуровки и данъци, съответно, те са без никакви права и не пребивават в страната според разпоредбите на Европейския съюз, което ги лишава от доста възможности и привилегии, които иначе биха им се полагали.

Ако искате да ви наемат на работа, а не да развивате собствена дейност, имате и други варианти. Сред тях са

работа във ферма или цех

които са подходящи както за мъже, така и за жени. Факт е обаче, че този вид работа е много тежка, стои се на крак по цял ден, работи се от рано сутрин до късно вечер и не винаги заплащането е задоволително, а в някои ситуации повече прилича на експлоатация. Не твърдим, че навсякъде е така, но е добре да имате едно на ум и да избирате внимателно фермата или цеха. Най-добре е да е място, на което е работил или все още работи друг сънародник, който може да гарантира, че работниците не са експлоатирани.

Друга работа, добила популярност в последно време сред имигрантите на Острова, е

работа като таксиметров шофьор

За целта се купува автомобил, който след това се преправя на такси. Да, за това се иска голяма инвестиция, отлично познаване на районите или инсталиране и работа с джипиес и не на последно място, познания по английски език – все пак трябва да разберете какво иска даден клиент и къде точно да го закарате. Въпреки това, ако имате желание да започнете подобна работа за себе си и можете да си позволите първоначалната инвестиция, можете да станете таксиметров шофьор и без да имате добър английски език. Питате се как? Ами ще си подбирате клиентите си така, че да са българи или други по народност, стига да говорите и разбирате езика им. Работата с тези ограничения няма да е много печеливша, особено в началото, докато наберете популярност, изградите мрежа от клиенти и изплатите инвестициите си, но ако сте в район с по-голямо струпване на говорещи езиците, които владеете, ако сте трудолюбиви, упорити и съумеете да преборите голямата конкуренция, ще започнете да печелите.

Ако имате пари за инвестиране, но не желаете постоянен и пряк контакт с много хора, има и друг вариант – купувате си ван и превозвате не хора, а техния багаж. Същите неща, които споменахме по-горе, важат и тук.

Работа в други чуждоезични общности

Има българи, които не владеят английски, но пък знаят други чужди езици, например немски, руски, френски, гръцки, турски и т.н. Това не трябва да се пренебрегва, защото въпреки факта, че се намирате в англоговоряща държава, всеки чужд език е предимство и увеличава шансовете ви за намиране на работа. Така например, ако владеете гръцки или турски, във Великобритания и най-вече в Лондон можете да потърсите работа в заведения, обслужващи гръцката или турската общност – хранителни магазини, кафенета, ресторанти и т.н.

Владеещите руски биха могли да си намерят работа по обекти и фирми, които се ръководят от руснаци, литовци, латвийци, украинци и хора от други националности, говорещи руски или с език, близък до руския. Отново трябва да имате предвид, че дори и да ви наемат на работа, заплащането вероятно ще е около минималното, но в началото, поне докато проговорите английски, и такава работа може да ви бъде от полза.

При тези варианти, когато се работи във Великобритания, но за българин или чуждестранен (не британски) работодател, съществува допълнително затруднение – научаването на английски език става много по-бавно и трудно. Вероятно се досещате защо – работите в среда, в която не се говори местния език или ако се говори, е рядко, защото вероятно и останалите не го знаят добре. В такъв случай, дори и да започнете на подобна работа, трябва да бъдете упорити и да учите сами езика, когато имате време у дома, да запишете курс или просто да се стремите да общувате повече с местните или познати, които могат да ви помогнат в начинанието.

Други съвети

Добър съвет е да не проявявате излишно любопитство към това, колко изкарва ваш колега, защо той работи по-малко, защо е по-добре платен от вас и т.н. – може да станете неудобен и да се лишите от работата си. Причините за това, някой да изкарва повече от вас, може да са много и различни – например, в строителството той може да работи директно към главната компания на обекта, да е изряден и да има всички документи, да работи със свои собствени инструменти, да знае английски и т.н.

Във Великобритания не е прието да се пита колко изкарват колегите, началниците и работодателите – нито директно, нито заобиколно. Тази информация е поверителна и, като правило, не се споделя или коментира.

Друго, за което да внимаваме, е поведението и тонът ни в общуването с колеги или висшестоящи. Ние, българите, сме по-темпераментни и често смятаме за уместно, ако се ядосаме, да повишим тон, да започнем да оспорваме решенията и нарежданията на работодателя, да се оплакваме от многото работа и малкото пари и т.н. Тонът, който на нас може да ни се струва само леко повишен, и следователно, приемлив, ако сме ядосани – често се оценява като много грубиянски и недопустим от британските работодатели.  Добре е да имате ясното съзнание, че при подобно поведение шансът да останете без работа е много голям, особено ако сте нов работник, нямате квалификации, не сте с изрядни документи и не знаете език. В такъв случай вие сте напълно заменим и никой работодател няма да се замисли да се отърве от вас, ако сте прекалено труден за сработване.

Откъде да започнете в търсенето на работа?  

Започнете от познати, приятели или роднини на Острова, това е най-добрият ви вариант. Ако нямате такива можете да разгледате многото обяви от нашите сайтове като www.bghelp.co.uk/adds и  www.easteads.co.uk,  обяви във Фейсбук групи като “Работа в UK” –https://www.facebook.com/groups/rabotavuk или обяви във вестник “БГ БЕН“ – www.bgben.co.uk.

Също така, ако искате да работите за агенция, можете да намерите нашия списък с агенции с положителни отзиви, предлагащи целогодишна работа във Великобритания на сайта ни Работа в UK на адрес www.rabotavuk.com/?p=150.

Друг вариант за търсене на работа е да следите британските сайтове за работа, като например Гъмтри (www.gumtree.com), но за там ще трябва да имате поне минимални познания по английски език. За да разберете кои са останалите големи и популярни сайтове за работа във Великобритания и какво предлага всеки от тях, можете да разгледате категория Job Sites  на сайта Работа в UK на адрес www.rabotavuk.com.

Научаване на английски

И за финал – не си попадайте в плен на мита, че няма нужда да учите предварително английски, защото много лесно ще го научите на място, във Великобритания. Практиката показва, че сънародниците ни тук масово делят квартира с други българи, гледат българска телевизия в дома си, работят с българи пазаруват в български магазини и заведения, а това силно пречи на научаването на езика. Започнете още от България, поставете една солидна основа за надграждане, залягайте здраво и учете английски, защото ще ви бъде от голяма полза, не само, за да си намерите хубава и добре платена работа, но и за да живеете по-добре и спокойно на Острова. Когато човек е в родната си страна, има много по-малко неща, за които да се безпокои, следователно една допълнителна задача – да ходи на курс по език – се осъществява по-лесно, а и струва много по-евтино. Не забравяйте, че в началото и работата ще ви бъде нова, и ситуацията, и пътуването – т.е. възможно е да имате много повече проблеми за разрешаване и да не ви остава много време, а и сили за обучение.

Ако не знаете откъде да започнете, можете да разгледате сайта ни Образование в UK (www.obrazovanie.co.uk) , където има много полезни материали.

About the author

Daniel

2 коментара

Click here to post a comment

Категории

RSS Статии от Chikov.com

  • Какви са плюсовете да използваме имиграционен съветник? януари 18, 2019
    Когато на някого му се наложи да подава документи за виза, за статут или за натурализация( или за британски паспорт, както го наричат много българи) има три варианта. Вариант 1 – да си попълни формуляра сам. Вариант 2 е някой друг, който разбира повече от вас, но не е специалист, да попълни апликацията – например, […]
    Atanas Chikov
  • Нова година, нов късмет казват хората! януари 5, 2019
    Нова година, нов късмет казват хората! На това се надявам и аз, пускам едни и същи числа от 18 години на тотото, за сега нищо! Късметът май-ще трябва да дойде от здравата ми работа и да си го направя!? За момента стана нова година, нова услуга, която да предлагам на сънародниците ни. Не бях се […]
    Atanas Chikov

Follow us on Facebook!