Здраве и здравеопазване Обща информация

Напитките, които трябва да избягвате, за да сте в добро здраве

На пазара има стотици видове напитки, голяма част от които малко или много са вредни за здравето. Знаем, че най-доброто питие е водата, но повечето хора, особено децата и по-младите, предпочитат овкусените напитки. За съжаление, точно сред тях има някои особено вредни, които могат да добавят големи количества излишни захари и калории към дневния ви прием, а това рано или късно ще се отрази на фигурата и здравословното ви състояние. Ето и кои са напитките, които ви препоръчваме да избягвате, ако искате да бъдете в добро здраве:

Сокове

Всичките сокове, които се продават в кутии по магазините, независимо дали сa „натурални“ сокове или са т.нар. „прясно изцедени“, съдържат консерванти и захари, предизвикват бърз скок в нивата на кръвната захар и добавят много излишни калории към дневния ви прием. Допустими са единствено, ако заместват едно хранене. Ако искате наистина да се хидратирате и същевременно да приемете витамини и други полезни вещества, направете си прясно изцеден натурален сок у дома.

Захарни кофеинови напитки

Добре познатото ви шварц кафе или еспресо ви е омръзнало? Харесва ви да разнообразявате с подсладено капучино или лате с вкус на лешници? Много хора обичат този тип кофеинови напитки, защото имат приятно сладък вкус и зареждат с енергия, но това удоволствие може да ви струва до 1000 калории на чаша, което понякога е над половината от препоръчителния дневен прием. Следващият път се замислете, преди да си вземете любимата си захарна кофеинова напитка и ако се разубедите, едно черно кафе ще ви зареди с достатъчно енергия, въпреки по-горчивия си вкус.

Изотонични напитки

Изотоничните или още известни като спортни напитки са високоенергийни и пълни с протеини. Не всички трениращи обаче имат нужда от такива напитки. Спортистите, които изразходват много калории и енергия, вероятно се нуждаят от допълнителни подхранващи напитки, но ако вашия спортен режим не е чак толкова натоварващ, тези напитки само ще ви натрупат още излишни калории, а стимулантите в тях могат да се отразят негативно на организма ви, особено при по-продължителна употреба.

Смутита от магазинната мрежа

Също като при натуралните сокове, смутито е полезно само тогава, когато вие си го приготвите и го изпиете на момента. Всичко, което се продава в магазинната мрежа има консерванти и е престояло в някакъв съд, т.е. не съдържа особено много полезни вещества.

Леко газирани подсладени води

Все повече хора започват да консумират леко газирани и/или подсладени води, заради по-добри вкус от обикновената бутилирана вода, но тези напитки често също съдържат захар, а някои от тях са с изкуствени подсладители, повечето от които също не са полезни. Винаги проверявайте етикетите, за да сте сигурни какво е съдържанието на напитките, които приемате.

Подсладен студен чай

Студените чайове в търговската мрежа са с добавени захари, изкуствени подсладители, оцветители и не на последно място – консерванти. Има ли нужда да добавяме нещо към това? Ако харесвате студен чай,  най-добре е да си го приготвите у дома. Сварете си чай и го оставете да изстине. След това можете да го охладите в хладилника или директно да го пресипете в кана и да добавите лед. Тогава ще се радвате на истинските му ползи за организма.

Подсладени плодови млека

Надали някой си мисли, че плодовите млека са подсладени само с натуралните захари от плодчетата в тях, но все пак сме длъжни да го отбележим – и в плодовите млека се съдържат добавени захари. А и откакто станаха модерни, растителните обезмаслени алтернативи на кравето мляко и соевото мляко, тялото ви дори не получава дори и необходимите протеини от тях.

Да не забравяме и факта, че напитките много пряко се отразяват на състоянието на зъбите ни. Според зъболекарите, безопасни за зъбите ни са само водата и прясното мляко. Всички други напитки, които съдържат захар, рушат неусетно, но бързо зъбите ни и затова е добре да се приемат само около часовете на хранене, а не през целия ден, и най-добре – със сламка, за да може течността да се отвежда по-близо до гърлото, без да преминава и уврежда зъбите. Разбира се, това не отменя необходимостта да си почистваме зъбите както трябва поне два пъти дневно.

Категории

RSS Статии от Chikov.com

  • Британска държавна пенсия и Пенсионен Кредит, прилики и разлики. февруари 14, 2019
    Британска държавна пенсия и Пенсионен Кредит, прилики и разлики. Нека обясня основните прилики и разлики. И двете неща се получават от живеещи във Великобритания, които са навършили пенсионна възраст. Пенсионната възраст в момента е 66 години и е с тенденции да се увеличи. И двете парични заплащания са в максимален размер от 164.35 на седмица. […]
    Atanas Chikov
  • Ако планувате бебе в Англия има една сметка, която може би си заслужава да си направите. януари 30, 2019
    Ако планувате бебе в Англия има една сметка, която може би си заслужава да си направите. Ако си направите тази сметка правилно, може да спестите над 1000 паунда. Става въпроса за гражданството на детето. Когато дете на български родители се роди във Великобритания, статута на родителите има голямо значение за неговото гражданство. Ако в момента […]
    Atanas Chikov

Follow us on Facebook!