Имиграция и работа Ревюта на професии

Необходими квалификации за да станете графичен дизайнер

Графичните дизайнери могат да работят в различни сфери на работа, където е нужен графичен дизайн, като например:

 • Печатни издания (книги, списания, вестници и т.н.);
 • Реклама;
 • Илюстриране;
 • Уеб дизайн и др.

В повечето случаи ще ви се налага да работите на компютър, затова е добре да познавате добре необходимите програми и процеси. Ако работите за печатно издание, трябва да знаете с какви програми се работи и какви са производствените процеси. Ако сте уеб дизайнер, освен, че ще трябва да познавате добре програмите за работа, ще трябва да разбирате и от уеб програмиране.

Предимства и недостатъци

Като всяка друга професия и тази има своите преимущества и негативи.

Плюсове:

 • Вълнуваща и творческа професия;
 • Имате възможност да осъществите всичките си идеи чрез вашето творчество.

Минуси:

 • От вас ще се очаква винаги да имате нови и свежи идеи, а това на моменти може да ви подложи под голям стрес;
 • Ще трябва да търпите критики и оплаквания от колеги и недоволни клиенти, все пак това е творческа професия и нещо, което за вас е изключително красиво може да се стори ужасно на колегите и клиентите ви;
 • Ще ви се налага да сте готови с даден проект след определено време, което може да ви напрегне още повече, защото не винаги ще ви идват идеи и ако идеята ви дойде в последния момент, ще ви се налага да работите дълги часове за нейната реализация.

Необходими квалификации

 • GCSE – добре е да имате поне едно GCSE по изкуство (Art), технологии (Technology) или графичен дизайн (Graphic Design) и ако искате да бъдете уеб дизайнер GCSE по информационни и комуникационни технологии (ICT) или компютри (Computing) определено ще ви бъде от полза.
 • A Level – отново ще ви е от полза ако имате поне един A Level по изкуство или графичен дизайн, информационни технологии или компютри.
 • Диплома – въпреки, че диплома за завършено висше образование в сферата на графичния дизайн е най-доброто, което може да имате, трябва да сте на ясно, че обучението няма да ви излезе никак евтино. За повечето работодатели по-важно е портфолиото ви, така, че е възможно да започнете работа без да имате диплома за висше образование и да се обучавате директно на работното място. Някои компании предлагат безплатно обучение за работа с програмите, които използват за графичен и уеб дизайн. Може и вие сами да поемете инициативата и да се запишете на курс преди започване на работа, за да  изпъкнете пред останалите кандидати, но проучете внимателно нещата и се запишете на точните курсове.

Ако искате да имате квалификация в сферата на изкуството, а не конкретно в графичния дизайн, може да изкарате курс по изкуство или да следвате в университет по подобна специалност.

Необходимото време за добиване на квалификация варира според това по кой път ще решите да поемете.

Заплащане

Заплащането на графичните дизайнери зависи според това в коя сфера ще работите и от опита, който имате. Може да очаквате годишно заплащане от 25,000GBP до 35,000GBP, ако сте опитен дизайнер.

Категории

RSS Статии от Chikov.com

 • Какви са плюсовете да използваме имиграционен съветник? януари 18, 2019
  Когато на някого му се наложи да подава документи за виза, за статут или за натурализация( или за британски паспорт, както го наричат много българи) има три варианта. Вариант 1 – да си попълни формуляра сам. Вариант 2 е някой друг, който разбира повече от вас, но не е специалист, да попълни апликацията – например, […]
  Atanas Chikov
 • Нова година, нов късмет казват хората! януари 5, 2019
  Нова година, нов късмет казват хората! На това се надявам и аз, пускам едни и същи числа от 18 години на тотото, за сега нищо! Късметът май-ще трябва да дойде от здравата ми работа и да си го направя!? За момента стана нова година, нова услуга, която да предлагам на сънародниците ни. Не бях се […]
  Atanas Chikov

Follow us on Facebook!