Зъболечение

Необходими квалификации за да станете стоматолог

Работата като стоматолог е пряко свързана с правенето на рентгенови снимки, вадене на зъби, запълване на канали, поставяне на коронки и протези, както и цялостна грижа за устата.

Добрият зъболекар винаги отстранява проблемите преди положението да е станало сериозно и пациентите да започнат да изпитват нетърпима болка. Също се грижи и за поддръжката на зъбите на пациентите си и за това, те винаги да изглеждат добре.

Плюсове на професията:

  • Винаги има търсене и ще си намерите работа навсякъде;
  • Ще получавате добра заплата;
  • Ще помагате на хората.

Минуси:

  • Ще се цапате със слюнка;
  • Ще ви се налага да правите зъби на неудобни и труднодостъпни места в устната кухина;
  • Редовно ще се сблъсквате с лошия дъх от пациентите си.

Необходими квалификации

  • CGSE.

Ще са ви необходими минимум пет CGSE квалификации, сред които математика, английски език и поне две по научни предмети.

  • А-Level.

Три A-Level, от които два по научни предмети, обикновено химия и биология, взети с оценки от ABB нагоре.

Ако нямате A-Level квалификации по научни предмети може да кандидатствате по специалност „Стоматология“ (Dental Degree) като се обучавате допълнително 1 година, преди същинското обучение.

  • Диплома.

Ще ви отнеме 5 години за да завършите по специалността „Стоматология“ или 6, ако се налага да се обучавате допълнително.

Необходимо време за завършване

Времето, което ще ви е необходимо за завършване и започване на работа е от 5 до 6 години, според това колко ще ви се наложи да следвате по специалността. След това ще се наложи да изкарате стаж, но времето на стажа зависи от много неща. Професионалното ви развитие след това е изцяло във ваши ръце и ще продължи през цялата ви кариера. Винаги се опитвайте да сте в крак с новите технологии и разработки във стоматологичната сфера.

Заплата

Като стоматолог, стартовата ви заплата ще бъде около 28,000GBP годишно, като с развитието на вашата кариера тя може да достигне 60,000GBP и повече. Стоматолозите, които работят със здравноосигурителната каса (NHS) изкарват средно между 35,000GBP и 80,000GBP на година, отново според опита, който имат.

Полезни връзки:

(British Dental Association)

(The General Dental Council)

Категории