Обща информация Работа като нает - employed

Нещата в автобиографиите, които работодателите мразят да виждат

Нещата в автобиографиите, които работодателите мразят да виждатНово проучване, публикувано във вестник „Дейли телеграф“, разкрива кое най-много дразни работодателите, когато четат трудови автобиографии на кандидати за работа.

На първо място, повече от половината работодатели са посочили, че се дразнят много когато виждат елементарни граматични и печатни грешки в автобиографиите. Затова винаги преди да завършите своята, прочетете я отново един-два пъти, за да се уверите, че не сте допуснали някоя глупава грешка.

Също не е тайна, че работодателите не харесват дългите и разточителни автобиографии, четенето на които отнема прекалено много време. За да се сигурни, че вашата ще бъде прочетена и няма да свърши в кошчето, направете я стегната и кратка, като не изпускате никаква съществена информация. Постарайте се максималната й дължина да не надвишава повече от един лист във формат А4, написана със шрифт Times New Roman, с размер на буквите 12.

Друго нещо, което повечето работодатели мразят да виждат, е използването на неформален тон в мотивационните писма. Да, едно мотивационно писмо може да ви изтегли едни гърди напред пред останалите кандидати за дадена позиция, но само ако е написано добре и грамотно, като разбира се, е спазен и формалният тон.

Още едно изключително дразнещо нещо са най-употребяваните клишета. Факт е, че никой работодател не иска да ги чете и именно те могат да ни костват мечтаната работа.

Някои от най-клиширани и мразени от работодателите фрази, заедно с техните производни, са „Имам отлични комуникативни умения“, „Много съм ентусиазиран да работя за вас“, „Изключително добър слушател съм“, „Работя много и не се спирам пред нищо“, „Умея да се справям с проблемите“, „Обожавам екипната работа“, „Мога да работя както в екип, така и самостоятелно“, „Справям се отлично дори и под голямо напрежение“ и т.н.

Ако обаче някоя от тях наистина описва ваше качество и държите да го споменете, по-добре го напишете, но го подкрепете с реален факт от работната си история.  Когато се чудите дали да вмъкнете някоя от тези фрази в автобиографията, се запитайте, след като я прочетете “И какво от това?” или “Кой твърди това?” – тези въпроси са добър тест за това, наистина ли е необходимо да ги включите и дали те действително ви описват.

Друг често срещан проблем е личният имейл адрес, който давате – ако той е странен или майтапчийски, обмислете варианта да си направите нов. Повечето работодатели признават, че не биха наели човек с несериозен имейл.

И за финал – употребата на емотикони, която стана популярна в последните години. Преди никой кандидат за работа не би се осмелил да слага емотиконки в мотивационното си писмо и дори автобиографията, но ето, че в днешно време все повече хора го правят. Проучването показва, че повечето работодатели намират това за странно и неуместно, затова по-добре не изразявайте емоциите си чрез емотикони.

Категории

RSS Статии от Chikov.com

  • Какви са плюсовете да използваме имиграционен съветник? януари 18, 2019
    Когато на някого му се наложи да подава документи за виза, за статут или за натурализация( или за британски паспорт, както го наричат много българи) има три варианта. Вариант 1 – да си попълни формуляра сам. Вариант 2 е някой друг, който разбира повече от вас, но не е специалист, да попълни апликацията – например, […]
    Atanas Chikov
  • Нова година, нов късмет казват хората! януари 5, 2019
    Нова година, нов късмет казват хората! На това се надявам и аз, пускам едни и същи числа от 18 години на тотото, за сега нищо! Късметът май-ще трябва да дойде от здравата ми работа и да си го направя!? За момента стана нова година, нова услуга, която да предлагам на сънародниците ни. Не бях се […]
    Atanas Chikov

Follow us on Facebook!