Обща информация Работа като нает - employed

Нещата в автобиографиите, които работодателите мразят да виждат

Нещата в автобиографиите, които работодателите мразят да виждатНово проучване, публикувано във вестник „Дейли телеграф“, разкрива кое най-много дразни работодателите, когато четат трудови автобиографии на кандидати за работа.

На първо място, повече от половината работодатели са посочили, че се дразнят много когато виждат елементарни граматични и печатни грешки в автобиографиите. Затова винаги преди да завършите своята, прочетете я отново един-два пъти, за да се уверите, че не сте допуснали някоя глупава грешка.

Също не е тайна, че работодателите не харесват дългите и разточителни автобиографии, четенето на които отнема прекалено много време. За да се сигурни, че вашата ще бъде прочетена и няма да свърши в кошчето, направете я стегната и кратка, като не изпускате никаква съществена информация. Постарайте се максималната й дължина да не надвишава повече от един лист във формат А4, написана със шрифт Times New Roman, с размер на буквите 12.

Друго нещо, което повечето работодатели мразят да виждат, е използването на неформален тон в мотивационните писма. Да, едно мотивационно писмо може да ви изтегли едни гърди напред пред останалите кандидати за дадена позиция, но само ако е написано добре и грамотно, като разбира се, е спазен и формалният тон.

Още едно изключително дразнещо нещо са най-употребяваните клишета. Факт е, че никой работодател не иска да ги чете и именно те могат да ни костват мечтаната работа.

Някои от най-клиширани и мразени от работодателите фрази, заедно с техните производни, са „Имам отлични комуникативни умения“, „Много съм ентусиазиран да работя за вас“, „Изключително добър слушател съм“, „Работя много и не се спирам пред нищо“, „Умея да се справям с проблемите“, „Обожавам екипната работа“, „Мога да работя както в екип, така и самостоятелно“, „Справям се отлично дори и под голямо напрежение“ и т.н.

Ако обаче някоя от тях наистина описва ваше качество и държите да го споменете, по-добре го напишете, но го подкрепете с реален факт от работната си история.  Когато се чудите дали да вмъкнете някоя от тези фрази в автобиографията, се запитайте, след като я прочетете “И какво от това?” или “Кой твърди това?” – тези въпроси са добър тест за това, наистина ли е необходимо да ги включите и дали те действително ви описват.

Друг често срещан проблем е личният имейл адрес, който давате – ако той е странен или майтапчийски, обмислете варианта да си направите нов. Повечето работодатели признават, че не биха наели човек с несериозен имейл.

И за финал – употребата на емотикони, която стана популярна в последните години. Преди никой кандидат за работа не би се осмелил да слага емотиконки в мотивационното си писмо и дори автобиографията, но ето, че в днешно време все повече хора го правят. Проучването показва, че повечето работодатели намират това за странно и неуместно, затова по-добре не изразявайте емоциите си чрез емотикони.

Категории

RSS Статии от Chikov.com

  • От Experian обясниха как точкуват всяка ваша стъпка при кредитния ви рейтинг март 30, 2018
    Всички знаем за различните оценки за кредитния ни рейтинг, но кредитните агенции във Великобритания –Experian, Equifax, CallCredit често пъти дават съвсем общи препоръки  за нашето поведение, като конкретният механизъм за даване или отнемане на точки беше неясен. Вестник Daily Mail изиска от тях да разкрият кои фактори повишават или понижават кредитния ни рейтинг и с колко. Да си припомним някои […]
    novinar
  • Автомобилно застраховане – как изглежда добрата полица? октомври 1, 2017
    Полиците при автомобилното застраховане имат множество условия – някои важни, други не чак толкова. Тази статия ще Ви насочи към тези от тях, които полицата “трябва да има”, “би трябвало/би могла да има” или “може да има”, за да сте сигурни, че купувате най-правилната за вас.     Условия, които ТРЯБВА да има Условия, които […]
    admin

Follow us on Facebook!