Здраве и здравеопазване Обща информация

Не се примирявайте с креватните дървеници

Креватните дървеници, или известните с латинското си наименование cimex lectularius, са малки кръвосмучещи насекоми, които се срещат най-често в леглата и около тях и, за съжаление, са доста често срещан проблем в много британски жилища.

През нощта те усещат топлината на човешкото тяло и въглеродният двуокис, който се издишва и така разбират, че има човек, от когото да се хранят, като хапят откритите части на кожата му.

Всяко домакинство може да се “сдобие” с креватни дървеници, тяхното наличие не е задължителен признак, че хигиената е лоша. Те могат да са нежелани скрити гости, пристигнали в куфарите ни след почивка или дори кратко пътуване.

 

Какво представляват креватните дървеници?

Напълно развитата възрастна креватна дървеница е насекомо без крила, с дължина около 5 милиметра и овална форма, прилична на леща. Цветът й е почти бял след линеене, а след това става от бежовокафяв до наситен или тъмнооранжев. След като се е нахранила с кръв, дървеницата изглежда тъмночервена или черна.

Малките плоски тела на дървениците им позволяват да се крият добре в тъмни, удобни отвори и гънки на легла, подови первази, дивани и дори чекмеждета на шкафове. Колкото и странно да е, дървеници могат да бъдат открити дори зад тапетите или в контактите в стените. Това са места, където те гнездят и живеят през деня, обикновено в близост до източника, от който се хранят през нощта – до вас.

Когато през нощта дървениците се хранят от човек, той обикновено не усеща нищо и не се буди. На следващата сутрин обаче вижда кожни зачервявания, които напомнят за малки ухапвания от комар или друго насекомо.

Мръсотията не привлича дървениците, така че ако имате проблем с тях у дома, в хотел или на друго място, това не значи, че хигиената е лоша и мястото не е чисто.

Въпреки че дървениците се хранят с кръв, възрастните насекоми могат да живеят до една година, без да се хранят. Затова, дори и никой да не е живял дълго време в дадено помещение, не е сигурно, че няма да има дървеници.

 

Дървеници и здраве

Ухапванията от креватните дървеници могат да доведат до появяване на червени сърбящи петна по кожата – обикновено от 1 до 9 дни след ухапването. Най-честите места по тялото, на които може да има следи от ухапвания са лицето, врата и ръцете. Има хора, чиято кожа не реагира на ухапванията от дървеници и може да няма никакви признаци или следи.

Дървениците не пренасят болести по хората, но това не означава, че трябва да бъдат игнорирани. Женските снасят между 200 и 500 яйца само за два месеца, така че за много кратко време можете да имате голяма компания от насекоми в леглото си.

 

Предпазване

Креватните дървеници живеят там, където вие спите, затова е необходимо особено внимание при използване на пестициди, за да не изложите себе си ненужно на отровата. Най-добрият вариант е да потърсите професионална помощ.  Можете да се свържете с местната община или с член на Британската асоциация за контрол на вредителите (British Pest Control Association) или на Националната асоциация на техниците за борба с вредители (National Pest Technicians Association) за съвет и помощ.

Ако решите сами да си купите спрей-инсектицид срещу дървеници и да напръскате помещенията, преди употреба задължително прочетете внимателно инструкциите. Никога не пръскайте директно върху дрехите, дюшеците и спалното бельо.

Има и друг вариант, ако ситуацията не е толкова критична и дървениците са само в матрака – да се купи специален калъф за матрак против дървеници (на англ. се изписва от типа на Anti-Bed Bug Mattress Protector). Така матракът се облича, и те остават под калъфа, съответно вече нямат достъп до спящите отгоре. Важно е да се внимава да се купи добър като качество калъф и да се постави правилно.

 

Как да разберем дали имаме дървеници у дома?

Експертите съветват дори и да нямате следи от ухапвания от дървеници, да направите следната бърза проверка на дома си. Потърсете в спалните помещения. Гледайте за дървеници във всяка сгъвка на матраците или в пролуките на подматрачните рамки, около сглобките на леглата, рамките, в плисетата на завесите, зад отлепени места от тапетите, по меката мебел, в плетените тип “ракитени” мебелни изделия, по ъглите на шкафове и чекмеджета, зад подови и  тавански первази, както и на други места, където се съмнявате, че могат да се крият.

Ако забележите насекоми, сравнете как изглеждат с примерно изображение на дървеници от интернет или просто вземете поне едно насекомо, приберете го в бурканче или найлонова торбичка и го занесете на специалист.

 

Експертни съвети за предпазване от дървеници

От Британската здравна служба и експертите в борбата с вредителите съветват, за да се предпазите от дървеници:

-Не купувайте матраци и мека мебел втора ръка, не прибирайте оставени на улицата мебели, изхвърляйте навреме матраци и спално бельо, ако изглежат пълни с дървеници, често да оглеждайте леглата и матраците, особено ако се случва да не спите вкъщи.

-Ако спите на хотел или под наем, не бързайте да вадите багажа, а използвайте фенерче, за да прегледате наоколо, за да се убедите, че няма креватни дървеници, за да не ги пренесете в дома си след това.

-Минете обстойно с прахосмукачката всички куфари и чанти, след като се приберете.

-Ако смятате, че има заразени дрехи или спално бельо, изперете всичко на 60 градуса или използвайте сушилня на гореща температура поне 30 минути, за да убие насекомите.

-Не забравяйте, че ако имате домашен любимец, и той може да бъде жертва на дървениците.

Един противоречив съвет при наличие на креватни дървеници е да се спи на светната лампа. Според някои изпитали този съвет, това помага и те не хапят, докато е светло. Други твърдят, че дървениците всъщност не са нощни животни, те наистина предпочитат да се хранят на тъмно, но ако са гладни, биха хапали и през деня.

И за финал – експертите настоятелно  съветват, ако имате проблем с креватните дървеници и не сте сигурни, че ще се справите сами, да повикате професионалисти, след чиято намеса всичко ще се оправи.

Категории

RSS Статии от Chikov.com

  • Какви са плюсовете да използваме имиграционен съветник? януари 18, 2019
    Когато на някого му се наложи да подава документи за виза, за статут или за натурализация( или за британски паспорт, както го наричат много българи) има три варианта. Вариант 1 – да си попълни формуляра сам. Вариант 2 е някой друг, който разбира повече от вас, но не е специалист, да попълни апликацията – например, […]
    Atanas Chikov
  • Нова година, нов късмет казват хората! януари 5, 2019
    Нова година, нов късмет казват хората! На това се надявам и аз, пускам едни и същи числа от 18 години на тотото, за сега нищо! Късметът май-ще трябва да дойде от здравата ми работа и да си го направя!? За момента стана нова година, нова услуга, която да предлагам на сънародниците ни. Не бях се […]
    Atanas Chikov

Follow us on Facebook!