Пътуване и транспорт Шофиране

Новата опростена онлайн система за обжалване глобите за неправилно паркиране

Източник: вестник „БГБен“

След като се оказа, че само 0.5% от шофьорите през изминалата година са обжалвали глоба за неправилно паркиране, наложена им от общината, правителството обяви, че до края на тази година въвежда нова опростена онлайн система за обжалване на общинските глоби.

Какво представлява новата система

Ако намерите глоба за неправилно паркиране на стъклото на вашия автомобил, трябва да следвате стандартната процедура за плащането или отхвърлянето й. Ако я отхвърлите, общината ви изпраща т.нар. rejection letter (потвърждение за това, че вие сте отхвърлили глобата) с указания да се свържете с независимия съдебен медиатор Traffic Penalty Tribunal. Именно на този етап влиза в употреба новата система.

В нея трябва да въведете следната информация:

– регистрационен номер на колата;

– номера на уведомлението за налагане на глобата (penalty charge notice);

– вашият адрес;

– причината, заради която смятате, че глобата ви е наложена неправомерно.

В системата има възможност и за прикачване на ваши снимки и видеоклипове, които доказват правотата ви.

Обжалването на глобата ви по електронен път се изпраща до Traffic Penalty Tribunal, които пък от своя страна по имейл ви изпращат решението си. Решението на Traffic Penalty Tribunal е крайно и нямате право да го обжалвате.

За обжалването на кои глоби се въвежда новата система?

Системата ще може да се използва за обжалването на глоби за неправилно паркиране, наложени от община и за глоби за шофиране в автобусната лента. Тя няма да може да се прилага за обжалване на глоби, наложени от притежатели на частни паркинги.

График за въвеждането на новата система

Системата вече работи в общините Brighton и Hove.

За останалите части на страната, тя ще се въвежда поетапно, както следва:

– до края на март – Bristol и Bath;

– до края на април – Devon, Somerset, Bournemouth, Oxford, Luton, Cardiff, Manchester и Sandwell;

– до края на май – Ashford, Dover, Thanet, Leeds, Durham, Cheshire West;

– до края на годината – в останалата част от страната, като целта е навсякъде системата да заработи възможно най-скоро.

Допълнителна информация за новата система

Системата е създадена в партньорство с потребителския сайт Resolver, чиято цел е да елиминира излишните лутания из административните дебри на системата и да ви предостави лесни онлайн формуляри за съставянето на всякакъв вид оплаквания, за изпращането им, проследяването на отговора, и придвижването им. Resolver е дело на водещия британски сайт за защита на правата на потребителя www.Moneysavingexpert.com.

Очаква се новата система да спести на общините по £200 на обжалване на глоба за неправилно паркиране или шофиране в автобусната лента.

Категории

RSS Статии от Chikov.com

  • Българи търсят правата си във Великобритания май 4, 2019
    Почти всеки ден някой българин се свързва с нашата фирма www.help4bg.co.uk да търси правата си. Питат ни, може ли да си търсим правата. Истината е, че то за търсенето ще може да ги търсите, ама дали ще ги намерите е въпроса. Ако пък ги намерите, дали търсенето си е заслужавало е другото нещо, над което трябва да […]
    Atanas Chikov
  • Шофьорски неволи в UK април 21, 2019
    Повечето от нас знаят закона за движението по пътищата и „статута” на алкохола в него. Но знаете ли, че законът за движение по пътищата във Великобритания обхваща не само тези, които са зад волана в движение, но и тези, които са в автомобила при покой. Да, звучи малко парадоксално и някои не вярват, че е […]
    Atanas Chikov

Follow us on Facebook!