Имиграция и работа Необходими документи за работа - общ преглед

Ново важно изискване за работещите в строителството влезе в сила от юли

Познатата ни зелена Construction Site Operative (CSO) карта вече няма да се издава от 1 юли. На нейно място идва новата зелена CSCS карта, която се издава на хора, които работят само като общи работници в строителството.

За да се сдобиете с новата карта, най-напред трябва да имате един от следните два сертификата:

 • Level One Award in Health and Safety in a Construction Environment – за този курс можете да се запишете директно от страницата на CITB (www.citb.co.uk) или можете да използвате съдействието на Sellecta Ltd (www.sellectasafety.co.uk). Таксата за записване за този курс варира, започвайки от £120.00.
 • Site Safety Plus Health and Safety Course certifi cate – за този курс можете да се запишете директно от страницата или можете да използвате услугите на Sellecta Ltd. Таксата за записване започва също от £120.00.

След сдобиването с един от тези два сертификата трябва да вземете и директния изпит за зелената CSCS карта – CSCS Health Safety and Environmental Test. За този изпит можете да се запишете директно от страницата на CITB, както и да ползвате съдействието на Sellecta Ltd. Таксата за записване на CSCS изпит е £17.50, а таксата за издаване на картата е £30.00.CSCS изпитът е с продължителност от 45 минути и съдържа 45 въпроса. За този изпит можете да се подготвите и самостоятелно с помощта на книгата „Health, Safety & Environment Test for Operatives & Specialists: GT100/14“, която можете да закупите от CITB (www.citb.co.uk) за £10.95.

Тази карта е валидна за период от пет години и може да се поднови при условие, че са покрити гореизброените условия.

Защо е необходима тази карта – малко предистория

Изискването за CSCS картата е въведено през 1990, когато са отчетени високи проценти на трудови злополуки в строителния сектор и неприемливи нива на смъртни случаи. По отношение на здравето и безопасността този сектор е с един от най-лошите показатели във Великобритания и е бил разглеждан като едно от най-опасните места за работа.

В инженерния сектор (В и К, отопление и вентилация) е въведена системата CORGI за стандартизиране на културата и техниката за безопасен труд, която допринася за драстичното намаляване на произшествията.

Проблемът в строителния сектор обаче е в това, че той обхваща голям спектър от подотрасли, което прави много трудно да се стандартизира и акредитира нивото на компетентност по безопасността на труда и здравето на строителната площадка.

CSCS тестът днес е необходимата начална стъпка към упражняването на всяка една дейност в строителството. Вече съществуващите признати квалификации за определени професии (на-пример в електротехниката, отоплението и вентилациите) също са интегрирани в схемата на теста.

Основната група строителни фирми в Обединеното кралство не допускат на своите обекти работници, освен ако не притежават валидна CSCS карта. Текущите данни показват, че това е така в около 80% от британския строителен сектор. Застрахователната индустрия също признава CSCS картата като индикатор за компетентност.

Новите условия

CSCS наскоро стана обект на преразглеждане, защото се оказа, че CSCS картите невинаги са в състояние да различат нивата на компетентност в строителния сектор. Новите модерни CSCS smart карти ще съхраняват личната информация за всеки работник относно неговите квалификации и трудова биография чрез електронен чип, което ще дава възможност на всеки работодател да упражни лесен надзор при подбора на екипа за обекта.

С навлизането на CSCS картата в новата й фаза нейното неподменяне означава само че няма да можете да започнете работа на съответния обект.

Някои въпроси във връзка с настоящата ситуация:

Това изискване за изваждане на нова CSCS карта защо важи само за общите работници?

– Изискването е въведено само за общите работници, понеже Health and Safety за майсторските разряди е включено в общата им обучителна програма, която те вече са изпълнили.

Ще последва ли подобно изискване и за т.нар. skilled workers (майстори) по обектите?

– Засега не са предвидени промени в програмите на т.нар. skilled workers.

В момента мога ли да започна работа като лейбър със старата ми CSCS card?

– Да. Старите карти са валидни за пет години от датата им на издаване и ако картата ви е все още валидна, можете да работите с нея.

Въпреки този факт някои работодатели все пак изискват да имате и Health & Safety сертификат. Когато настъпи моментът за преиздаване на картата ви, ще ви е нужно да преминете през новия H&S курс и CSCS Health, Safety and Environmental изпит.

Мога ли да кандидатствам за работа със старата ми карта и междувременно да се регистрирам за тестовете за новата?

– Да, можете да кандидатствате за работа в случай, че картата ви е валидна и междувременно да се регистрирате за новите курсове.

Какво е по-различното в самия изпит за новата зелена CSCS карта в сравнение с досегашния?

– Разлика в CSCS изпита няма. Новите изисквания са свързани с допълнителния Health & Safety курс.

Какво е нужно да направя сега, ако искам да започна работа в строителния сектор?

– Нужна ви е новата зелена CSCS, която можете да получите при успешно покриване на двете нови изисквания – H&S курс или CSCS Health, Safety and Environmental изпит.

Източник: в. „БгБен“

Категории

RSS Статии от Chikov.com

 • Какви са плюсовете да използваме имиграционен съветник? януари 18, 2019
  Когато на някого му се наложи да подава документи за виза, за статут или за натурализация( или за британски паспорт, както го наричат много българи) има три варианта. Вариант 1 – да си попълни формуляра сам. Вариант 2 е някой друг, който разбира повече от вас, но не е специалист, да попълни апликацията – например, […]
  Atanas Chikov
 • Нова година, нов късмет казват хората! януари 5, 2019
  Нова година, нов късмет казват хората! На това се надявам и аз, пускам едни и същи числа от 18 години на тотото, за сега нищо! Късметът май-ще трябва да дойде от здравата ми работа и да си го направя!? За момента стана нова година, нова услуга, която да предлагам на сънародниците ни. Не бях се […]
  Atanas Chikov

Follow us on Facebook!