Други Обща информация

Нов закон криминализира стриймването с Коди

Използването на мултимедиен плеър като Коди за стрийминг на пиратско видео съдържание онлайн е толкова незаконно, колкото и изтеглянето на нелегално копие, това отсъди в края на април 2017 година Европейският съд.

Докато тегленето на нелегално копирани епизоди на сериали като например „Игра на тронове“ или „В обувките на Сатаната“ представлява нарушение на авторските права, доскоро нещата около стриймингът бяха обвити в неяснота.

Това е така, защото когато нещо се стриймва онлайн, файлът се складира само временно на устройството на потребителя, а временните копия обикновено са освободени от закона за авторско право.

Въпреки това, с повратно решение наскоро, Съдът на Европейския съюз се произнесе – накратко, всеки, който стриймва нелегално копиран филм, сериал, телевизионно предаване и други материали защитени с авторско право, нарушава закона – както би бил нарушен и ако видеоматериалите са изтеглени пиратски.

Съдът обясни, че стриймингът на съдържане въздейства наблагоприятно на нормалната експлоатация и причинява неразумна щета на законните интереси на носителите на авторските права.

С други думи, притежателите на авторските права губят пари, защото хората стриймват съдържанието им безплатно онлайн, вместо да си плащат за него.

Решението на съда е значимо, защото с него вече се изключва правна защита срещу обвинения в пиратство и нарушаване на авторски права, докато преди обикновено защитата пледираше, че файловете остават само временнно на устройствата.

Стриймингът на пиратско съдържание се счита за гражданско престъпление, а не за криминално, което означава, че потребителят може да загази, само ако притежателят на авторските права реши да го съди, но решението на съда може да промени начина, по който много хора гледат на стрийминг услугите.

Новините идват на фона на доклади, според които рекорден брой потребители редовно стриймват пиратско съдържание.

Във Великобритания основно фокусът пада върху Коди – безплатен медиен плеър, който позволява на потребителите да стриймват филми, сериали телевизионни програми и други чрез интернет.

Самият медиен плеър не е незаконен, нито пък е незаконно да се продават хардуерни устройства с инсталиран Коди на тях, но много от търговците, които продават подобни устройства добавят към плеъра добавки, разработени от трети лица, които позволяват лесното стриймване на пиратско съдържание от устройството към телевизора.

Федерацията срещу кражба на авторските права, заедно с няколко правоприлагащи органа, започна голяма акция срещу продажбата на тези “предварително заредени” устройства, .

Сайтове като Ибей и Амазон са забранили продажбата на подобни устройства, а някои дистрибутори са глобени заради това, има дори осъдени на затвор.

Разбира се, това не спира хората да си купуват устройства с “чист” Коди и след това сами да инсталират на плеъра добавките за пиратско съдържание.

Категории

RSS Статии от Chikov.com

  • Автомобилно застраховане – как изглежда добрата полица? октомври 1, 2017
    Полиците при автомобилното застраховане имат множество условия – някои важни, други не чак толкова. Тази статия ще Ви насочи към тези от тях, които полицата “трябва да има”, “би трябвало/би могла да има” или “може да има”, за да сте сигурни, че купувате най-правилната за вас.     Условия, които ТРЯБВА да има Условия, които […]
    admin
  • Заем от кредитен съюз септември 23, 2017
    Кредитните съюзи са кооперативни дружества, които приемат депозити и дават заеми. Те са създадени от хора с общи интереси, като например мястото, където живеят или работят, и предлагат нисколихвени заеми, възможности за спестявания, а понякога и банкови сметки. Те се появяват през 40-те години, но напоследък стават все по-популярни сред спестителите и кредитополучателите. Какви са […]
    admin

Follow us on Facebook!