Градове Забележителности и култура

Нюкасъл

Нюкасъл ъпон Тайн, или наричан накратко Нюкасъл, е град в графство Тайн и Уeър в Североизточна Англия. Градът се намира на 166 километра южно от Единбург и на 446 километра северно от Лондон.

Името му, което в превод означава Нюкасъл на Тайн произхожда от това, че населеното място е разположено на северния бряг на река Тайн, на около 14 километра от Северно море.

Нюкасъл е градът с най-голямо население в целия Североизточен регион, част е от агломерация “Тайнсайд”, която е осма по население в цялото Обединено кралство.

На пръв поглед градът не е нещо уникално и невиждано в сравнение с останалите по-големи британски градове, но богатата му история и запазените и до днес древни традиции го правят едно интересно за посещение и живот място.

Нюкасъл е може би най-известен с двата си университета и доста разнообразния и бурен нощен живот, освен това е втори по големина търговски център.

Градът има какво да ви предложи както ако сте планирали посещение за уикенда, така и ако сте решили да останете за по-дълго.

При пристигане в Нюкасъл препоръчваме да видите красивата метална статуя на ангел, която се издига на почти 20 метра височина, а размахът на крилете й достига внушителните 54 метра. Това е “Ангелът на Севера” (Angel of the North) и се намира в съседния град Гейтсхед, но при пътуването към Нюкасъл, ако преминавате през града, няма как да не я видите.

Една от емблематичните забележителности тук е “Новият замък” (Newcastle), на който града дължи и името си. Той е построен през далечната 1080 година за Уилям Завоевателя като е имал изключително важно стратегическо значение. Дворецът е издигнат върху останките от стара римска крепост. Днес туристите могат да се насладят на малката запазена част от замъка, която дори и в този си вид е атракция за новодошлите.

Един от най-известните райони на Нюкасъл е “Кийсайд” (Quayside). Той се намира по крайбрежието на река Тайн, на кейовете, откъдето идва и името му. В миналото е бил процъфтяващ индустриален и търговски район, а днес изцяло е ориентиран към култура и забавления. Ако сте посещавали Лондон, крайбрежната улица на Темза може да ви напомни за  “Кийсайд” в Нюкасъл. Тук може да намерите ресторанти с отлична и разнообразна кухня, както и барове и нощни клубове. Освен тях, тук може да видите жилищни сгради и съдилища.

Една от основните атракции на Кийсайд и Нюкасъл  са седемте моста, които свързват двата крайбрежни града. Всеки от тях има богата история, която при желание можете да научите от местните екскурзоводи. Най-емблематични от седемте моста обаче са два – “Тайн бридж” (Tyne Bridge) и “Гейтсхед милениум бридж” (Gateshead Millennium Bridge).

Първият е построен в началото на 20 век, и неговата запомнящата се класическа дъговидна форма  го прави разпознаваема забележителност. “Гейтсхед милениум бридж” е по-нов, той е пешеходен и свързва музея в град Гейтсхед със съдилищата на Нюкасъл. Дизайнът му е внушителен, състои се от две дъги, едната на водата, а другата – насочена вертикално нагоре. Когато трябва да премине кораб, целият мост се вдига, като двете дъги се накланят, като запазват ъгъла помежду си и затова мостът често бива опредиличаван на гигантски клепач или на разтворена паст на акула.  Гледката е особено красива вечер, мостът е осветен от много светлини и вдигането му е една от местните забележителности, която се харесва на всички посетители на града.

Нюкасъл несъмнено може да се гордее със своите музеи, галерии и театри. Природонаучният музей “Ханкок” (Natural History Museum Hancock) е мястото, където можете да разгледате много интересни експонати, сред които – артефакти от Древен Египет, Древна Гърция, Римската империя и др. Има и планетариум, детски кът, интерактивна зона и не на последно място – красива градина.

Музеят “Дискавъри” (Discovery Museum), от своя страна, предлага на посетителите различни изложби, свързани с историята на Нюкасъл и на река Тайн. Тук можете да видите различни интересни предмети, свързани с корабоплаването и корабостроенето, историята на града и др. Входът в музеите е безплатен.

Можете да посетите и Художествената галерия “Лейнг” (Laing Art Gallery), в която ще видите множество произведения на изкуството, както и невероятно красивия “Кралски театър” (Theatre Royal).

Нюкасъл е известен със своя футболен отбор, Нюкасъл и, разбира се, е привлекателен и за футболните запалянковци. Стадионът “Спортс Директ Арина” (Sports Direct Arena) или по-известен със старото си име като “Сейнт Джеймсис Парк” (St. James’ Park), се намира в центъра на града. Разходка по центъра в съботния следобед обикновено е истинско преживяване, защото може да чуете песните на местните запалянковци и ще имате възможността да си поговорите с тях за любимия им отбор.

Друга емблематична забележителност е катедралата “Сейнт Никълъс” (Saint Nicholas Cathedral), която кара хората да си спомнят за това, колко популярен рибарски град е бил навремето Нюкасъл. Катедралата е с внушителни размери и може да бъде видяна от почти всяка част на града, както и от поречието на Тайн. Вечер постройката се превръща във фар, който от 15-ти век насам е ориентирал моряците по река Тайн в посоките, а днес е гледка, която не е за изпускане.

Ако обичате да разглеждате забележителности, не пропускайте и паметникът на Ърл Грей (Earl Grey’s Monument), който е посветен на вторият граф на Грей и британски министър-председател Чарлз Грей. Същият този граф, както може би се досещате, е дал и името на известния английски чай Ърл Грей. Статуята се намира в центъра на града и от нея тръгва едноименна улица, която е направена в изцяло Викториански стил и е една от най-красивите и посещавани в града.

Нюкасъл няма да разочарова и любителите на шопинга. Можете да посетите търговският комплект Метросентър (Metrocenter), в който ще се уверите, че има всичко – от магазини, до детски увеселителни паркове, кино, боулинг, ресторанти, кафенета, барове и много други.

Ако обичате да обикаляте по-нетрадиционни магазини, можете да разгледате тези за антики на площад Елдън (Eldon Square) в римски стил, а по уличката в средиземноморски стил, която сама по себе си е голяма атракция, можете да посетите някоя от интересните таверни, също направени в същия стил.

Като стана дума за таверни, Нюкасъл е град, който може да ви предложи множество и интересни пъбове. В тях можете да изгледате някой мач от английското първенство или просто да изпиете една бира сред местни хора. За хората, които обичат нощния живот, излизането в петък или събота вечер е просто задължително. Ще забележите, че местните знаят как да се забавляват, в повечето случаи – като за последно.

Категории

RSS Статии от Chikov.com

  • Британска държавна пенсия и Пенсионен Кредит, прилики и разлики. февруари 14, 2019
    Британска държавна пенсия и Пенсионен Кредит, прилики и разлики. Нека обясня основните прилики и разлики. И двете неща се получават от живеещи във Великобритания, които са навършили пенсионна възраст. Пенсионната възраст в момента е 66 години и е с тенденции да се увеличи. И двете парични заплащания са в максимален размер от 164.35 на седмица. […]
    Atanas Chikov
  • Ако планувате бебе в Англия има една сметка, която може би си заслужава да си направите. януари 30, 2019
    Ако планувате бебе в Англия има една сметка, която може би си заслужава да си направите. Ако си направите тази сметка правилно, може да спестите над 1000 паунда. Става въпроса за гражданството на детето. Когато дете на български родители се роди във Великобритания, статута на родителите има голямо значение за неговото гражданство. Ако в момента […]
    Atanas Chikov

Follow us on Facebook!