Пари и финанси Спестявания - Savings

Няколко интересни начина за пестене на пари

Повечето хора смятат, че е лесно да се пестят пари, но когато започнат осъзнават в каква голяма заблуда са били. Винаги когато решим да отделим известна сума, която да вложим в спестовната си сметка пред нас се изправя изкушение под формата на нов тоалет, обувки, техника или т.н. За да пестите успешно преди всичко трябва да имате голяма самодисциплина и да се твърдо решени да го направите. Все пак ние ще ви предложим няколко интересни начина и съвета, за да пестите още по-успешно.

Преди всичко трябва да си направите спестовна сметка

Преди да започнете каквото и да било трябва да си направите изгодна спестовна сметка в някоя банка, където да влагате спестените пари. Разбира се, най-добре е да предпочетете банка, която предлага възможно най-големи лихви и добри условия за клиентите си. Тук всичко е въпрос на личен избор, все пак става дума за вашите пари, затова е най-добре да избирате сами.

Няколко интересни начина за пестене

След като сте готови с банковата сметка може да започнете да пестите. Най-добрият начин за това е да успеете да се залъжете да спестявате, без дори да го осъзнавате. Все пак всеки човек е различен, при някои това би проработило, но при други не. Ако не ви липсва дисциплина и желание, вие ще успеете да пестите без никакви проблеми, но ако не сте от тези хора, методът със залъгването е препоръчителен.

 • Направете си директен дебит.

Най-лесният начин за пестене е да си направите директен дебил от разплащателната сметка, в която ви превеждат заплатата към спестовната. Така всеки месец когато получите заплатата си, част от нея автоматично ще се превежда в спестовната ви сметка и няма да има риск да похарчите парите преди да ги внесете. Просто преценете каква ще е сумата на директния дебит (препоръчително е да е от 5% до 10% от месечната ви заплата), като трябва да се постараете тя да не е прекалено висока, за да не оставате без пари.

 • Потрудете се за повишение на заплатата.

Заслужете си повишение на заплатата и след това всеки месец внасяйте разликата в спестовната сметка. По този начин отново ще разполагате с доскорошната си заплата, но с тази разлика, че ще спестявате и пари.

 • Разхождайте се повече и карайте колело когато е възможно.

Вместо да пътувате ежедневно с автомобил, може да спестите от гориво и таксита като ходите пеша или карате колело когато е възможно. Тук интересното е, че спестените пари може да ги събирате и в края на всяка седмица или месец да ги влагате в спестовната си сметка.

 • Носете си напитки и храна от вкъщи.

Вместо да ходите без нищо на работа всеки ден и да си купувате напитки и храна навън, може да си вземете от вкъщи и така да спестите доста добра сума пари, която също да вложите в спестовната си сметка в края на седмицата или месеца.

 • Купете си касичка.

Може да ви звучи детинско, но всъщност не е. Купете си една касичка или в краен случай вземете един буркан и пускайте пари всеки път когато се отдадете на някой лош навик. Например ако сте на диета, всеки път когато я нарушите пускайте пари в касичката, така освен, че ще се стимулирате да не се отдавате на лошите навици, вие ще пестите когато това стане.

 • Направете си кешбек кредитна карта.

Ако все още нямате кешбек (cashback) кредитна карта ще е добре да си направите, за да пестите още повече. Когато пазарувате с такава карта ви се връща определен процент от похарчената сума, така, че се старайте винаги когато ви се възвърне някаква сума да я влагате директно в спестовната си сметка.

Категории

RSS Статии от Chikov.com

 • Българи търсят правата си във Великобритания май 4, 2019
  Почти всеки ден някой българин се свързва с нашата фирма www.help4bg.co.uk да търси правата си. Питат ни, може ли да си търсим правата. Истината е, че то за търсенето ще може да ги търсите, ама дали ще ги намерите е въпроса. Ако пък ги намерите, дали търсенето си е заслужавало е другото нещо, над което трябва да […]
  Atanas Chikov
 • Шофьорски неволи в UK април 21, 2019
  Повечето от нас знаят закона за движението по пътищата и „статута” на алкохола в него. Но знаете ли, че законът за движение по пътищата във Великобритания обхваща не само тези, които са зад волана в движение, но и тези, които са в автомобила при покой. Да, звучи малко парадоксално и някои не вярват, че е […]
  Atanas Chikov

Follow us on Facebook!