Пари и финанси Помощи - Benefits Спестявания - Savings

Няколко съвета за хората с ниски доходи

При хората с ниски доходи разпределянето на бюджета играе главна роля, за това да не остават без пари и да не прибягват до заеми и потъване в дългове. Ето няколко лесни съвета, с помощта на които бихте могли да се улесните в покриването на ежедневните си нужди:

Изготвяне на бюджет

 На първо място, трябва да знаете какви пари влизат във вашата сметка и колко харчите. Изгответе си бюджет, който дава ясна представа за това къде отиват парите ви и ви показва от къде можете да спестите. Това също така ще ви помогне да разберете дали живеете в рамките на средствата, които получавате.

Бихте могли, в зависимост от това за какво харчите, да разпределите разходите си в няколко категории, например:

 • битови сметки;
 • ежедневни разходи;
 • финансови продукти;
 • семейство и приятели;
 • пътуване;
 • отдих.

Воденето на дневник на разходите е ефективен начин да видите за какво точно харчите парите си. Опитайте да си водите такъв дневник в продължение на най-малко един месец (включете разходите дори и за малки покупки). Ако можете да го направите за още по-дълъг период, вие ще имате по-ясна представа за това къде харчите парите си.

Ако имате заем към някоя банка или кредитна карта, опитайте се малко по малко да изчиствате дълговете си, започвайки с тези, на които се начислява най-висок лихвен процент.

Потърсете начини да намалите разходите и пазарувайте изгодно

Не е лесно да промените заплатата, която влиза в сметката ви, но имате много по-голям контрол над това, което излиза от нея. Вашият бюджет ще ви покаже за какво най-често харчите парите си и кои разходи бихте могли да си спестите. Друга стъпка към по-ефективно използване на бюджета са намаленията. Добре е да започнете да пазарувате изгодно, в магазини, които предлагат стоки на по-ниски цени, но тук е важно да следите и за качеството на продуктите.

Ще се изненадате от факта колко много средства харчите за неща, които не са от първа необходимост, и колко може да спестите, ограничавайки именно тези уж незначителни разходи.

 • Ограничете разходите в и извън дома си

1. Спестете от комунални услуги и телефонни сметки

Проверете дали сте избрали най-изгодния план за вашия телефон. Свържете се с оператор или посетете най-близкия офис, за да разберете дали не може да преминете на друга тарифа или пък да ползвате няколко услуги в пакет. Така например бихте могли да съчетаете телевизия, интернет и телефон. Много компании предлагат пакетни услуги на достъпни цени. Освен това няма да е необходимо да обикаляте до няколко места, за да платите сметките си – когато всичко е на един оператор е много по-лесно и дори може да спестите от транспортни разходи!

2. Спестете от транспортни разходи и разходи по колата ви

Използвайте сайт за сравнение на цените при закупуване на автомобилна застраховка. Това ще ви помогне да получите възможно най-добрата оферта, която е подходяща за вашия автомобил, и вашия бюджет разбира се. Имайте  предвид, че някои застрахователи не пускат техните продукти да се появяват в сайтовете за сравнение, така че проверете цените им поотделно.

Бихте могли да спестите и като зареждате гориво от бензиностанции, за които имате карта за намаление. Отстъпките с тези карти обикновено не са големи, но си струва да се възползвате от тях, особено ако шофирате често.

Споделете пътуването си – вече има много подобни групи в социалните мрежи, където може да откриете и да се свържете с хора, пътуващи по същия маршрут като вашия. Ако не се притеснявате да пътувате заедно с непознати, това би могло да ви спести доста пари. Споделеното пътуване означава и споделени разходи.

3. Спестете докато пазарувате

Може да намалите своите разходи по закупуването на домашни уреди, като не избързвате и проверите дали няма да откриете същите продукти на по-ниски цени. Вече има и много по-лесен начин да направите това. Не е необходимо да обикаляте всички възможни магазини, а само трябва да разгледате сайтовете на различните компании. Друг плюс в случая е, че можете да прочетете и мнения на други клиенти и така да се ориентирате по-бързо към най-изгодните оферти.

Същото важи и когато пазарувате хранителни продукти. Тук дори имате възможност да получите нещо безплатно или на съвсем символична цена. Трябва само да следите кои магазини правят промоции и да не чакате последния момент, тъй като тези намаления примамват голям брой хора.

Тук обаче, има и един друг момент. Внимавайте когато пазарувате именно по време на такива промоции, за да не излезе, че сте похарчили дори повече отколкото в друг магазин.

Възползвайте се от предлаганите ваучери и купони за намаление!

 • Намалете сметките си за електроенергия

Ако сте с ниски доходи, бихте могли да подадете молба за получаване на помощи. Освен това може да се опитате да ползвате електричеството в дома си по най-ефективния начин. Знаете ли например, че ако намалите отоплението си само с 1 градус, това би ви спестило около 65 паунда на година! Не е много, но определено си струва да опитате.

 • Намалете разходите по вашата почивка

В случай, че можете да си позволите и имате намерение да отидете някъде на почивка, изберете услугите на туроператор. Те обикновено предлагат пакетни услуги като – настаняване, храна и самолетни билети. По този начин със сигурност бихте спестили повече, отколкото ако резервирате всичко по отделно. Внимателно избирайте и вашата пътна застраховка, това също би намалило разходите ви.

Възползвайте се от всички помощи, на които имате право 

Това е доста по-лесно, отколкото може би си мислите. Никак не е сложно и не отнема много време да проверите на какви социални помощи имате право, ако сте с ниски доходи.

Някои помощи са еднократни, за справяне с определени обстоятелства като студено време, докато други се изплащат ежемесечно.

В някои случаи, може да сте в състояние да получите и безлихвен държавен заем, ако сте в труден момент.

Категории

RSS Статии от Chikov.com

 • Какви са плюсовете да използваме имиграционен съветник? януари 18, 2019
  Когато на някого му се наложи да подава документи за виза, за статут или за натурализация( или за британски паспорт, както го наричат много българи) има три варианта. Вариант 1 – да си попълни формуляра сам. Вариант 2 е някой друг, който разбира повече от вас, но не е специалист, да попълни апликацията – например, […]
  Atanas Chikov
 • Нова година, нов късмет казват хората! януари 5, 2019
  Нова година, нов късмет казват хората! На това се надявам и аз, пускам едни и същи числа от 18 години на тотото, за сега нищо! Късметът май-ще трябва да дойде от здравата ми работа и да си го направя!? За момента стана нова година, нова услуга, която да предлагам на сънародниците ни. Не бях се […]
  Atanas Chikov

Follow us on Facebook!