Обща информация

Няколко факта за Великобритания, които чужденците разбират погрешно

Няколко факта за Великобритания, които чужденците разбират погрешноКакто всяка страна, Великобритания си има своята специфична култура, за която всеки е чел или чувал по нещо. Но ако тази култура не е опозната от първа ръка, т.е. не сме били там лично, шансът да разберем нещо погрешно и да си изградим съвсем различно впечатление за него е доста голям.

В тази статия ще ви представим някои от особеностите на Великобритания, които повечето чужденци разбират погрешно:

Храната не е ужасна

Митът за ужасната храна на Острова датира от 70-е години на миналия век, заради двете световни войни, когато доставката на провизии в страната е била под строг режим и след това масовото навлизане на полуфабрикатите и евтините храни за микровълнова фурна. Но вече живеем в 21-и век и Великобритания има своя кухня, която предлага наистина вкусна храна, а едва ли е случайност, че три от ресторантите в страната са класирани в челната десетка на най-добрите в света.

Няма мюсюлмански градове

След като „експертът“ по тероризъм на канал „Фокс“ Стив Емерсън обяви, че някои британски градове като Бирмингам са само за мюсюлмани, някои хора всъщност наистина повярваха в това. Реално обаче това не е вярно, а британският премиер Дейвид Камерън си позволи да нарече Емерсън пълен идиот, заради изказването му. Всъщност, според официалната статистика, едва 4 процента от британското население са мюсюлмани.

Кралското семейство не е чак толкова харесвано

Повечето чужденци смятат, че всички британски обичат и харесват кралското семейство, но всъщност това не е така. Факт е, че повечето британци са благоразположени към кралицата и част от семейството й, но има и много хора, които не са. Според скорошно проучване, 23 процента от населението на Великобритания не харесва кралското семейство и смята, че наследствената монархия в страната е голяма отживелица и трябва да бъде премахната.

Британското правителство не подстрекава хората да не работят

Друг широко разпространен мит сред чужденците е, че британското правителство отпуска много и различни помощи на хората, които не работят, като така те ги подстрекават да продължават да водят такъв начин на живот. Това всъщност не е така и дори в едно британско семейство да има безработен, това не значи, че всички останали също стоят без работа и чакат помощи.

Метеорологичните условия не са чак толкова лоши

Факт е, че през повечето време от годината във Великобритания е по-мрачно и хладно, но повечето хора смятат, че времето е адски лошо, има гъсти мъгли и вали постоянно, което не е така. Повечето части на Острова са сравнително сухи през годината, като най-много дъждове се изсипват през октомври, но количествата не могат да достигнат дори и наполовината на тези, които падат в Ню Йорк през най-дъждовния период.

Англия, Обединено кралство и Великобритания (Британия) са три различни неща

Странно защо, но повечето чужденци смятат, че Англия е Великобритания, а пък Обединено кралство е просто синоним на Великобритания. Всъщност Англия е страна, част от Великобритания. Шотландия и Уелс също са страни от Великобритания (Британия). Всички те, заедно със Северна Ирландия пък образуват Обединеното кралство.

Тоалетната хартия във Великобритания не е по-различна

Това е поредното странно недоразумение, което според „Би Би Си“ се е зародило от отборът по американски футбол „Маями Долфинс“, който донесъл при посещението си в Англия 350 ролки тоалетна хартия, защото мислели, че местната е твърде тънка. Всъщност няма разлика между тоалетната хартия в Съединените щати и Великобритания.

Сериалът „Имението Даунтън“ не представлява точна картина на британския живот

Не всички британци изглеждат елегантно и живеят така, както героите в сериала. Всъщност изграденото мнение от подобен тип филми и сериали изкривяват представата на чужденците за Великобритания. Също в много филми британците са представени като големи футболни запалянковци и хулигани, което също изгражда погрешна представа за тях в очите на повечето европейци.

About the author

Daniel

2 коментара

Click here to post a comment

 • Za 10 godini jivot v London , otvratitelen vlajen klimat . Ako vlezete v metroto I avtobusite , chte vidite , 4e London totalno e prevzet ot afrikanci , pakita , indiici I drugi cvetnokoji , tezi hora SA ili izpovqdvachti islqm Ili chte priemat islqma v blizko badechte . U.K. Do 30 godini chte stane s 50 % hora izpovqdvachti islqm . Badechteto na UK e pretopqvane I asimilaciq na belite britanci

 • „Обединеното кралство се казва още Великобритания“ – пълни глупости. Северна Ирландия се намира на съседния остров Ирландия и съответно няма как този съюз с Англия, Шотландия и Уелс да се нарича Великобритания. А защо не Великоирландия?
  Великобритания = Англия+Шотландия+Уелс.
  Обединеното Кралство=Англия+Шотландия+Уелс+Северна Ирландия.

Категории

RSS Статии от Chikov.com

 • От Experian обясниха как точкуват всяка ваша стъпка при кредитния ви рейтинг март 30, 2018
  Всички знаем за различните оценки за кредитния ни рейтинг, но кредитните агенции във Великобритания –Experian, Equifax, CallCredit често пъти дават съвсем общи препоръки  за нашето поведение, като конкретният механизъм за даване или отнемане на точки беше неясен. Вестник Daily Mail изиска от тях да разкрият кои фактори повишават или понижават кредитния ни рейтинг и с колко. Да си припомним някои […]
  novinar
 • Автомобилно застраховане – как изглежда добрата полица? октомври 1, 2017
  Полиците при автомобилното застраховане имат множество условия – някои важни, други не чак толкова. Тази статия ще Ви насочи към тези от тях, които полицата “трябва да има”, “би трябвало/би могла да има” или “може да има”, за да сте сигурни, че купувате най-правилната за вас.     Условия, които ТРЯБВА да има Условия, които […]
  admin

Follow us on Facebook!