Образование

Обяснение на квалификациите в Обединеното кралство

GCSE – широко разпространени квалификации, признават се на повечето места при кандидатстване за работа или при искане за по-висока квалификация, като например A/AS level, GNVQ, BTEC. Повечето GCSE предмети (непременно Английски език и математика) могат да се взимат в комбинация с други курсове.

A level – Има множество A level квалификации, които могат да бъдат изучавани. Предметите допълват професионалното обучение и са избираеми за напред в курса на обучение.

Apprenticeship (Стажове) – могат да бъдат изкарани, ако имате начална квалификация и добри оценки. При тях добивате опит, плащат ви и имате възможност да градите кариера отрано.

BTEC – тези курсове са за вас, ако вече имате планове за бъдещето и знаете към каква кариера сте се насочили. Те могат да се изучават в три нива (Level 1, Level 2 или Level 3) и да ви предложат идеалния напредък към професионалното ви развитие. Те са алтернатива на “A level” и ви дават  възможност да запишете висше образование.

National Vocational Qualification (NVQ, в Шотландия – Scottish Vocational Qualification, SVQ)  Ново име – QCF – Qualifications and Credit Framework

Това са квалификации, базирани на уменията, които действително ви трябват и използвате за определена работа. Придобиват се без откъсване от работа.  Разделени са на нива, които отразяват нивото на уменията, необходими за работа:

Първо ниво (Level 1) – основно ниво.

Второ ниво (Level 2) – еквивалент на GCSE или BTEC First Diploma.

Трето ниво (Level 3) – еквивалент на A-level или BTEC Extended Diploma.

Четвърто ниво (Level 4) – приравнява се като Foundation Degree или BTEC Higher National Diploma.

Foundation Degree – квалификация, направена в партньорство с университетите, която ви позволява да добиете необходимите умения за точно определена сфера на работа. Предимно включват паралелно обучение на работното място и в училище. След успешно завършване, можете да кандидатствате за записване в последна година за завършване на висше образование – бакалавър, по сходна специалност.

Higher National Diploma и Higher National Certificate – квалификации, които са кариерно насочени. Те ви дават умението да вкарате всичките си знания в ефективна употреба в точно определена професия. Те са високо ценени от работодатели, не само в Англия, но и навсякъде по света. Успешно завършилите студенти се реализират на ниво асистент мениджъри или продължават обучението си за бакалавърска степен.

Категории