Здраве и здравеопазване Здравословно хранене

Отказване от захарта: Промяна в начина на живот, не просто диета

През 2014 година Световната здравна организация свали препоръчителната дневна доза захар от 10 чаени лъжички на 5 или от около 40 грама на около 20 грама, за да се намали затлъстяването сред населението.

След това британското правителство обяви планове да въведе данък върху подсладените напитки (т.нар. „данък захар“), отново със същата цел, да се намали затлъстяването, най-вече сред децата и младежите.

Все пак, наистина ли захарта е толкова вредна? В своя статия за вестник „Гардиън“, британката  Марта Хейз ни разкрива гледната си точка по въпроса, нека видим какво пише тя:

“Всички вече разбрахме – захарта е лоша. Но аз? Аз се храня здравословно. Пия прясно изцеден сок сутрин, изяждам си 5-те порции плодове и зеленчуци на ден[], а когато съм на работа, винаги държа на бюрото си нещо дребно за хапване с надпис: “сурово” „напълно естествено“, „хранително“ и т.н. Въпреки това не се чувствам особено горда, когато омета купа с оризово-шоколадова зърнена закуска, направо от вратата у дома след работа, докато още съм с палтото. Чувствам се уморена и ядосана. Не съм обръщала много внимание на моя хранителен режим напоследък; просто знам, че настроението ми се мени често и коремът ми често е подут. По-късно същата вечер, аз вписвам това, което съм изяла в приложението на смартфона ми за здравословно хранене „My Fitness Pal“. Един типичен ден – зелен сок и овесена каша за закуска; печен картоф за обяд; пиле, кафяв ориз и салата за вечеря; плюс две парченца плодове като малки закуски – и това ужасяващите 47 грама захар. В шок съм.

Мога ли наистина да откажа напълно захарта и има ли някакъв смисъл? Регистрирах се за осемседмичната онлайн програма, „Аз отказвам захарта“, създадена от блестящата, забележителна австралийска журналистка Сара Уилсън. Тя не е диетолог: тя е прекратила приемането на захар като експеримент и е открила толкова много ползи, че е създала програма как това да се направи стъпка по стъпка. Вече са се регистрирали един милион и половина души.

Всеки четвъртък ми изпращат списък за пазаруване и план хранене за предстоящата седмица. В неделя ще приготвя предварително и ще замразя каквото предварително. Сайтът има дискусионен форум, както и експерти, включително лекари, диетолози и лични треньори, на разположение да отговарят на въпроси. Това е промяна на начина на живот, а не диета, идеята е, че ако превключите вашия вкус към солено-кисело и замените захарта с мазнина, в крайна сметка ще спре неистовото ви желание за нещо сладко. Следвайки плана, ще спрете захарта през първата седмица, между втората и петата седмица няма да приемате абсолютно никаква захар и между шеста и осма седмица постепенно отново ще въведете малко сладост.

Моята нова закуска е яйца с авокадо или гъби с масло върху хлебче с мая, а вечерята е наденички с картофено пюре.

Чувствам се претоварена с информация. Първо, от какво всъщност се отказвам? „Когато говоря за отказване на захарта, става дума за отказване от фруктозата,“ ми казва Уилсън. „Врагът е фруктозата. Това е добавена захар, скрита в преработени храни като плодов сок, кетчуп и хляб. Тя води до пристрастяване, кара ни да ядем повече и се събира в черния дроб, като е по-трудна за разграждане, отколкото мазнината.

За да поставим това в контекст, пълномасленото кисело мляко естествено съдържа около една чаена лъжичка захар (4 гр), докато обезмасленото плодовото кисело мляко съдържа около 6 лъжички. Телата ни са създадени да метаболизират фруктоза, еквивалентна на 2 малки парченца плод на ден. Една малка бутилка ябълков сок съдържа 9 чаени лъжички.

Подходих към седмица първа мотивирана (изчиствайки всяка последна стафидка от кухнята си), докато перспективата за готвене на партиди парченца пащърнак с къри, последвани от ябълкови мъфини от ябълкова овесена каша (това беше само за първата неделя) ме докара до ръба. Паникьосано изстрелях имейл до сайта „Аз отказвам захарта„, за да обясня, че това не е за мен.

Те очевидно бяха свикнали с кръшкачи от беззахарния режим; получих приятелски имейл с напомняне, че само трябва да запомня мотото „ПЯИХ“: „Просто яж истинска храна“. „Ще бъде напълно достатъчно, ако се храните изобилно със свежи продукти, месо, млечни продукти и мазнини. Ако е пакетирана, се старайте да я избягвате. Ако не можете, изберете тази, която има най-малко съставки и винаги по-малко от 5 г захар на 100 г храна“ Сложно изглеждащите хранителни планове са всъщност гъвкави, казват те и ме насочват към полезните ръководства на уебсайта (от инструкциите за умно хранене навън до съвети за правене на сандвичи).

Замяна на захар с мазнина е по-лесна, отколкото изглежда. Моята нова закуска е яйца с авокадо или гъби с масло върху хляб с мая, докато за вечеря имам наденички с пюре или печено пиле. Не ми се видя трудно да заменя десерта с плочка сирене или кашкавал и чашата червено вино с вечерята пет пъти седмично се насърчава, защото „помага на храносмилането“. Но това по-здравословно ли е?

През четвъртата седмица повечето хора се провалят –  и моят провал беше монументален. Много се напих с Jägerbombs (алкохолна напитка, съдържаща малко Jägermeister, вид сладка слабоалкохолна напитка, разтворена в чаша бира (25 г захар на едно питие)  на моето моминско парти и успокоявах махмурлука си с пица (7 г захар само в едно-едничко парче пица). Имах главоболие и емоционални изблици дни наред след това. Но до края на шестата седмица се чувствах, сякаш съм преминала бариерата; не само спряха неистовите желания за сладко, вече ми се услаждат солено-лютивите ястия.

Едва ли съм най-добрият пример за тази програма – всъщност, наддадох на тегло, но целта не е диета за отслабване. На осмата седмица контролирам желанията си за ядене на сладко, имам повече енергия, дори мога да издържа на парче плод, какво остава за купа какаови зърна. Алкохолът е друга история, но винаги има следваща година, когато мога да се справя и с този звяр.

Програмата „Аз отказвам захарта“ започва на всеки 8 седмици и струва 89 паунда. Посетете iquitsugar.com за повече подробности.”

Материалът е по статията на Марта Хейз “Как да спрем захарта тази година: Това е промяна в начина на живот, а не диета”, публикувана в “Гардиън”.

About the author

Daniel

4 Comments

Click here to post a comment

Категории