Здраве и здравеопазване Обща информация

От колко сън се нуждаем, за да сме здрави и в кондиция

От колко сън се нуждаем, за да сме здрави и в кондицияВероятно сте чели или чували, че за да бъде по-здрав, човек трябва да спи достатъчно. За съжаление това е почти невъзможно за голяма част от нас, които имат напрегнато ежедневие, лягат късно, стават рано и често са недоспали.

Познато ли ви е чувството на умора и изтощение през целия ден? Ако отговорът ви е да, е възможно именно недоспиването да е основната причина за това, независимо дали случаят е единичен или организмът ви системно не получава достатъчно сън.

От друга страна обаче, прекомерното спане също не е полезно. Това е доказвано не веднъж с изследвания и опити от страна на различни учени. Един средностатистически човек прекарва около 24 години от живота си в спане, затова не прекалявайте.

В такъв случай може би вече се питате „Тогава от колко сън имам нужда, за да бъда здрав и в кондиция през деня и мога ли да наваксам пропуснатите часове в спане?“ – точно това ще изясним в следващите редове.

Ще започнем с едно от многото изследвания, в което учените търсят отговор на този въпрос. За целта те набират доброволци, които разделят на три групи – хора, които спят по 4 часа на нощ, други, които прекарват 6 часа в сън и трети, които спят по 8 часа.

Доброволците спазват стриктно графика си за спане през следващите 14 дни и в края на изследването се оказва, че групата, която е прекарвала по 8 часа в сън всяка нощ е най-здрава, не страда от хронична умора и е най-енергична. Участниците от другите две групи били по-изморени, имали по-малко енергия и нямали достатъчно добра концентрация.

При доброволците, които са спали по 6 часа, е отчетено по-високо време за реакция, както при хората, употребили малко количество алкохол.

Участниците, които получавали само по 4 часа сън, били най-засегнати от симптомите на недоспиването. По време на някои тестове те изобщо не могли да се концентрират и някои от тях дори заспивали. Мозъчната им функция спадала с всеки изминал ден, в който получавали по 4 часа сън.

Въпреки това, добрата новина за последната група е, че ефектите от недоспиването за кратки периоди от време могат бързо да се неутрализират. Учените са установили, че след два-три дни, през които хората получават качествен сън, организмът и мозъкът се възстановяват напълно.

Това обаче не е така при системното недоспиване. Хората, които не спят достатъчно дълго и качествено в продължение на дълги периоди от време, се възстановяват много по-бавно и трудно след това. Ако недоспиването продължава с години, може да доведе до необратими последици за здравето и мозъчната дейност на човек.

Учените открили още, че с течение на времето системната липса на дълъг и качествен сън води до привикване, което значи, че човек вече не може да усети  сънливост, умора, изтощение и по този начин не си дава сметка за здравословните проблеми, които постепенно го застигат по тази причина.

Затова учените са единодушни – средно по 7-8 часа качествен сън е най-добре за здравето и кондицията на човек. А ако ви се случи да не си доспите една или няколко нощи, наваксайте си съня, докато все още е възможно.

И още няколко факти, свързани със съня, потвърдени от науката в последно време:

Aмерикански изследователи потвърдиха неотдавна, че хората, които спят по 6 или по-малко часа на денонощие, имат 4 пъти по-голяма вероятност да се простудят, ако са изложени на вируса на настинката, в сравнение с тези, които спят повече от 7 часа.

Подрямването следобед може да понижи кръвното налягане и да намали риска от сърдечни заболявания, според последните изследвания на учени, сравнявали начина на живот в Средиземноморието, където съществува традиционната следобедна “сиеста” с начина на живот “от 9 до 5 часа” в останалата част от Европа.

Стремежът на тийнейджърите да бъдат непрекъснато на разположение в социалните медии се свързва с депресия, тревожност и лошо качество на съня, според ново изследване на учени от Университета в Глазгоу. Това е първото изследване от този вид. Д-р Клиланд Уудс предупреждава родителите, че особено засегнати са тези деца, които влизат в мрежата вечер и през нощта и които са емоционално ангажирани с онлайн контактите си.

Повечето сън понижава прага на болката, според изследване от 2012 година.

Друго изследване от 2012 година от японски учени доказва, че хората, които спят по-малко от 5 часа на денонощие, са склонни към натрупване на наднормено тегло, в сравнение с тези, които спят повече от 7 часа на денонощие.

Категории

RSS Статии от Chikov.com

  • Британска държавна пенсия и Пенсионен Кредит, прилики и разлики. февруари 14, 2019
    Британска държавна пенсия и Пенсионен Кредит, прилики и разлики. Нека обясня основните прилики и разлики. И двете неща се получават от живеещи във Великобритания, които са навършили пенсионна възраст. Пенсионната възраст в момента е 66 години и е с тенденции да се увеличи. И двете парични заплащания са в максимален размер от 164.35 на седмица. […]
    Atanas Chikov
  • Ако планувате бебе в Англия има една сметка, която може би си заслужава да си направите. януари 30, 2019
    Ако планувате бебе в Англия има една сметка, която може би си заслужава да си направите. Ако си направите тази сметка правилно, може да спестите над 1000 паунда. Става въпроса за гражданството на детето. Когато дете на български родители се роди във Великобритания, статута на родителите има голямо значение за неговото гражданство. Ако в момента […]
    Atanas Chikov

Follow us on Facebook!