Имиграция и работа

Пенсионен кредит във Великобритания

Често задаван въпрос към нашата организация HELP4Bulgarians е, дали български гражданин на  пенсионна възраст може да получи лесно английска пенсия?

Отговорът е – НЕ. За да получиш пенсия във Великобритания трябва да имаш НИН номер и да си плащал осигуровки минимум 10 г. Въпреки това, има възможност за получаване на един вид помощ, която се нарича Пенсионен кредит /Pension credit/. Този  вид помощ, която се отпуска на пенсионери или на хора, навършили пенсионна възраст, за да им помогне да получат средства и осигурят седмичен доход, който да е в размер на минималната пенсия.

По какво се различава пенсионния доход от пенсията?

За да го получава човек трябва да бъде физически във Великобритания, да получава нисък  доход и да има под определени спестявания. Същият не трябва да има имоти на свое име. Важно е да се знае, че при напускане на държавата, правото на кредит се губи.

Кой може да получи този кредит?

Хора на пенсионна възраст, които имат статут тук, работили са, живели са или родители на хора които имат уседнал статут във Великобритания. За да може да получава такъв пенсионен кредит вашия родител, вие трябва да му предадете вторични  права за пребиваване (Derivative rights of residence).

Ето и повече подробности по въпроса:

Преглед

Пенсионният кредит е помощ, свързана с дохода.Гарантирано кредитът ще достигне максималния размер ако доходът ви е по-нисък от £ 163 (за един човек) или £ 248,80 (за двойки). Вие не плащате данък върху пенсионния кредит. Може да получите допълнителни средства, ако сте  болногледач или се грижите за инвалиди или имате определени разходи за настаняване.

Как ще ви бъде плащано?

Всички помощи, пенсии и надбавки се изплащат по сметка, например банкова.

Ако обстоятелствата ви се променят

Ако се променят семейните ви обстоятелствата, обадете се на телефонната линия, тъй като това може да повлияе на получаваната сума. Например, ако вашият доход или капитал се покачва или намалява.

Персонална линия за пенсионери:

Телефон: 0800 731 0469
Текстофон: 0800 169 0133
От понеделник до петък от 8 до 18 часа

 Промени в оценяваните периоди на приходи (AIPs)

AIPs е период, в който не е необходимо да съобщавате за промени в пенсиите, спестяванията или инвестициите си.

В писмото за определяне на пенсията  ви се съобщава дали имате такъв.

За да получите право на пенсионен кредит:

 • трябва да живеете в Англия, Шотландия или Уелс,
 • вие или вашият партньор трябва да сте достигнали възрастовата граница на пенсионния кредит,
 • Възрастта, която отговаря на условията за пенсионно кредитиране, постепенно се увеличава до 66, в съответствие с увеличаването на държавната пенсионна възраст за жените до 65 години и по-нататъшното увеличение до 66 за мъжете и жените.

Калкулиране на  доходите ви

Когато кандидатствате за пенсионен кредит, при изчисляването на вашият доход се взима предвид:

 • държавна пенсия,
 • други пенсии,
 • повечето социални помощи като например Помощ за гледане на болен,
 • спестявания, инвестиции над £ 10,000 – за всеки 1 паунд, на който имате право, се зачитат 500 паунда или част от тях,
 • печалби.

Ако имате право на пенсия за личен или трудов стаж, сумата, която очаквате да получите, се изчислява като доход от датата, на която сте могли да я получите, ако сте я заявили.

Няма да се възползвате от отлагането на държавната ви пенсия, ако вие или вашият партньор сте на пенсионен кредит, например няма да получите допълнителна държавна пенсия или еднократна сума за отлагане на вашата държавна пенсия. Когато работите, ако можете да получите пенсия за кредит, доходите, които бихте получили от вашата държавна пенсия, са включени, независимо дали ги заявите или не.

Ако сте регистрирани като самоосигуряващ се, трябва да съобщите на Пенсионната служба колко данък върху доходите очаквате да платите за текущата данъчна година – това влияе върху сумата на пенсионния кредит.

Пенсионен кредит, ако се преместите в чужбина

Ако се преместите  за постоянно в чужбина, ще спрете да получавате пенсионен кредит.

Процедура за кандидатстване:

Процедурата включва първоначално интервю, после второ и накрая идва служител в дома ви за интервю на живо.

Какви документи и информация са необходими при кандидатстване

За кандидатстване за пенсионен кредит, ще имате нужда от:

 • вашия НИН номер
 • информация за вашите доходи, спестявания и инвестиции,
 • банкова сметка.

Най-рано можете да започнете кандидатстването –  4 месеца, преди да достигнете пенсионна възраст. Можете да кандидатствате по всяко време, след достигане на квалифицираната като легална възраст за получаване на пенсионния кредит, но ако сте пресрочили, можета да се връщате само 3 месеца назад.

Ако не сте съгласни с решението, можете да обжалване. Документът за това се нарича Молба за задължително преразглеждане.

Ние от  HELP 4 BULGARIANS предлагаме помощ при кандидатстване за пенсионен кредит.

За връзка с нас, звънете на 077 8606 7076 или пишете на имейл help4bulgarians@gmail.com.

Категории

RSS Статии от Chikov.com

 • СЕРТИФИКАТИТЕ, НЕОБХОДИМИ ПРИ КАНДИДАТСТВАНЕ ЗА БРИТАНСКО ГРАЖДАНСТВО август 6, 2019
  Ако имате статут за постоянно пребиваване като, Indefinite Live to Remain ( Settled Status) или Permanent Residence, вие може да подадете документи, за да вземете британско гражданство.   Преди обаче да вземете британско поданство, трябва да са изминали 12 месеца от получаване на статута ви, както и да  имате документи за владеене на английски език и да покажете сертификат за […]
  Atanas Chikov
 • КАКВО ДА НАПРАВИМ СЛЕД КАТО СМЕ ПОЛУЧИЛИ СТАТУТ ЗА ПРЕБИВАВАНЕ август 1, 2019
  Ето стъпките, които всеки сънародник, който е получил статут във Великобритания трябва да следва. В деня, в който сте получили статут за пребиваване в Обединеното кралство,  освен да си кажете едно честито и ако искате да го полеете, препоръчвам да направите следните неща. Стъпки за тези които са получили временен статут (pre-settled status) ILR Indefinite leave […]
  Atanas Chikov

Follow us on Facebook!