Здраве и здравеопазване Здравословно хранене

Петте най-здрави народности в света и с какво се хранят те

Ново проучване, публикувано от британския здравен журнал „Лансет“, показва в кои страни по света хората са най-здрави. Данните, обхванати в проучването, са от 1990 до 2015 година и резултатите разкриват, че петте страни с най-здрави жители са Исландия, Сингапур, Швеция, Андора и Великобритания.

До това заключение учените са достигнали, като са взели предвид фактори като доход на глава от населението, образователно равнище и общ коефициент на плодовитост. Диетолозите твърдят, че жителите на тези пет страни имат и най-добре изградени хранителни навици.

Но с какво толкова се хранят тези народи, за да бъдат класирани сред петте най-здрави в света, класация, в която всички искат да присъстват? Оказва се, че в храните им има голямо разнообразие от важни хранителни вещества като Омега-3 и антиоксиданти.

 

Великобритания

Островната държава е класирана на пето място в света по най-здрави жители, което според диетолога от „Суперфуд ЮКей“ Шона Уилкинсън се дължи на популярните хранителни тенденции.

Според Уилкинсън, британците започват да странят от полуфабрикатите за сметка на местната, свежа продукция. През зимата, според диетолога, сезонните зеленчуци като ряпа, пащърнак и брюкселско зеле са особено подходящи за поддържане на доброто здравословно състояние поради това, че са богати на важни хранителни вещества като витамин C и фибри.

 

Андора

Социално-демографският индекс показва, че консумацията на алкохол е все по-разрастващ се здравен проблем в световен мащаб, но се оказва, че въпреки че жителите на Андора са втори в света по консумация на вино, жителите й са сред най-здравите в света.

Червеното вино съдържа антиоксидант, наречен ресвератрол, който според Уилкинсън помага за предотвратяването на сърдечно-съдови проблеми и висок холестерол, като предпазва кръвните клетки и тромбоцитите в организма.

Червеното вино също така разрежда кръвта, което може да предотврати образуването на съсиреци, което пък от своя страна може да доведе до инфаркт.

 

Швеция

Две скандинавски страни са класирани в челната петица на държавите с най-здрави народи – едната от тях е Швеция.

Доктор Мерилин Гленвил, диетолог и автор на книгата „Естествените заместители на захарта“ казва, че шведите се хранят с много полезни за храносмилането храни.

„Шведите ядат висококачествени млечни продукти и са известни с това, че произвеждат здравословни ферментирали млечни продукти“, казва тя.

Местен деликатес, подобен на киселото мляко, се казва филмьолк (filmjölk), който съдържа различни полезни бактерии.

 

Сингапур

Британският диетолог Лили Сутър казва, че здравето на жителите на страната се дължи на билките и подправките, които се ползват в сингапурската кухня. Според нея те предотвратяват развиването на различни болести, което е и основната причина страната да е класирана на второ място.

Според г-жа Сутър подправки като джинджифил и куркума са сред най-използваните, а те имат антивъзпалителни  свойства и предотвратяват гадене. Освен това, джинджифилът подобрява кръвообращението итака повече полезни вещества достигат до всеки орган.

 

Исландия

Исландия е страната с най-здраво население в света като според доктор Гленвил, за това спомагат строгите регулации на правителството за опазването на околната среда и на прясната риба. Тя играе важна роля за здравословния живот на исландците.

Сьомгата и херингата, които се ядат най-много в страната, съдържат важни мастни киселини като Омега-3, които според Гленвил са много полезни за организма и забавят освобождаването на въглехидрати в тялото. „Тези риби могат да накарат човек да се чувства сит за по-дълго и контролират глада“, казва тя.

Едно от прословутите исландски ястия е хартфискур (Harðfiskur), което представлява сушена риба, сервирана с пълнозърнест, черен хляб с въглен, който също съдържа много полезни фибри и спомага храносмилането.

Според Гленвил скандинавците ядат най-много доброкачествени и сложни въглехидрати, които също са много полезни за здравето.

About the author

Daniel

2 Comments

Click here to post a comment

Категории