Работа като нает - employed

Писане и подредба на автобиография

Когато търсите работа има само един начин работодателите да разберат какво можете да им предложите и той е като вие самите им кажете. Най-добрият начин за това е чрез вашата автобиография (CV). Ако нямате опит в писането на CV или мислите, че има какво още да се желае от него, може да прочетете съветите ни отдолу затова как да напишете и подредите добре вашата автобиография.

 • Представяне – най-важното нещо когато пишете вашето CV е да го направите колкото си може по семпло и изчистено. Прекалено претруфените и удебелени шрифтове могат да спечелят внимание, но не поради правилните причини и по този начин има голям шанс да откажете работодателя да разгледа автобиографията ви до край и да не види важната информация.
 • Структура – оформлението на автобиографията ви също трябва да е възможно най-изчистено, за да може работодателят бързо и лесно да открие информацията, която му е нужна и да прецени дали да ви покани на интервю.

Ето как може да подредите автобиографията си:

 • Лични данни– впишете имената си, адрес, телефонен номер и разбира се имейл адрес. Колкото повече начини за връзка има с вас, толкова по-добре.
 • Личен профил –  тук може да напишете кратко и ясно какви умения  и опит имате. Това е с цел да спечелите вниманието на работодателя и  той да продължи да чете надолу. Може да подкрепите опита и уменията си като напишете две-три постижения, свързани с работата ви или да изтъкнете някои придобити сертификати, дипломи и други, общо взето всичко, което смятате, че ще ви накара да изпъкнете пред другите кандидати.
 • Трудов стаж започнете с последната ви работа и надолу подредете всяка следваща за времето назад, през което сте работили. Не пропускайте нищо, колкото по-голям трудов стаж имате, толкова по-добре. Старайте се да няма големи периоди, в които сте били без работа, а ако има такива ги впишете и напишете защо не сте работили и с какво сте се занимавали в този период.
 • Квалификации – вече идва момента, в който да впишете всички квалификации, които сте придобили след завършване на училище. Препоръчително е квалификациите да са преди образованието, тъй като са от особена важност и не трябва да губите вниманието на работодателя. Ако сложите образованието си преди тях има реален риск това да се случи.
 • Образование – тук трябва да напишете какво образование имате, какви квалификации сте завършили в училище и други.
 • Лична информация – ако сте грабнали вниманието на работодателя той ще има желание да разбере повече за вас и ще стигне до тук, където вие ще напишете нещо повече за себе си. Напишете от какво се интересувате освен работата, какви са вашите хобита и т.н. Важно е всичко да е впишете позитивни неща, защото по време на интервюто може да бъде засегната тази тема, а повечето работодатели предпочитат позитивно настроените хора.
 •  Допълнителна информация – ако има нещо друго, което искате да споменете или сте забравили, може да го впишете тук. Препоръчително е тази графа да е в края на автобиографията ви.
 • Препоръки – ако ви е останало място, може да впишете 2-3 имена и данни за връзка на хора, които биха ви дали препоръки. Най-добре е да са бивши работодатели, но не е задължително. Разбира се трябва да поискате тяхното разрешение, преди да ги впишете в тази графа.

След като сте написали всичко и сте подредили добре вашата автобиография, ще е добре да я погледнете още един път за да проверите за грешки или изпусната информация и ако всичко е наред, може да започнете да кандидатствате за избрани длъжности с нея.

В тази статия също има съвети за подобряване на вашето CV, така, че да не е просто добро, а отлично.

About the author

Daniel

Добави коментар

Click here to post a comment

Категории

RSS Статии от Chikov.com

 • Българи търсят правата си във Великобритания май 4, 2019
  Почти всеки ден някой българин се свързва с нашата фирма www.help4bg.co.uk да търси правата си. Питат ни, може ли да си търсим правата. Истината е, че то за търсенето ще може да ги търсите, ама дали ще ги намерите е въпроса. Ако пък ги намерите, дали търсенето си е заслужавало е другото нещо, над което трябва да […]
  Atanas Chikov
 • Шофьорски неволи в UK април 21, 2019
  Повечето от нас знаят закона за движението по пътищата и „статута” на алкохола в него. Но знаете ли, че законът за движение по пътищата във Великобритания обхваща не само тези, които са зад волана в движение, но и тези, които са в автомобила при покой. Да, звучи малко парадоксално и някои не вярват, че е […]
  Atanas Chikov

Follow us on Facebook!