Преди да заминем Шофиране

Писмо от български автомобилен застраховател

От застрахователната ти компания в България е добре да изискате писмо за годините в които сте били техен клиент.

Това писмо във Великобритания се нарича доказателство за NCB (No Claims Bonus) или NCD (No Claims Discount) и то може да ви спести хиляди паунди.
Само някои от застрахователните компаннии в кралството признават тези писма, затова не можем да ви гарантираме, че писмото ще ви послужи 100%, но няма да ви попречи да го имате.
Изискайте писмото ви да бъде написано на английски, ако ли не – го преведете официално.
Моля, споделете в коментарите кои компании в България издават тези писма и ние ще ги добавим в този текст.
Ако идвате с българската си кола, носете всичките документи на колата и се убедете, че застраховката ви покрива шофиране в чужбина.

About the author

infozauk

11 коментара

Click here to post a comment

 • Съжаляван, но не можах да намеря необходимата информация, която ми трябваше, затова ще пиша тука. Въпроса ми е какво точно представлява това застрахователно писмо и като отида при застрахователя какво да му кажа да ми извади като писмо. Благодаря.

 • Писмото се издава от застрахователната компания, при която сте били застрахован като водач на моторно превозно средство и то потвърждава, че не сте имали претенции към застрахователната компания в продължение на последните еди-колко си години.

  Ако предишния Ви застраховател е британски, може да се обадите по телефона и да помолите да ви изпратят такова писмо, това е стандартна процедура.

 • Добре. А тов акакъв вид застраховка се води, тъй като аз имам книжка но нямам практикуван стаж на нея и да знам какво трябва да кажа на застрахователите.

 • Така. Извинявайте за въпроса. Обадих се на застрахователя ми и каза, че това нещо не ми трябва тъй като аз нямам ПТП, поради това че не съм карал кола до момента и в случая няма нужда да си вадя такъв документ. Но ми казах, че ако желая може да си направя застраховка, която ако нещо се случи след като отида в Англия, било то заболяване на зъби или, ако не дай си боже ми се наложи да отида на доктор, тази застраховка да ми послужи за покриване на разходи.

 • Какви видове застраховка съществуват в Обединеното кралство, може да прочетете в материала ни „Автомобилна застраховка“. Какъв вид застраховка ще изберете, зависи от това, какво застрахователно покритие искате да осигурите на автомобила си, и разбира се, от сумата, която желаете да платите.

  Документът, известен като No Claims Bonus или No Claims Discount се издава от предишен застраховател и доказва, че сте шофирали еди-колко си години, през които сте били застрахован и не сте направили иск към застрахователна полица.

  Ако не сте шофирали кола до момента, действително, няма как да ви се издаде този документ и в този случай, ще трябва да си направите автомобилната застраховка без него. Той не е задължителен, но ако го имате, би свалил цената на застрахователната ви полица.

  Каква здравна застраховка ще си направите, дали да си я купите от България и какви разходи ще ви покрие в Обединеното кралство, е предмет на друг раздел – „Здраве и здравеопазване“.

  Ако искате да обсъдите тези въпроси с други българи, които живеят във Великобритания, можете да ползвате форума http://www.bghelp.co.uk

 • Здравейте!
  Мога ли да изисквам от застрахователната компания No Claim Bonus,в случай,че застраховката е била издадена на името на съпруга ми?
  Ако не…Възможно ли е да се изискват такива гаранции от други служби в България?
  Като Полиция например?

 • Здравейте, Детелина! Ако въпросът ви е за Англия – да, съпругът може да прехвърли No Claim бонуса на съпругата. За повече информация и въпроси може да погледнете дискусиите във форума ни и да започнете своя, ако отново има нещо неясно.

 • Здравейте, Този документ може да бъде издаден и от КАТ, в рамките на една седмица. Казвам го от личен опит

 • ОК, това е добра информация, но колко стар може да бъде този документ от застраховател ? Аз например мога да си взема сега преди да съм тръгнал, но до една година не ми се очертава да имам кола и тогава взетият документ вероятно ще бъде стар ? ( в другия случай е трудно да го взема когато вече съм там )

 • Здравейте, кои английски затрахователи признават българските no claim писма

Категории

RSS Статии от Chikov.com

 • От Experian обясниха как точкуват всяка ваша стъпка при кредитния ви рейтинг март 30, 2018
  Всички знаем за различните оценки за кредитния ни рейтинг, но кредитните агенции във Великобритания –Experian, Equifax, CallCredit често пъти дават съвсем общи препоръки  за нашето поведение, като конкретният механизъм за даване или отнемане на точки беше неясен. Вестник Daily Mail изиска от тях да разкрият кои фактори повишават или понижават кредитния ни рейтинг и с колко. Да си припомним някои […]
  novinar
 • Автомобилно застраховане – как изглежда добрата полица? октомври 1, 2017
  Полиците при автомобилното застраховане имат множество условия – някои важни, други не чак толкова. Тази статия ще Ви насочи към тези от тях, които полицата “трябва да има”, “би трябвало/би могла да има” или “може да има”, за да сте сигурни, че купувате най-правилната за вас.     Условия, които ТРЯБВА да има Условия, които […]
  admin

Follow us on Facebook!