Здраве и здравеопазване

Плодове и зеленчуци с най-високо съдържание на вода

През лятото повече от всякога ни е нужна вода, а природата ни предоставя чудесна възможност да си набавяме необходимите количества чрез плодовете и зеленчуците. Ето кои от тях са с най-високо съдържание на вода:

  1. Краставицата е зеленчук с най-голямо съдържание на вода – 96,7%. Освен, че е полезна, краставицата може да утоли жаждата на човек почти толкова, колкото и водата. С краставици можете да си приготвите вкусен таратор – най-българската супа.
  2. С 96,6% вода са салатата айсберг и зелената част на целината. Целината е полезна и заради съдържащите се в нея фибри, които дават усещане за ситост. Освен всичко друго, тя има високо съдържание на фолиева киселина и витамини А, С и К.
  3. Репички – те са с 95,3 % вода, останалото е витамини F, С и В, фосфор, цинк. Това ги прави полезни и за поддържането на здрави коса, кожа, нокти и зъби.
  4. Домати – освен високото си съдържание на вода, те са богати на фитопигмента ликопен, известен със своите противоракови свойства.
  5. Чушки – червените чушки са със 92% вода, а жълтите и зелените – с 93%. Освен това зелените чушки съдържат и витамини А, В, С, Е, К и P, пектини и минерални соли.
  6. Карфиол – той е с 92% вода, а веднага след него е динята – с 91,5%.

След тях се нареждат пъпешите, ягодите, прасковите, кайсиите, които доставят на тялото всички полезни съставки, които са необходими, за да се укрепи организма и да се подготви за идващата зима. Консумирането на пресни плодове и зеленчуци е особено необходимо, поради високото съдържание на витамини, минерали, пектини и целулоза в тях.

Категории