Градове Забележителности и култура

Портсмът

Портсмът е пристанищен град в Хемпшър, Англия, разположен основно на остров Портси. Намира се на 110 километра югозападно от Лондон и на 31 километра югоизточно от Саутхемптън.  Това е единственият островен град във Великобритания, а населението му е 205 хиляди души. Градът представлява част от застроената площ на Южен Хемпшър, в която влизат още Саутхемптън и градчетата Хевънт, Уотърлувил, Истли, Феръм и Госпорт.

Портсмът е едно от най-известните пристанища в света. Военната база, разположена там, се счита за седалище на Кралския военноморски флот и приютява две трети от британската флотилия. В пристанището домуват някои известни кораби, между които “Уориър”, “Мери Роуз”, корабът на Хорацио Нелсън, “Виктори” на Нейно величество (най-старият военноморски кораб в света, който още се използва).

Бившата военноморска база на Нейно величество на брега Върнън пък е преустроена в шопинг център, известен като “Гънуорф кийс”.  

Портсмът е сред малкото британски градове с две катедрали – англиканската катедрала „Сейнт Томас“ и католическата „Сейнт Джон“. Бреговата линия и пристанището са доминирани от „Спинакър тауър“ – една от най-високите сгради на Великобритания – 170 метра. Близо до Саутси има морски курорт с увеселителен парк на кея и средновековен замък.

Градът си има и отбор по професионален футбол – ФК “Портсмът”, който играе като домакин на стадион “Фратън парк”.

В града има няколко основни железопътни гари, които се свързват с лондонското Ватерло и други линии в Южна Англия.

Международното пристанище на Портсмът е пристанище за търговски круизни кораби и фериботи, които пътуват до международни дестинации. Пристанището е второто по заетост във Великобритания след това в Дувър и обслужва над 3 милиона пътници на година. Градът преди дори е имал собствено летище, което обаче бива затворено през 1973 година.

Университетът в Портсмът обучава над 23 000 студенти и е един от най-съвременните университети в света. Град Портсмът освен това е родното място на писателя Чарлз Дикенс и на инженера Изъмбард Кингдъм Брунел.

Представяме ви и някои от топ атракциите на Портсмът:

 

Корабът „Виктори“ на Нейно величество (HMS Victory)

Недалеч от фериботното пристанище за остров Уайт посетителите могат да открият входа към старите докове и мястото, където е разположен известният кораб на лорд Нелсън. Построен през 1765 година, великолепният 60-метров кораб „Виктори“, с петте си палуби и 104 оръдия, е реставриран напълно до предишния си военен блясък. В победния си час в битката при Трафалгар през 1805 година, едва 20 минути след като прониква през френската отбрана, Нелсън е ранен фатално и умира на борда на легендарния кораб.

След „Виктори“, може да посетите Кралския военноморски музей (Royal Naval Museum), където ще откриете много предмети, свързани с Нелсън и корабоплаването през 18 век, например 14-метровата панорамна картина на Уилям Лайнъл Уили, която е запечатала битката.

Местоположение: Военноморската база на Нейно величество в Портсмут

Официален сайт: www.hms-victory.com

 

Музей „Мери Роуз“ (Mary Rose Museum)

Известният кораб „Мери Роуз“, част от флотилията на Хенри Осми, има голям исторически принос. Плавателният съд с четири палуби и 91 бронзови оръдия е построен през 1509 година и е разширен до вместимост 700 тона през 1536 годна. През 1545 година, по време на морска битка срещу французите, той потъва само на 2 километра от пристанището му в Солънт.

Вдигнати от дъното на Солънт през 1982 година, останките на кораба, състоящи се основно от части от корпуса, сега са изложени в музея „Мери Роуз“. Освен останките (сега сухи и добре запазени), посетителите могат да разгледат изложбите на повече от 26 000 редки експоната, открити в кораба, които включват лични вещи на екипажа, музикални инструменти и други инструменти.

Адрес: No 3 Dock, Main Road, HM Naval Base, Portsmouth

Официален сайт: www.maryrose.org

 

Корабът „Уориър“ на Нейно величество (HMS Warrior)

През юни на 1987 година, осем години след възстановителните работи в Хартлипул, корабът „Уориър“ най-после се завръща в пристанището в Портсмът.  Пуснат на вода през 1860 година и един от първите бойни кораби с железeн корпус, този 127-метров, 9700-тонов кораб е един от най-големите и най-добре оборудвани плавателни съдове от този вид. „Уориър“ сега е плаващ музей и е истинско удоволствие да бъде разгледан и изследван. Акцентите на посещението са възстановените спални на екипажа, между които тези на капитана и офицерите, както и изложби, които показват трудния живот в откритото море.

Също си заслужава да видите корабът „М33“. Построен през 1915 година и един от трите единствени бойни кораба, оцелели след Първата световна война, този наскоро реставриран плавателен съд може да бъде видян заедно с „Уориър“ и „Виктори“ на Историческия док в Портсмът.

Местоположение: Victory Gate, HM Naval Base, Portsmouth

Официален сайт: www.hmswarrior.org

 

Кулата „Спинакър“ (Spinnaker Tower)

Извисяваща се на почти 170 метра над Солънт, кулата „Спинакър“ е една от задължителните забележителности на Портсмът.  Разположена на бреговата линия в Гънуорф кийс, тази туристическа атракция предлага невероятни панорамни гледки на града и забележителното му пристанище, както и на южния бряг и остров Уайт.

В ясен ден може да се насладите на гледка до 37 километра от трите палуби за наблюдение на кулата, както и от кафенето й, сполучливо наречено „Кафенето в облаците“. След като се престрашите да минете по стъкления под на „Скай уок“, отделете малко време да научите за местността, като използвате интерактивната тъчскрийн система.

Местоположение: Gunwharf Quays, Portsmouth

Официален сайт: www.spinnakertower.co.uk

 

Музеят за подводници на Кралския флот (Royal Navy Submarine Museum)

Отсреща на Портсмът по вода, в Госпорт се намира Музеят за подводници на Кралския флот. Сред акцентите му са първата британска подводница „Холънд Първи“, пуснат през 1901 година, заедно с кораба „Алайънс“, пуснат в експлоатация след края на Втората световна война. Други известни експозиции включчват немска мини-подводница от времето на Втората световна война, италианско човешко торпедо, както и оръжия и други интересни интерактивни експозиции за живота под вода в подводница.

Адрес: Haslar Jetty Road, Gosport

Официален сайт: www.submarine-museum.co.uk

Кулите „Раунд“ и „Скуер“ (Round and Square Towers)

Кулите „Раунд“ (1418 година) и „Скуер“ (1494 година) от векове пазят входа на пристанището в Портсмът. Кулата „Скуер“ първоначално е била резиденция на военния губернатор, а днес се използва за различни сватби и други прояви. Вътрешността на кулата „Раунт“ е превърната в изложбена галерия, а покривът й е отворен целогодишно и предлага забележителна гледка към града и пристанището.

Местоположение: Harbor, Portsmouth

Официален сайт: www.squaretower.co.uk

 

Катедралата в Портсмът (Portsmouth Cathedral)

Първият камък от основите на катедралата, носела преди името „Катедрална църква на Сейнт Томас от Кентърбъри“, е положен през 1185 година. Олтарът и трансептите датират още от нормандски времена, докато мястото за църковния хор е в късен стил на сър Кристофър Рен. Акцент е южната част на църковния хор, посветена на Кралския военноморски флот и включваща експонати от  „Мери Роуз“ и „Виктори“.

Други забележителности на Портсмът, свързани с религията, са католическата катедрална църква „Сейнт Джон“, построена през 1882 година и „Църквата на кралския гарнизон“, позната още като „Домус Дей“, построена през 1212 година като хоспис. Също така си заслужава да разгледате историческата „Бъкингам хаус“, където дюкът на Бъкингам е убит през 1628 година.

Адрес: St. Thomas’s Street, Old Portsmouth

Официален сайт: portsmouthcathedral.org.uk

 

Музей „Родното място на Чарлз Дикенс“ (Charles Dickens’ Birthplace Museum)

Муезят се състои от къщата, където великият романист е роден през 1812 година, в която са изложени много изящни екземпляри на регентски мебели, които някога са били собственост на семейството му. Сред експонатите са ръкописи, копия на романите му и смъртното му легло, докарани в музея от дома на Дикенс в Гадс хил плейс, графство Кент. Предлагат се пешеходни турове с гид към любимите места на автора, както и четения на неговите творби.

Адрес: 393 Old Commercial Road, Portsmouth

Официален сайт: www.charlesdickensbirthplace.co.uk

 

Градският музей в Портсмът и връзката с Шерлок Холмс (Portsmouth City Museum and the Sherlock Holmes Connection)

Градският музей от викторианската епоха си заслужава да се види заради богатите колекции от изкуство и приложно изкуство. Друга примамлива забележителност е голямата колекция от материали, свързани със сър Артър Конан Дойл, създателят на световно известният герой Шерлок Холмс. Сред акцентите са експонати, свързани с ранния живот на автора като лекар в Портсмът, както и изложби, свързани с многобройните превъплъщения на Шерлок в киното и театъра. Също така интересна е и постоянната изложба, която е свързана с историята на града и показва ежедневието от 17 век насам чрез модели, снимки, видеоклипове и дрехи.

Адрес: Museum Road, Portsmouth

Официален сайт: www.portsmouthcitymuseums.co.uk

 

Музей за инвазията в Нормандия (D-Day Museum)

В музея се помещават чудесни експозиции, свързани с инвазията над бреговете на френска Нормандия през 1944 година. Сред акцентите са оръжия и превозни средства, използвани по време на инвазията, заедно с богати експозиции, съдържащи визуално и звуково представяне на битката и дългата подготовка, довела до нея. Музеят също така помещава дълъг 8 метра гоблен (най-дългият в света), който показва ключови моменти в тази повратна точка на Втората световна война. Близкият аквариум „Блу риф“ пък представя мистериите, които крие подводния свят.

Адрес: Clarence Esplanade, Southsea

Официален сайт: www.ddaymuseum.co.uk

 

„Станстед хаус“ (Stansted House)

Само на няколко мили североизточно от Портсмът се намира „Станстед хаус“, разположена върху паркова площ с ботаническа градина, оградени градини и древен параклис, която си заслужава до добавите към своя туристически маршрут. Къщата в стил Рен датира от 17 век и съдържа колекцията „Бесборо“ – картини и семейни мебели, както и картини от 18 век.

Местоположение: Stansted Park, Rowland’s Castle

Официален сайт: www.stanstedpark.co.uk

 

Саутси (Southsea)

Саутси е популярно предградие на Портсмът и разполага с красива почти 5-километрова алея, предлагаща места, от които да се насладите на отлична гледка към остров Уайт. Всъщност тук сър Артър Конан Дойл е практикувал като лекар, когато е написал първия си роман за Шерлок Холмс.

Замъкът „Саутси“, построен от крал Хенри Осми през 16 век, съдържа различни експозиции, свързани с историята на града от Тюдорите до викторианската епоха. От стените на замъка се открива невероятна гледка през Солънт до Спитбанк форт. Други популярни занимания за туристите в Саутси са посещение на Природонаучния музей „Къмбърланд хаус“, който показва експозиции на морската флора и фауна, както и посещение на Музея на кралските пехотинци в елегантната офицерска столова от Викторианската епоха в казармите Истни.  „Истни бийм енджин хаус“ е впечатляваща викторианска сграда, съдържаща два реставрирани двигатели и помпи Болтън Уот от 1887 г., а „Форт Къмбърланд“ е крепост в петоъгълна форма, построена през 1746 година.

Адрес: Cumberland House, Eastern Parade, Southsea

Официален сайт: southsea.co.uk

Категории

RSS Статии от Chikov.com

  • Започвам да ценя времето си още повече! септември 10, 2019
    Започвам да ценя времето си още повече! Идния месец имам два изпита в университета Effective Interdisciplinary Study и Introduction to Social and Developmental Psychology. Трябва да намеря време да напиша около 6000 думи и направя няколко презентации. Ще намеря време, като си организирам нещата и не се губя времето.   Няма да си губя времето, […]
    Atanas Chikov
  • СЕРТИФИКАТИТЕ, НЕОБХОДИМИ ПРИ КАНДИДАТСТВАНЕ ЗА БРИТАНСКО ГРАЖДАНСТВО август 6, 2019
    Ако имате статут за постоянно пребиваване като, Indefinite Live to Remain ( Settled Status) или Permanent Residence, вие може да подадете документи, за да вземете британско гражданство.   Преди обаче да вземете британско поданство, трябва да са изминали 12 месеца от получаване на статута ви, както и да  имате документи за владеене на английски език и да покажете сертификат за […]
    Atanas Chikov

Follow us on Facebook!