Други

Прекрасният български празник Баба Марта

Прекрасният български празник Баба МартаОт началото на месец март в България празнуваме Баба Марта – хилядолетна българска традиция, която символизира края на зимата и настъпването на пролетта.

Произходът на празника не е установен със сигурност, възможно е да е прабългарски или тракийски.

На първи март и през следващите няколко дни на месеца българите си подаряват мартеници – преплетени конци, най-често червени и бели, като си пожелават здраве и щастие с думите „Честита Баба Марта“.

По традиция всички си връзват и закачат мартеници на видно място – по дрехите, по ръцете, по косите. С мартеници също се закичват домовете, плодните дървета и добитъка в стопанството – за благоденствие, по-добра реколта и плодовитост на следващата година

Традицията за Баба Марта е позната и в Румъния, а в миналото и в Македония.

Мартеницата, от друга страна, е своеобразен амулет срещу злите сили и окичването с мартеница може да се разглежда и като един магически ритуален акт.  Според преданието, дошло от древността, мартениците носят здраве, щастие и дълголетие.

Смята се, че мартениците пазят къщата, да не влезе в нея зло, болести и немотия.

Според легендата, мартеницата води началото си още  от времето на хан Аспарух, който бил предвестен за идването на сестра си Хуба в новите земи с бял конец, обагрен с кръв. Според едни, това била кръвта на бат Баян, а според други – на сокола, който водел сестра му. Оттогава белият цвят на мартеницата символизира дълъг живот, червеният – здраве и сила. Тя е символ на мир и любов, на здраве и щастие. Смята се още, че в белия цвят е втъкана чистотата и искреността на отношенията, а  в червения – топлотата на приятелството и взаимната обич. Освен това, мартеницата е една здрава нишка, която свързва българите по света в едно с пожелание да сме здрави, силни и щастливи и да помним, че сме българи –  където и по света да се намираме.

Първите мартеници, предназначени за окичване на хората и добитъка, са били само усукан червен и бял конец, без прибавки към него. В по-късни времена, в някои области в страната, на конците връзвали златна или сребърна паричка, или синьо мънисто.

По стар български обичай невестите носели мартениците си отдясно, а момите – отляво. Ергените ги носели с разчепкани краища, а зрелите мъже – изрязани до възела, за да не се развяват по седенките.

В някои краища на България наричат седмицата в началото на март  „броените дни“ – по тях гадаят какво ще бъде времето през годината.

В народните вярвания Баба Марта е олицетворение на месец март и на пролетта. Според преданията, тя е сестра на Голям и Малък Сечко (месеците януари и февруари) и винаги е люта, защото двамата й братя всяка година изпиват виното и не я оставят дори да го опита. Оттук идва и поверието, че Баба Марта трябва да се умилостиви, защото настроението й оказва силно влияние върху времето. Когато е засмяна, времето е слънчево и топло, но ядоса ли се, задухва силен вятър и облаци закриват слънцето.

Широко разпространен е и друг обичай, който се състои в избиране на ден. Всеки човек си намисля определен ден до 22 март и по времето на него познава каква ще му е годината. Ако денят е слънчев – ще е успешна, ако пък вали и времето е лошо – ще има трудности.

И не забравяйте, че видите ли първия щъркел или първото напъпило дръвче, значи е време да свалите мартеничката и да я вържете на овошка или на цъфнал храст.

 

Категории

RSS Статии от Chikov.com

  • Британска държавна пенсия и Пенсионен Кредит, прилики и разлики. февруари 14, 2019
    Британска държавна пенсия и Пенсионен Кредит, прилики и разлики. Нека обясня основните прилики и разлики. И двете неща се получават от живеещи във Великобритания, които са навършили пенсионна възраст. Пенсионната възраст в момента е 66 години и е с тенденции да се увеличи. И двете парични заплащания са в максимален размер от 164.35 на седмица. […]
    Atanas Chikov
  • Ако планувате бебе в Англия има една сметка, която може би си заслужава да си направите. януари 30, 2019
    Ако планувате бебе в Англия има една сметка, която може би си заслужава да си направите. Ако си направите тази сметка правилно, може да спестите над 1000 паунда. Става въпроса за гражданството на детето. Когато дете на български родители се роди във Великобритания, статута на родителите има голямо значение за неговото гражданство. Ако в момента […]
    Atanas Chikov

Follow us on Facebook!