Пари и финанси Шофиране

Променете малко описанието на професията си и може да спестите до 25% от автозастраховката си

Източник: вестник „БГБен“

Внимателният подбор на думите, с които описвате вашата работа, може да се окаже неподозиран бонус при определянето на годишната ви автозастраховка.

Изследване на сайта Your Money за пореден път потвърди известния факт, че застрахователите отдават голямо значение на професията на лицето зад волана.

Така например, изследване на сайта Confused.com показа, че при едни и същи пощенски код и модел кола, когато е посочена професията „чистач на прозорци“, последващата оферта за £4607, докато професията „училищен касиер“ получава от същия сайт оферта за £372.

Разбира се, съществуват и други фактори при определянето на размера на застраховката, като вид кола, възраст и шофьорска история. Но нито един от тях не може да бъде променен. Докато вашата професия може съвсем законно да бъде описана по малко по-различен начин.

Ето и някои съвети от Деймиън Фейхи, основател на сайта MoneytotheMasses.com, насочен към потребителските знания за живота във Великобритания:

„Очевидно, не можете да лъжете за работата, която вършите, но капанът, в който попадат голяма част от хората, отговарящи на въпросите е, че се опитват да формулират длъжността си по най-авторитетния възможен начин, за да звучат по-солидно пред застрахователите“.

„Повечето професии могат да се опишат с малко по-различен набор от думи. Няма нищо нередно в това да се наречете примерно „строител“ (builder) вместо „зидаро-мазач“ (brick layer)“. Знаете ли, че ако се напишете като „студиен фотограф“ или просто „фотограф“, а не „сватбен фотограф“, това ще ви спести около £120 от годишната застраховка.“

За да провери дали има разлика в цитираните оферти при лека промяна в имената на професиите, Деймиън Фейхи създал въображаемия образ на шофьора Джон, който е роден през 1974 г., женен, с две деца, шофира Ауди от 10 години и не е имал пътни инциденти през последните 5 години.

След това попълнил данните му в един от големите сравнителни уебсайтове и проверил какви са офертите при леки вариации на описанието на неговата професия. Ето и резултатите:

– Застрахователите от LV.com предлагат с 10% по ниска оферта, когато изписва „помощник в грижите за болния“ (care assistant – £334), вместо „болногледач“ (male nurse – £375)

– Пак от сайта LV.com дават застрахователна оферта от £334 за професия „административен чиновник“ и £299 за „държавен служител“.

– Длъжността „оператор на машина“ (machinist) носи застраховка в размер на £392  от Nationwide, но промяната й на „работник във фабрика“ (factory worker), сваля сумата на £364.

– Професията „репортер във вестник“ бива оценена с близо 10% като по-нискорискова от тази на „журналист“.

– По подобен начин, по-евтина в Direct Choice излиза застраховката за „продавач-консултант“ (sales assistant) в сравнение със „служител в магазин“ (shop assistant) или пък „служител в кафене“ (café worker) в сравнение със „сервитьор“ (waiter).

„Повечето хора се стараят винаги да напишат възможно най-впечатляващото име на своята длъжност или професия, но помнете, че когато търсите по-евтина автозастраховка, правилото обикновено е точно обратното“, съветва Деймиън Фейхи.

Категории

RSS Статии от Chikov.com

  • Съдействие при избор, кандидатстване и финансиране на такси за университети във Великобритания октомври 17, 2018
    Ние от HELP4BG ви предлагаme съдействие за прием в британски колежи и университети. Ние работим с десетки престижни британски колежи и университи в Лондон, Манчестър и Бирмингам. Нашите курсове и специалности включват изброените по-долу, но дейността ни се разраства постоянно и за да сте сигурни, че списъка, който четете, е актуален, е най-добре да се […]
    novinar
  • Курсове за оператори на микро/мини багер октомври 13, 2018
    MV & Sons имат удоволствието да ви предложат курс за оператори на микро/мини багери до и над 1/3 тона. Компанията разполага с обекти, на които всеки курсист може да дойде да се обучава и след това да бъде изпитван от акредитирани инструктори. Дължината на курса зависи от опита на кандидата и е между 1 и […]
    novinar

Follow us on Facebook!