Имиграция и работа

Професионалните сдружения – за какво са и как могат да ви помогнат, ако сте служител

Винаги е добре да знаете правата си и в много случаи това може да ви помогне да решите проблем на работа. Дори и когато говорите неформално с вашият шеф, това да знаете правата си ви дава повече сигурност.

union-urges-uk-government-to-save-oil-gas-jobsПовечето проблеми в работата могат да бъдат решени без намесата на адвокати и съдилища, но ако такова нещо ви се случи, добре е да знаете вашите права или поне да знаете от къде можете да получите правна помощ.

За да научите правата си и да получите надеждна помощ в подходящия момент, можете да разчитате на информацията, дадена в https://worksmart.org.uk. Преди да предприемете обаче каквито и да е действия, описани в сайта, трябва да потърсите индивидуална помощ за дадените обстоятелства.

За да получите такава помощ, можете да станете член на тъй наречените търговски или професионални сдружения (Trade union).

Тези сдружения са „гласът“ на британските работници. Повече от 6 милиона души членуват в сдружения. Това са всякакви служители – медицински сестри, пилоти на самолети, шофьори, асистенти в магазини, служители в различни фирми.

Професионалните сдружения помагат на работещите да се опознаят и да помагат в спирането на това те да бъдат третирани по нечестен начин и труда им да е недооценен, както и работниците да получат по-добри оферти от своите работодатели.

Професионалните съюзи са тези, които подкрепят служителите в трудни времена. Те предоставят безплатен правен съвет, когато се нуждаете от такъв. Всяка година сдруженията помагат на повече от 200 000 души да придобият знания и умения да защитават интересите си на работното място, както и да научат за възможностите за обучение, необходими за издигане в кариерното развитие.

Ако сме ви убедили да станете член на някое професионално сдружение, трябва да знаете, че като служител имате право да членувате в такова без това да се отрази на взаимоотношенията с работодателя ви. Работодателя ви няма право да ви дискриминира поради това, че членувате в професионално сдружение, както и поради някаква друга причина.

10-good-reasons-poster-feb-1611-25488Понякога може да има ограничения в това в какъв вид сдружение можете да членувате, но това се определя от професионалната насоченост на даденото сдружение. Например, ако работите като медицинска сестра, не можете да подадете заявление за участие в сдружение за пилоти от гражданската авиация. Но можете спокойно да подадете документи в сдружение, защитаващо правата на медицинските сестри.

В други случаи, може да не можете да получите професионална помощ за решаване на проблем на работа, ако не сте член на сдружението, а потърсите помощ след като се е появил проблема. Това може да се случи когато от сдружението не са запознати с конкретната ситуация във вашият случай.

По-скоро сдруженията са като вид застраховка – ставате член на сдружението, а ако се появят проблеми, можете да получите навреме адекватен съвет и помощ. Също така добре е да станете член на сдружение, в което вече има и други ваши колеги. Но все пак това не е задължително условие и вие можете да изберете да се присъедините към сдружение, което ви харесва.

Можете лесно да изберете професионално сдружение, след като попълните няколкото въпроса, дадени тук.

Категории

RSS Статии от Chikov.com

  • Съдействие при избор, кандидатстване и финансиране на такси за университети във Великобритания октомври 17, 2018
    Ние от HELP4BG ви предлагаme съдействие за прием в британски колежи и университети. Ние работим с десетки престижни британски колежи и университи в Лондон, Манчестър и Бирмингам. Нашите курсове и специалности включват изброените по-долу, но дейността ни се разраства постоянно и за да сте сигурни, че списъка, който четете, е актуален, е най-добре да се […]
    novinar
  • Курсове за оператори на микро/мини багер октомври 13, 2018
    MV & Sons имат удоволствието да ви предложат курс за оператори на микро/мини багери до и над 1/3 тона. Компанията разполага с обекти, на които всеки курсист може да дойде да се обучава и след това да бъде изпитван от акредитирани инструктори. Дължината на курса зависи от опита на кандидата и е между 1 и […]
    novinar

Follow us on Facebook!