Обществен транспорт в Лондон - TfL Пътуване със самолет

Пътуване до Лондон със самолет и придвижване от летищата

Като столица на Великобритания, Лондон е град с голям брой туристически забележителности и възможности за развитие. Независимо дали отивате там с цел да разгледате мегаполиса или за да учите и работите, факт е, че той е много популярна дестинация и е много натоварена откъм въздушен трафик.

Главните летища в Лондон са пет на брой – Хийтроу (Heathrow), Гатуик (Gatwick), Лутън (Luton) , Станстед (Stansted) и Лондон сити (London City). Има и други летища, но те са по-малки и са предназначени за по-леки самолети.  От главните летища само Хийтроу и Лондон сити са разположени в града, докато останалите са в околностите.

Пътуване до Лондон.

Ако планувате да пътувате до Лондон, може да си купите по-изгодни билети от следните компании според дестинацията:

 • От летище София до летище Лутън – тази дестинация ви излиза най-изгодно с маджарската нискобюджетна компания WizzAir.
 • От летище София до летище Гатуик – тази дестинация ще ви излезе най-евтино ако пътувате с нискобюджетната компания EasyJet.
 • От летище Пловдив до летище Станстед – най-изгодния вариант тук е да пътувате с RyanAir.
 • От летище Варна до летище Лутън – тук отново най-евтино ще ви излезе ако пътувате с WizzAir.

След пристигане в Лондон всеки би се зачудил как да се придвижи от съответното летище до определена точка на града, затова по-долу ще ви предложим начини за придвижване от съответните летища.

Летище Хийтроу.

Най-голямото летище във Великобритания и дори в целия Европейски съюз по обем на пътнически трафик, затова имайте предвид евентуални забавяния на полетите. Летището е на около 30км. Западно от централната част на града. Ако няма кой да ви посрещне на летището, ще трябва сами да се придвижите до където ви е необходимо. Ето и няколко предложения как да стигнете до центъра на Лондон:

 • С метрото – от летището тръгва линия Пикадили, която минава през центъра и продължава на север. До станция Кингс Крос в центъра се стига за около 1 час. Това е най-евтиният транспорт до центъра на града, но в пикови часове може да има много пътници, както и ограничено място за багаж, ако имате много такъв със себе си.
 • С влак – чрез Хийтроу експрес е най-бързият начин да стигнете до центъра. До гара Падингтън, която е малко по-назад от Кингс Крос, се пътува 15-тина минути.  От там може да продължите с метрото. Билетите за влака са по-скъпи от тези за метрото и автобусите.
 • С автобус – Нешънъл експрес извършва превози от Хийтроу до различни части на Великобритания. От автобусната спирка на Хийтроу може да вземете техен автобус  и да стигнете до спирка Виктория на центъра. Билетите са малко по-скъпи от тези на метрото.
 • С такси – това е най-комфортният начин за придвижване, но комфорта в случая си има висока цена. Ако имате въпроси и искате информация, шофьорът на таксито може да ви помогне.

Летище Гатуик.

То е второ по големина, след Хийтроу. Разположено е на около 45 км южно от Лондон. До центъра на града може да се стигне чрез:

 • Влак – Гатуик експрес тръгва на всеки 15 минути и с него може да стигнете до гара Виктория на центъра за половин час.
 • Автобус – може да вземете автобус на Нешънъл експрес до спирка Виктория и ще пътувате по-евтино отколкото с влак.
 • Такси – разбира се, че и тук придвижването с такси е възможност.

Летище Станстед.

Това е третото по големина летище и се намира на около 65 км на североизток от Лондон. Начините за пътуване са чрез такси, автобус и влак, като с автобус е най-евтино, но с влака стигате най-бързо – за около 45 минути.

Летище Лутън.

Близо е до град Лутън и се намира на около 50  км от Лондон. Може да се придвижите до центъра на Лондон чрез такси, автобус и влак, като цените на влака и автобуса са сравнително еднакви, като по-бързо е придвижването с влак.

Летище Лондон сити.

Намира се в източен Лондон. На 16 км от центъра на града. Придвижването става с градски транспорт или такси.

About the author

Daniel

Добави коментар

Click here to post a comment

Категории

RSS Статии от Chikov.com

 • Българи търсят правата си във Великобритания май 4, 2019
  Почти всеки ден някой българин се свързва с нашата фирма www.help4bg.co.uk да търси правата си. Питат ни, може ли да си търсим правата. Истината е, че то за търсенето ще може да ги търсите, ама дали ще ги намерите е въпроса. Ако пък ги намерите, дали търсенето си е заслужавало е другото нещо, над което трябва да […]
  Atanas Chikov
 • Шофьорски неволи в UK април 21, 2019
  Повечето от нас знаят закона за движението по пътищата и „статута” на алкохола в него. Но знаете ли, че законът за движение по пътищата във Великобритания обхваща не само тези, които са зад волана в движение, но и тези, които са в автомобила при покой. Да, звучи малко парадоксално и някои не вярват, че е […]
  Atanas Chikov

Follow us on Facebook!