Обществен транспорт в Лондон - TfL Пътуване със самолет

Пътуване до Лондон със самолет и придвижване от летищата

Като столица на Великобритания, Лондон е град с голям брой туристически забележителности и възможности за развитие. Независимо дали отивате там с цел да разгледате мегаполиса или за да учите и работите, факт е, че той е много популярна дестинация и е много натоварена откъм въздушен трафик.

Главните летища в Лондон са пет на брой – Хийтроу (Heathrow), Гатуик (Gatwick), Лутън (Luton) , Станстед (Stansted) и Лондон сити (London City). Има и други летища, но те са по-малки и са предназначени за по-леки самолети.  От главните летища само Хийтроу и Лондон сити са разположени в града, докато останалите са в околностите.

Пътуване до Лондон.

Ако планувате да пътувате до Лондон, може да си купите по-изгодни билети от следните компании според дестинацията:

 • От летище София до летище Лутън – тази дестинация ви излиза най-изгодно с маджарската нискобюджетна компания WizzAir.
 • От летище София до летище Гатуик – тази дестинация ще ви излезе най-евтино ако пътувате с нискобюджетната компания EasyJet.
 • От летище Пловдив до летище Станстед – най-изгодния вариант тук е да пътувате с RyanAir.
 • От летище Варна до летище Лутън – тук отново най-евтино ще ви излезе ако пътувате с WizzAir.

След пристигане в Лондон всеки би се зачудил как да се придвижи от съответното летище до определена точка на града, затова по-долу ще ви предложим начини за придвижване от съответните летища.

Летище Хийтроу.

Най-голямото летище във Великобритания и дори в целия Европейски съюз по обем на пътнически трафик, затова имайте предвид евентуални забавяния на полетите. Летището е на около 30км. Западно от централната част на града. Ако няма кой да ви посрещне на летището, ще трябва сами да се придвижите до където ви е необходимо. Ето и няколко предложения как да стигнете до центъра на Лондон:

 • С метрото – от летището тръгва линия Пикадили, която минава през центъра и продължава на север. До станция Кингс Крос в центъра се стига за около 1 час. Това е най-евтиният транспорт до центъра на града, но в пикови часове може да има много пътници, както и ограничено място за багаж, ако имате много такъв със себе си.
 • С влак – чрез Хийтроу експрес е най-бързият начин да стигнете до центъра. До гара Падингтън, която е малко по-назад от Кингс Крос, се пътува 15-тина минути.  От там може да продължите с метрото. Билетите за влака са по-скъпи от тези за метрото и автобусите.
 • С автобус – Нешънъл експрес извършва превози от Хийтроу до различни части на Великобритания. От автобусната спирка на Хийтроу може да вземете техен автобус  и да стигнете до спирка Виктория на центъра. Билетите са малко по-скъпи от тези на метрото.
 • С такси – това е най-комфортният начин за придвижване, но комфорта в случая си има висока цена. Ако имате въпроси и искате информация, шофьорът на таксито може да ви помогне.

Летище Гатуик.

То е второ по големина, след Хийтроу. Разположено е на около 45 км южно от Лондон. До центъра на града може да се стигне чрез:

 • Влак – Гатуик експрес тръгва на всеки 15 минути и с него може да стигнете до гара Виктория на центъра за половин час.
 • Автобус – може да вземете автобус на Нешънъл експрес до спирка Виктория и ще пътувате по-евтино отколкото с влак.
 • Такси – разбира се, че и тук придвижването с такси е възможност.

Летище Станстед.

Това е третото по големина летище и се намира на около 65 км на североизток от Лондон. Начините за пътуване са чрез такси, автобус и влак, като с автобус е най-евтино, но с влака стигате най-бързо – за около 45 минути.

Летище Лутън.

Близо е до град Лутън и се намира на около 50  км от Лондон. Може да се придвижите до центъра на Лондон чрез такси, автобус и влак, като цените на влака и автобуса са сравнително еднакви, като по-бързо е придвижването с влак.

Летище Лондон сити.

Намира се в източен Лондон. На 16 км от центъра на града. Придвижването става с градски транспорт или такси.

About the author

Daniel

2 коментара

Click here to post a comment

Категории

RSS Статии от Chikov.com

 • Автомобилно застраховане – как изглежда добрата полица? октомври 1, 2017
  Полиците при автомобилното застраховане имат множество условия – някои важни, други не чак толкова. Тази статия ще Ви насочи към тези от тях, които полицата “трябва да има”, “би трябвало/би могла да има” или “може да има”, за да сте сигурни, че купувате най-правилната за вас.     Условия, които ТРЯБВА да има Условия, които […]
  admin
 • Заем от кредитен съюз септември 23, 2017
  Кредитните съюзи са кооперативни дружества, които приемат депозити и дават заеми. Те са създадени от хора с общи интереси, като например мястото, където живеят или работят, и предлагат нисколихвени заеми, възможности за спестявания, а понякога и банкови сметки. Те се появяват през 40-те години, но напоследък стават все по-популярни сред спестителите и кредитополучателите. Какви са […]
  admin

Follow us on Facebook!