Имиграция и работа Имиграция и работа: Новини

Разбивачи на митове: Имигрантите от ЕС не заемат работните места на британците

Една от главните причини за гласуването “брексит“ беше, че имигрантите от ЕС заемат работните места на британците. Всъщност изследователите от няколко британски университета, включително „Оксфорд Юнивърсити“ и „LSE – London School of Economics and Political Science“, се съгласиха, че имиграцията не влияе върху британския трудов пазар.

Между другото… брексит ще „удари“ доста работни места.

js89384011Това, което беше разпространено като мит, е че имигрантите оказват огромен натиск върху заплатите и по този начин заемат работните места, които иначе щяха да са заети от британци. „Express“ публикуваха най-чистата версия на това твърдение през месец февруари тази година, обявявайки, че „Милиони имигранти от ЕС заемат нашите работни места“.

Но всъщност, ако погледнем фактите, виждаме, че тези виждания излизат малко грешни,  тъй като в момент, когато имиграцията е в най-високите си нива, има 74,2% трудова заетост, измерена от ONS. Според статистиката, изведена за последното тримесечие от 2015 и първото тримесечие на 2016, броят на хората, които са започнали работа, се е увеличил, спрямо същия период година преди това.

Това твърдение  се потвърждава и от поредица от академични изследвания, направени от Центъра за икономическа политика в Лондонското училище по икономика, Института за изследване на труда и Обсерваторията на миграцията в университета в Оксфорд. Според техните проучвания, мигранти от ЕС не са причината на оставане на британците без работа.

Идеята, че имигрантите от ЕС заемат работните места на британците е позната като „lump of labour fallacy“. Всъщност имигрантите могат и се конкурират с британците за свободните работни места, но също така имигрантите създават и нови работни места.

Имигрантите създават директно работни места, веднага след като основат собствен бизнес и започнат да наемат хора. Това е нещо, което те правят почти два пъти по-добре от самите британци. Те също така те създават работни места косвено, чрез търсенето на стоки и услуги, предоставени от британските работници. А чрез предоставяне на уменията си в кратък срок, те спомагат за по-добрата конкуренция между различните компании и по този начин създават дори още повече работни места.

696x392_332537Това като теория е добре представено, но все още не е доказателство за това, че имигрантите не заемат работните места на британците. Трябват конкретни цифри.

Проучване, направено от Обсерваторията по миграция в Оксфордския Университет, разкрива, че имиграцията няма съществено влияние върху това дали британците работят или не работят. Още по-ново проучване, направено в Националния институт по Икономика и социални проучвания, показва, че дори и в близките срокове на имиграция, тя не е повлияла негативно върху разпределянето на работни места за британци.

Това, което е притеснително е, че брексит може да предизвика рецесия. А това определено няма да е добре за британците – особено за младите.

Категории

RSS Статии от Chikov.com

  • Да поясня нещо за някои,които не разбират. декември 3, 2018
    Да поясня нещо за някои,които не разбират. Във Великобритания има едно място където хората получават пари за да говорят с вас на български език и ви дават инфрмация безплатно, това е българското посолство ето неговите данни за контакт. http://bulgarianembassy-london.org/contact-us/ Всичко други сънародници включително и аз сме фирми и работим не като чарити. Никой не ни […]
    Atanas Chikov
  • Проверка и подобряване на кредитно досие ноември 14, 2018
    Всеки индивид във Великобритания е обект на следене от страна на финансовите инстутуции. Информацията за неговото поведение по отношение на оперирането с финанси се  записва и споделя. Съществуват много скрити детайли, които не могат да се видят с просто око в един кредитен рапорт. Всеки един от вас може да получи кредитен отчет, но рекламираните […]
    novinar

Follow us on Facebook!