Имиграция и работа: Правна помощ Работа като нает - employed Работа като самонает - self-employed

Разлики между наети от работодател и самонаети лица

Ако сте уморени да работите за друг и да градите неговата компания, тогава може би ще искате да си основете собствена и да работите като самонаето лице за себе си. Но както работата като наети от работодател, така и работата като самонает имат своите плюсове и минуси. Да си бъдете сам шеф и да избягате от сивото ежедневие, в което работите и да работите за себе си може да ви се струва добра идея, но дали наистина е така? Дали липсата на основа, идеи и пари няма да надвие пред плюсовете на това да сте самонаето лице?

Самонаети лица

Обща информация.

Повечето хора избират да са самонаети според предпочитания си или пък имат собствените си причини. В началото като започнете като самонаето лице, нямате много работа и определено не бихте искали да я подбирате, защото по този начин е малко вероятно бизнесът ви да потръгне. След като това стане обаче, може да избирате кои оферти да приемате и кои не, както и да си съберете екип. При това да сте си шефове сами има предимство, че няма опасност да изгубите работата си, но никой не е застрахован и ако нямате достатъчно клиенти, поръчки и оферти това може също да доведе до загуба на работата. Ако има работа трябва да сте готови  да работите наистина много и усърдно, за да развиете бизнеса си. Повечето хора работят постоянно, даже и през уикенда и нямат време за празници, почивки и т.н. , така че трябва да сте готови да направите и тази саможертва, но ако харесвате работата си и не я приемате като задължение, едва ли ще имате проблем с това. Освен, ако не си заделяте сами пари за пенсия, не може да се възползвате от нея след години, както ако сте нает от работодател. Вариантите са или да си внасяте пари за старините си или да не спирате да работите, като вторият вариант е по-предпочитан от повечето самонаети лица. Трябва сами да си водите счетоводството на бизнеса или пък да си наемете счетоводител за това. Като цяло, ако не харесвате или не искате да работите за някой друг, работата като самонает е точно за вас.

Данъчна информация.

Самонаетите лица сами си плащат осигуровките и данък общ доход. Трябва всяка година да попълват данъчна декларация на приходите и разходите. Те нямат годишни надбавки, но могат да получават данъчни облекчения от бизнес разходите си като такива например могат да се зачислят наем за офис помещение, заплати на работници, бизнес ставки и др.

Лица наети от работодател

Обща информация.

Има хора предпочитащи облагите, които получават от това да работиш като нает от работодател и затова търсят само такава работа. Има и такива, които са били самонаети лица, но са се преориентирали, защото да работите като самонает  понякога може да бъде доста трудно и тежко. Ако работата ви е сигурна, няма притеснението като при самонаетите, че може да няма работа в един момент, но и при наетите от работодател лица има риск да загубят работата си. Някои от облагите, които получавате като наети от работодател са платен отпуск, пенсия, застраховка, платен болнични и др. При самонаетите лица, тези неща ги няма, освен ако самите вие не си ги осигурявате. Ако ви харесва да работите във компания, която не е ваша, да имате точно определено работно време, фиксирана заплата и съответните облаги, работата като наети от работодател е точно за вас.

Данъчна информация.

При наетите от работодател, заплатата е фиксирана и се превежда по банков път всеки месец (или седмица). Работодателя удържа от нея данък общ доход, както и осигуровките, които внася. Наетите от работодател лица получават и годишни надбавки, преди данък общ доход да е изчислен. В такъв случай, не се налага да попълват годишна данъчна декларация, освен ако не попадат в категория, при която това е необходимо, като например, ако имат приходи от инвестиции, наем на имот, или друг вид наемна заетост).

Категории