Градове Забележителности и култура

Саутхемптън

Посещението на Саутхемптън (Southampton) гарантира приятни изживявания за всеки, независимо от възрастта и интересите и дали посещава града за първи път, връща се за ново посещение, идва по работа или има няколко свободни часа.

Известен като „круизната столица на Европа“, Саутхемптън посреща над 4 милиона посетители на година и се гордее с невероятен набор от културни предложения – от музеи, музикални събития и художествени галерии до паркове, печелили награди, както и суетата и шума на един град с изключително разнообразие и фантастични възможности за пазаруване.

В тази статия ще ви представим обща информация за града, места, които да посетите, къде да отседнете и актуална информация за интересни събития – и изобщо какво да правите, ако сте решили да го посетите.  

Пристанището на Саутхемптън лежи върху полуостров между устиетата на реките Тест и Итчен и е едно от най-големите в света естествени пристанища. До 30-те години на миналия век това е било едно от най-натоварените пристанища в Англия за трансатлантически пътнически превози и в местните корабостроителници са били построени гигантски лайнери като „Куин Мери“. Стотици хиляди емигранти са отпътували от страната с кораби точно от това пристанище – включително и на леген дарният Титаник. И до ден-днешен това е сравнително натоварено пристанище, където е интересно да погледате как идват и заминават големи круизни и товарни кораби, особено от отличната фериботна линия „Хайт Фери“ (Hythe Ferry), която се движи редовно през Солънт – дълга 20 мили права, разделяща остров Уайт от Саутхемптън.

В града и около него има и множество чудесни места за пазаруване, като едно от най-добрите е Уесткий (Westquay). Саутхемптън е и домакин на много културни събития, като например Международния филмов фестивал. Други популярни занимания в града са запознаване с района “Ню Форест” (New Forest) и остров “Уайт” (Isle of Wight), до който може да се стигне от Саутхемптън. Любителите на природата ще оценят множеството зелени площи и паркове на града, сред които и 326-акровия „Саутхемптън комън“ (Southampton Common).  Друга местност за посещение в провинцията е близкият парк „Итчен вали“ (Itchen Valley Country Park), който е разположен на 440 акра площ и предлага красиви гледки, възможност за пешеходен туризъм и колоездене.

Средновековните градски стени (Medieval City Walls)

Най-красивия изглед към Саутхемптънските средновековни стени от 14 век (третите по дължина непрекъснати стени във Великобритания) може да видите от Западната еспланада, както и от кулата „Уинд уисъл тауър“ (Wind Whistle Tower) или в превод “Кулата на свирещия вятър”.  Единствената средновековна църква, която е останала в Саутхемптън е „Сейнт Майкъл“ (St. Michael) на улица “Касъл уей”, построена през 11 век и пазеща нормандски реликви, с фонтан, направен от мрамор от белгийския град Турнай.

Следвайте стените на юг до „Мейфлауър парк“ (Mayflower Park), който е срещу  паметника „Мейфлауър“(Mayflower Memorial)  до „Пилгрим фадърс“ (Pilgrim Fathers), и „Уул хаус“ (Wool House) – склад от 14 век. Също така наблизо е и „Годс хаус тауър“(God’s House Tower)  на улица „Уинкъл“ – болница от 12 век, посветена на Св. Юлиан. Тя предлага различни забавления,  пешеходни турове по старите стени и средновековните трезори с гид.

Местоположение: Bargate, Southampton

„Тюдор хаус“ и градините й (Tudor House and Garden)

Великолепната „Тюдор хаус“ се намира на площад Сейнт Майкъл (St. Michael Square) и е построена в края на 15 век от заможно търговско семейство. Сега къщата е музей, в който има изложби от Викторианската и Едуардианската епоха, както и периодични изложби, обхващащи повече от 900 години местна история. Посетителите могат да слушат информация от безплатните аудио гидове, докато се наслаждават на възстановените кухни и на множеството експонати, между които бижута от Джорджианския и Викторианския период и археологически находки от Средновековието и Тюдоровия период.

Друг класическа стара къща за посещение е “Средновековната търговска къща”(Medieval Merchant’s House) на улица “Френч”. Построена през 1290 година, тя е една от малкото запазени от този вид, богато обзаведена със старинни мебели, завеси и уникални архитектурни експонати, които предлагат един завладяващ поглед живота на заможните семейства през 13 век.

Местоположение: St Michael’s Square, Southampton

Официален сайт: www.tudorhouseandgarden.com

Бюли (Beaulieu)

На кратко разстояние – 14 мили в югозападна посока от Саутхемптън, преминавайки през “Ню форест” (New Forest), се намира Националният автомобилен музей в Бюли (National Motor Museum), който  е един от най-големите музеи в света, посветени на автомобилите. В множеството изложби на музея са включени официалната колекция от оригинални автомобили на Джеймс Бонд, както и други известни от филмите коли като летящия Форд Англия от поредицата Хари Потър.

Трябва да се отбележи и фантастичния “Палас хаус” (Palace House) и градината му, известна като „Грейт гейтхаус“ (Great Gatehouse) от 13 век към абатството в Бюли, със своите безупречни поляни и пътеки с изглед към река Бюли.

Местоположение: Beaulieu, Brockenhurst, Hampshire

Музей „Сий сити“ (SeaCity Museum)

Музеят разказва историята на хората от Саутхемптън и ролята им в богатата британска мореплавателна история, както за тези, които са тръгвали или пристигали на пристанището през вековете. Музеят отделя място и на Саутхемптънската връзка със злополучния кораб Титаник, който отпътувал от пристанището през 1912 година.

Сградата в стил арт деко от 30-те години на 20-ти век, в която се помещава музеят, е приютила и градската художествена галерия с интересна колекция от над 3500 творби, между които стари класици и английски артисти от 1750 година до наши дни, както и ценна колекция от керамика.

Адрес: Havelock Road, Southampton

Официален сайт: www.seacitymuseum.co.uk

Пътят на Титаник (Titanic Trail)

Титаник отпътува към своето обречено пътуване до Ню Йорк от Саутхемптън и затова много части на града са свързани с кораба. Един от най-добрите начини да научите повече за това е да проследите информативния тур „Пътят на Титаник“ (карти могат да се купят от местните офиси за туризъм и в много популярни туристически атракции из града).

По маршрута ще посетите забележителния паметник на инженерите на Титаник (Titanic Engineers’ Memorial) в “Ийст парк” (East Park), красива статуя от бронз и гранит, показана пред множеството от 100 хиляди жители на Саутхемптън през април 1914 година (нито един от 35-те инженера на кораба не е оцелял). В близост е мемориалът на музикантите на Титаник (Titanic Musicians’ Memorial).

Корабът „Ес Ес Шилдхол“ (SS Shieldhall)

Част от британската историческа флота, „Ес Ес Шилдхол“ е най-големият оцелял работещ параход в Европа.  Построен през 1954 година, този впечатляващ плавателен съд е реставриран напълно и неговата работна част, машините, в действие и до днес са пример за типичен голям кораб, каквито са плавали по световните океани през 1870-те и 1960-те години.

Освен образователните и развлекателните плавания, корабът често се появява на Морския фестивал в Саутхемптън – двудневно събитие, което се провежда всяко лято и включва различни дейности, изложби и атракции, исторически плавателни съдове, автомобили и самолети.

Местоположение: Berth 110, Southampton

Официален сайт: www.ss-shieldhall.co.uk

Авиационният музей „Солънт скай“ (Solent Sky)

Авиационният музей „Солънт скай“  разказва историята на Саутхемптънското авиационно наследство, чрез фантастична колекция от модели и снимки, както и 19 невероятни летящи машини. Областта е известна с експерименталните си разработки между 1908 и края на 1960, най-известния от които е емблематичния „Спитфайър“ (Spitfire). Шедьоври в музея са огромната „летящ кораб“ Сандригам и състезателния хидроплан „Супермарин“, който е предшественик на “Спитфайър” и печели наградата Шнайдер в началото на 30-те години на 20-ти век.

Адрес: Albert Road South, Royal Crescent, Southampton

Официален сайт: www.solentskymuseum.org

Стария град и “Баргейт” (Old Town and Bargate)

Малко на юг от центъра на града се намира Стария град на Саутхемптън, който има множество уникални места за посещение, свързани с известни хора, живели тук или посещавали града, като Уилям Завоевателя, Хенри Пети, Уилям Шекспир, Първите заселници на Щатите, Айзък Уотс и Джейн Остин.

Първоначално построен като основния вход към средновековния град, 800-годишният “Баргейт” (Bargate)  е сградата с портата, която служи за вход към Стария град и се използва за временни изложби и културни събития. Много паметни плочи са положени от Баргейт до брега на реката, за да отбележат ключови събития, от ранното Римско заселване до откриването на Националния океанографски център.

Местоположение: Bargate, Southampton

Оушън вилидж (Ocean Village)

На изток от Стария град, докът „Принцеса Александра“ (Princess Alexandra Dock) е преобразуван в съвременен център за пазаруване и развлечение. Красиви яхти са акостирали в пристанището пред „Канютс павилиън“ (Canute’s Pavilion) със своите дизайнерски бутици, гурме ресторанти, кина,  пътувания с лодки, сгради за плаване и красиви гледки на круизните кораби, акостирали на Източните докове, а една от яхтите е посветена на изкуството и филми на чужди езици.

Местоположение: Ocean Village, Southampton

Абатство Нетли (Netley Abbey)

Великолепните руини на абатството, открито през 1239 година, са вдъхновили множество английски писатели, поети и артисти през годините, най-известният от които е художникът Джон Констабъл. Селото Нетли (Netley Village) също си заслужава да бъде посетено и е свързано с известни личности като кралица Виктория, която е положила основния камък на Кралската военна болница, носеща нейното име (Royal Victoria Military Hospital), за чийто дизайн е помогнала Флорънс Найтингейл. Това е мястото, където, според книгите на Артър Конан Дойл, е учил неговият герой доктор Уотсън. Наблизо се намира паркът „Роял Виктория“ (Royal Victoria Park), който покрива около 200 акра гори и паркови площи, както и малък плаж с дребни камъчета.

Местоположение: Netley, Hampshire

Официален сайт: www.english-heritage.org.uk/visit/places/netley-abbey/

Къде да отседнем в Саутхемптън,  за да разглеждаме забележителностите

В Саутхемптън повечето от топ атракциите са из целия град – например “Тюдор хаус” и градините й, Стените на Стария град, Музеят „Сий сити“ и „Пътят на Титаник“. За по-лесен достъп до всички тези атракции, както и до пристанището, центърът на града е отличен избор – особено за хората, които посещават града за първи път. Посетителите, които идват, за да се качат на круизен кораб, често отсядат близо до южния край на града, за по-лесен достъп до терминалите. Предлагаме ви няколко високо оценявани хотели около тези удобни локации:

Луксозни хотели:

Изискан, светъл и модерен, хотел Новотел (Novotel Southampton) приема домашни любимци. В него има фитнес център и закрит басейн. Намира се в близост до шопинг център „Уест Кий“ (West Quay Shopping Centre) и е на пет минути с кола от терминалите на круизните кораби. Също удобен за пристанището и на по-малко от пет минути пеша  до “Тюдор хаус” и градините й, хотел „Гранд Харбър“ (Grand Harbour) има фасада от триъгълни стъкла и хубав закрит басейн. Някои стаи имат изглед към морето.

„Мъркюр Саутхемптън Сентър Долфин“ (Mercure Southampton Centre Dolphin) е поместен в джорджианска сграда, съчетава оригиналните архитектурни елементи с модерен декор и е на няколко крачки от Стените на стария град, както и “Тюдор хаус” и градините й.

Среден клас хотели:

– Удобен за терминалите на круизните кораби, хотел „Холидей ин Саутхемптън“ (Holiday Inn Southampton) има басейн, гледка към морето и е в горната част на средния клас варианти, докато „Блу кийс“ (Blue Keys), който се намира на север от центъра на града, е известен заради изгодните си цени и любезен персонал. В сърцето на града се намира хотел „Премиер ин Саутхемптън Уест Кий“ (Premier Inn Southampton West Quay Hotel), който предлага съвременни удобства в близост до популярния търговски център и близо до “Тюдор хаус” и градините й.

Бюджетни хотели:

Хотел „Саутхемптън сентър“ (Southampton Centre), който приема домашни любимци, предлага чисти стаи с всичко необходимо, но без лукс и се намира на удобно място в близост до търговския център „Уест Кий“ и централната гара на Саутхемптън. На по-малко от два километра от центъра на града се намира хотел „Елизабет хаус“ (Elizabenth House), който предлага безплатен паркинг и ресторант от типа „бистро“, докато „Риджънт гест хаус“ (The Regent Guest House), малко по-далеч от града, е отличен избор за нощувка със закуска, с приятен и приветлив персонал.

В статията са ползвани материали от Planetware.com.

Категории

RSS Статии от Chikov.com

  • Какви са плюсовете да използваме имиграционен съветник? януари 18, 2019
    Когато на някого му се наложи да подава документи за виза, за статут или за натурализация( или за британски паспорт, както го наричат много българи) има три варианта. Вариант 1 – да си попълни формуляра сам. Вариант 2 е някой друг, който разбира повече от вас, но не е специалист, да попълни апликацията – например, […]
    Atanas Chikov
  • Нова година, нов късмет казват хората! януари 5, 2019
    Нова година, нов късмет казват хората! На това се надявам и аз, пускам едни и същи числа от 18 години на тотото, за сега нищо! Късметът май-ще трябва да дойде от здравата ми работа и да си го направя!? За момента стана нова година, нова услуга, която да предлагам на сънародниците ни. Не бях се […]
    Atanas Chikov

Follow us on Facebook!