Почивки и ваканции в страната и чужбина Пътуване и транспорт Пътуване със самолет

Седемте “смъртни гряха” при пътуване в чужбина

Наближават Коледно-новогодишните празници и много от нас решават да пътуват, някои към родината, към любима и посещавана дестинация по празниците или пък към екзотична и слънчева дори през зимните месеци страна. Независимо къде ще отидем, ни се иска от пътуването да ни останат куп хубави спомени и да се приберем отпочинали и готови за работа. Преди да стегнем куфарите за път обаче, ако отиваме на ново място е желателно да се подготвим.

От компанията SmarterTravel са направили класация на седемте “смъртни гряха” при пътуване, които да избягваме при пътуване:

Непознаване на правилата за оставяне на бакшиш

Някои култури приемат бакшиша като обида. Други приемат като обида пропуска да оставите бакшиш. Затова проверете какъв е стандартът за това в страната, където отивате и действайте според местните обичаи. Когато се чудите дали и колко да оставите на портиера, екскурзовода или камериерката, не забравяйте, че много често хората в индустрията на услугите зависят най-вече от тези пари.

Пререждане на опашките

Да се пътува не е само удоволствие. Случва се често да висим по опашки, дали за да се качим на самолета, да купим билет или да влезем в заведение или музей.

Дори и да бързате, не пререждайте останалите – възможно е и те да бързат. Ако наистина е много спешно, може да помолите хората от опашката да ви пуснат напред, но ако не се съгласят, не правете скандал. Не се опитвайте да хитрувате като се правите, че не знаете от коя страна е опашката, това изнервя всички.

Смяна на хавлиите след всяко ползване

Използвайте по няколко пъти хавлиените кърпи в хотела, като след употреба ги окачвате пак там, където сте ги намерили – вместо след всяко използване да ги оставяте смачкани на пода, в банята или във ваната – това е знак, че са за пране. По този начин ще облекчите работата на камериерките и ще допринесете за спестяване на енергия на хотела. В някои хотели, обаче, съществува правило всички влажни хавлии да бъдат сменяни, независимо къде се намират.

Неуважение към местната култура

Неуважението към местната култура, когато сте в чужбина, е обида, а в някои случаи дори нарушение на закона. В най-добрия случай ще ви погледнат с неодобрение, а в най-лошия – ще ви изгонят или може да ви изправят пред съда. Не забравяйте, че това, което на вас ви се струва нормално, в други държави може да е незаконно.В някои страни, например, уж дребни прегрешения като притежание на марихуана, може да доведат до смъртна присъда. Запознайте се с местните обичаи, ако отивате в далечна и екзотична за вас страна.

Запомнете още, че някои места, които вие смятате за туристически забележителности са всъщност религиозни храмове със специални изисквания към облеклото и маниерите.

Оставяне на багаж в предната част на самолета, ако мястото ви е назад

Имате място в задната част на самолета, но оставяте багажа си отпред, защото ви мързи да влачите куфара си дотам два пъти, или защото се опасявате, че ще няма да намерите къде да го оставите? Не го правете.

Ако си оставите багажа над място, на което не седите вие, ще накарате пътниците, които седят там да се разходят до края на кабината, за да оставят своя багаж или да го сложат на мястото на друг човек, което може да доведе до пререкания и хаос и след това, когато всички започват да си свалят багажа този хаос ще се повтори. Затова се опитайте да намерите място за чантата си близо до вас.

Правите опит да се качите на самолета, преди да ви извикат

Може да ви се иска да си оставите ръчния багаж в отделенията над главите на пътниците, преди те да са се напълнили – и затова да искате да се качите, преди да ви извикат. Не го правете – обърквайки реда за качване на борда, забавяте целия процес, а това вбесява пътниците, които са наред за качване. Затова просто търпеливо изчакайте, докато ви повикат.

Правите неподходящи снимки

Уважавайте знаците, указващи забрана за снимане на някои места. Правилото важи и за снимане тайно на местните жители без тяхно знание и разрешение – проявявайте уважение и питайте дали може да направите снимка.

Запомнете, че обектите, които са вас за туристическа атракция, за местните може да са места на особена почит и те може да сметнат за обидно поведението ви, ако се правите на шут заради една снимка.

Категории

RSS Статии от Chikov.com

  • Курсове за оператори на транспалетни колички (LLOP) и високоповдигащи колички (PPT) септември 20, 2018
    Транспалетните (LLOP) и високоповдигащите колички (PPT) се използват в оживени складове, изпълняващи задачи като товарене на камиони, разтоварване, надежден начин за доставка на стоки и ефективен начин за изпълнение на работните задачи. MV & Sons имат удоволствието да предложат курсове за обучение на оператори на транспалетни колички (LLOP) и високоповдигащи колички (PPT) в собствените си […]
    novinar
  • Обучение за водач на товарен камион с кран (HIAB) септември 20, 2018
    (HIAB) се провежда в нашия одобрен учебен център в Newmarket, който е идеален за хора, живеещи в и около Suffolk. Разполагаме с чисто нов товарен камион с кран (HIAB), на който да можете да тренирате, така че вие като наш клиент може да имате най-добрия опит в използването на машината по време на курса на […]
    novinar

Follow us on Facebook!