Здраве и здравеопазване Здравословно хранене

Седем „бързи решения“ за отслабване, които не работят

Много хора искат да отслабнат бързо. Не е изненадващо, че методите, които обещават бързи резултати, са изкушаващи. За съжаление, много от тях се прекалено ограничителни и просто неефективни в дългосрочен план. Освен това, някои са много опасни.

Представяме ви седем „бързи решения“ за отслабване, които просто не работят.

 

Диети с течности

Диетите за отслабване с течности са известни от няколко десетилетия. Те включват замяната на всички или някои от храненията с течно ястие или шейк.

Ето някои от диетите за отслабване с течности:

Диетата „Кеймбридж“

Най-строгият вариант на диетата осигурява 440-550 калории като заместител на храната за срок до 12 седмици. Първоначалният план е критикуван заради това, че дава по 330 калории на ден без медицински надзор.

Протеиново щадяща диета (PSMF)

Под лекарско наблюдение, пациентите с наднормено тегло консумират по-малко от 800 калории на ден в продължение на шест месеца. Днешните протеиново щадящи диети се считат за безопасни, въпреки че първоначалните им варианти са довели до смъртни случаи.

“Оптимист” и “медифаст”

Диетите имат няколко дребни разлики, но общото е, че според плана, трябва да се приемат под 800 калории на ден, обикновено в продължение на 26 седмици и се изисква лекарско наблюдение. При “медифаст” диетата има шест хранения на ден (5+1), като всяко от тях е по 100 калории без допълнителното. Петте хранения могат да бъдат от типа на шейк, протеинов бар, овесена каша и дори снакс. Шестото може да се изяде по всяко време и е основно – леко месо и зеленчуци например. Диетата “Оптимист” пък, както подсказва името й, е базирана не само на приемането на малко калории, но и на позитивното мислене, което спомага за по-лесното отслабване.

Хората действително могат и да отслабнат бързо чрез нискокалорийните течни диети, но възвръщането на теглото след това е изключително често. В това е логично, защото приемането на течни храни не изгражда навици за здравословно хранене, което е необходимо за успешното поддържане на нормално тегло.

Освен това, едно проучване показва, че диетите с течности могат да доведат до нарушен режим на хранене като прекомерно преяждане или прекомерно ограничаване на храненето.

В едно 28-седмично проучване, пълни жени са били разпределени в групи за намаляване на теглото чрез няколко различни стратегии за отслабване.  Към края на проучването, много по-голяма част от тях са имали склонност към прекомерно преяждане, като те били основно от групата с диета с течности.

И докато течните диети могат да доведат до бързи и кратковременни резултати, в дългосрочен план те повече вредят, отколкото помагат.

Обобщение: Нискокалорийните диети с течности могат да доведат до краткосрочно отслабване. Те обаче трябва да бъдат контролирани от лекар. Възвръщането на теглото е много често срещано явление, а също така може да се развият нарушени хранителни навици.

 

Хапчета за блокиране на въглехидратите (карбоблокери)

Таблетките, наречени карбоблокери, са хранителни добавки (суплементи), които подпомагат по-лесното отслабване.

Те съдържат екстракти от зърна, които пречат на алфа-амилазата – ензим, който разгражда сложните въглехидрати в по-малки захарни единици, които тялото може да усвои. Сложни въглехидрати има в зърнените храни,  картофите и сладките картофи. Ако сложните въглехидрати не се превърнат в захар, калориите им не могат да се усвоят от организма.

Карбоблокерите обаче не могат напълно да предотвратят смилането и усвояването на сложните въглехидрати.  Те само забавят действието на алфа-амилазата. В едно проучване е открито, че един блокер подтиска над 96% от амилазата, но въпреки това предотвратява усвояването на едва 7 % от въглехидратите. Това означава, че ако приемете карбоблокер с порция спагети, които съдържат 60 грама въглехидрати, ще усвоите само 4 грама по-малко въглехидрати или около 16 по-малко калории .

Някои проучвания обаче показват, че карбоблокерите могат да причинят умерено отслабване, особено ако въглехидратният ви прием е висок. В едно от изследванията, карбоблокерите са имали най-голям ефект при хората, които са приемали най-много въглехидрати.

От друга страна, през 2011 година един обзор на проучвания е заключил, че е необходимо да се направят по-обстойни и висококачествени изследвания върху карбоблокерите, за да се определи дали са ефективни за отслабването.

В допълнение, хранителните добавки, които блокират въглехидратите, могат да причинят храносмилателни проблеми при някои хора, като газове, диария и подуване на корема.

Като цяло не трябва да разчитате на карбоблокерите за значително отслабване.

Обобщение: Карбоблокерите потискат ензима, отговорен за усвояването на въглехидратите. Те обаче не могат да блокират усвояването на сложните въглехидрати напълно и ефектът им е минимален.

 

Диета със сокове, прочиствания и детоксикации

Различни диети за прочистване и детоксикация на организма са се превърнали в хит последно време. Освен, че обещават бързо отслабване, те обикновено твърдят, че тялото се прочиства от токсините, които се натрупват с времето.

Списък с различни методи за детоксикация или прочистване, които могат да траят от 1 до 21 дни:

  • Не се приема нищо освен вода за период до 7 дни;
  • Консумират се само прясно изцедени сокове от плодове и зеленчуци;
  • Пие се специално подбрани течни смеси, като например лимонада, подсладена с кленов сироп и лют червен;
  • Консумират се само прозрачни течности и разхлабителни или билки или се правят клизми за прочистване на червата.

Понеже тези методи са бедни на калории, могат да доведат до бързо отслабване. За някои режими за детоксикация се твърди, например, че можете да отслабнете до 10 килограма за 21 дни.

По-голямата част от намаленото тегло при тях обаче е вода, особено през първите дни, когато изглежда, че се отслабва най-бързо.

С изключение на едно малко проучване при корейки с наднормено тегло, никакви други изследвания не са разглеждали тези твърдения, нито е потвърдена възможността теглото да бъде поддържано ниско, на нивото, достигнато след прочистване или детоксикация.

В корейското проучване, дамите са приемали лимонено-сиропена смес, която съдържала под 500 калории, в продължение на седем дни. Въпреки че намалили теглото си и подобрили някои от маркерите за добро здраве на сърцето си, те се загубили също и средно 300 грама мускули.

Загубата на мускулна маса не е изненадваща, имайки предвид, че обикновено подобни прочиствания предоставят по-малко от 20 грама протеин на ден. За да се запазят мускулите здрави, един възрастен човек трябва да приема поне 1 грам протеин на 1 килограм телесна маса.

Освен това, протеините трябва да се увеличат, когато се отслабва. По-високият прием на протеин спомага да се предотврати мускулния разпад при хората, които активно се опитват да се отърват от излишни килограми. Също така, колкото повече мускулна маса имате, толкова повече калории горите в покой.

Освен това, изследване при животните показва, че нископротеиновите диети повишават синтеза на хормон NPY, който управлява глада и съхранението на мазнини в корема.

И за финал – няма нужда да чистите тялото си от токсини, вашия черен дроб и други органи се грижат за това ежедневно. Детоксикацията на тялото е напълно ненужна.

Всъщност, по-добре е да сте далече от тези диети за детоксикация и прочистване.

Обобщение: Диетите със сокове, детоксикацията или прочистването може и да доведат до значително отслабване, но голяма част от него е просто вода.  Тези диети съдържат малко протеини, което може да доведе до загуба на мускулна маса и забавяне на метаболизма.

 

Краткотрайни драстични диети

Тези диети са били винаги популярни защото обещават бързо отслабване ако спазвате конкретни насоки.

Някои от най-известните  краткотрайни драстични диети съществуват от десетилетия, а и постоянно биват създавани нови.

Представяме ви няколко примера за популярни краткотрайни драстични диети:

Диета със зелева супа: Тази диета обещава отслабване с до 5 килограма за 7 дни. Всеки ден можете да се храните с каквото искате от един или два вида храна. Също така трябва да консумирате супа от зеле и други зеленчуци всеки ден. Всъщност тази диета е била препоръчвана на пациенти със сърдечно-съдови заболявания, за да отделят излишните течности в тялото им, но само за няколко дена и под медицински контрол. При по-дълъг период диетата води до загуба на важни микроелементи и не е полезна.

Диета с грейпфрут: Тази класическа диета е създадена през 30-те години на миналия век и е изцяло базирана на свойствата, приписвани на грейпфрута, да изгаря мазнините. В допълнение към грейпфрута във всяко ястие, се консумират и нисковъглехидратни и богати на протеини храни като яйца и месо.

Диетата „Пет хапки“: Тази диета ви позволява да ядете каквото искате, но имате право само на пет хапки на всяко хранене. Тя е създадена от доктор Алвин Люис, който обещава отслабване с до 7 килограма само за седмица.

Диета с бебешки храни: При тази диета заменяте едно или две хранения през деня с няколко бурканчета бебешки пюрета, които съдържат от 25 до 75 калории всяко и се ядат на едночасови интервали през деня.

Въпреки че някои от горепосочените диети звучат интересно, те не са добър избор ако целите ви са да намалите теглото си за постоянно. Те не са добре балансирани, питателни или научно подкрепени.

Повечето от тях са бедни на калории, което може да доведе до бързо отслабване в краткосрочен план.

Едно проучване обаче показва, че ограничаването на калориите може да доведе до намаляване на метаболизма, загуба на мускулна маса и постоянен глад, който може да доведе до бързо възвръщане на загубеното тегло и дори наддаване над нивото отпреди диетата.

Освен това, краткотрайните драстични диети обикновено са с ниско съдържание на протеини. Както стана дума по-рано, това може да доведе до същите ефекти, като драстичното намаляване на калории.

За диетата с грейпфрут, при който се получават достатъчно протеини и калории, няма доказателства, че плодът увеличава изгарянето на мазнините. Следователно, ако има отслабване, то ще е основно заради високите нива на протеинов прием и ниският прием на въглехидрати.

Проучване от далечната 1996 година показва, че бедните на калории диети могат да доведат до инсулинова резистентност и диабет при някои хора.

Обобщение: Краткотрайните драстични диети разчитат на измислици и обещания за бързо отслабване. Те обаче най-често са небалансирани, с ниско съдържание на калории и протеини и съпътствани с възвръщане на теглото.

 

Хапчета за „изгаряне“ на мазнините (т.нар. “фет бърнъри”)

Вземането на таблетки, с помощта на които да „изгаряте“ мазнините, звучи като перфектното решение на проблема с наднорменото тегло.

Доста от тези хапчета обаче съдържат съмнителни съставки, които могат да навредят повече, отколкото да бъдат полезни.

Кофеинът е една от основните съставки на т.нар. “фет бърнър”’.  Доказано е, че той помага за изгарянето на повече калории, като може да се приема или под формата на напитка или като хапче.

В проучване се доказва, че при мъжете се получава повишаване на метаболизма след прием на хранителни добавки, които съдържат кофеин и антиоксиданти като EGCG, който се намира в зеления чай.

Въпреки че скромните количества кофеин са безопасни и могат да спомогнат за отслабване и да повишат тонуса, някои “фет бърнъри” съдържат субстанции, които имат опасни странични ефекти.

Има сведения за увреждане на черния дроб и други здравословни проблеми в следствие на прием на “фет бърнъри”, включително и такива, които съдържат DNP и линолова киселина.

В два случая, здрави млади жени развиват чернодробна недостатъчност, която изисква трансплантация на черен дроб, в следствие на прием на “фет бърнъри” с линолова киселина.

По ирония на съдбата, рекламите на тези “фет бърнъри” и хапчета за отслабване се откриват именно в дамски списания за фитнес, които насърчават здравословния начин на живот.

Вместо да приемате хапчета, в които има потенциално опасни за здравето съставки, пийте по няколко чаши кафе и зелен чай всеки ден.

Обобщение: “Фет бърнърите” съдържат кофеин и други съставки, които повишават метаболизма. Обаче няма сериозни научни доказателства, че тези хапчета са по-ефективни само от кофеина, а някои от тях причиняват увреждания на черния дроб.

 

Хранене само с един вид храна

Яденето само на една храна е популярен метод за отслабване от десетилетия.

Известно като монотрофно хранене или монохранене (монодиета), то включва приемането само на една храна в каквото количество искате за няколко дни. Примери за това са яденето на плодове, яйца, картофи или бисквити. Както и другите методи, за които става дума в тази статия, при подобна стратегия може да се наблюдава бързо отслабване. Това се дължи основно на това, че на човек му омръзва да яде само една храна и така приемът на калории се ограничава автоматично.

Единственият проблем тук е, че диетата е небалансирана. Докато яденето само на яйца, осигурява прием на много повече протеин или други хранителни вещества, отколкото само картофи или бисквити, при него има липса на фибри и антиоксиданти, които се съдържат в растителните храни.

Изследванията на монотрофното хранене са съвсем малко, почти никакви. Обаче според думите на хора, които са изпробвали подобна диета,  те възвръщат изгубеното тегло, след като приключат с нея.

И като при други диети, които ограничават хранителния избор, тя не помага да се развият здравословни хранителни навици, за да се поддържа теглото след това.

Обобщение: Яденето само на една храна може да доведе до отслабване заради автоматичното намаляване на калорийния прием. Обаче това е небалансиран подход, който не може да се поддържа в дългосрочен план и често води до възвръщане на теглото след края на диетата.

 

Малинови кетони

Малиновите кетони са съединения, които се откриват в червените малини и други горски и обикновени плодове.

Често се използват, за да се овкусят храни и ароматизират козметични продукти. В последните ходини са рекламирани и като хранителни добавки за отслабване.

Твърди се, че малиновите кетони повишават изгарянето на мазнини и увеличават нивата на адипонектин – хормон, който има антивъзпалителен ефект и спомага за регулирането на метаболизма.

Въпреки че адипонектинът се произвежда от мастните клетки, пълните хора имат по-ниски нива на хормона от слабите.

Ранни проучвания върху мишки и плъхове показват, че малиновите кетони повишават изгарянето на мазнините и защитават от затлъстяване на черния дроб. Обаче дозите, които са давани на опитните животни са били много високи.

Много малко изследвания са проведени върху хора и към момента резултатите не са толкова впечатляващи.

Една хранителна добавка, който съдържа комбинация от съставки, сред които и малинови кетони, доказано повишава отслабването при пълни хора, но само когато е комбиниран с диета и физически упражнения.

От друга страна, проучване от 2016 година показва, че няма голяма разлика в метаболизма или изгарянето на мазнините сред хората, които приемат малинови кетони, в сравнение с другите хора, които пиели плацебо.

Към този момент проучванията не подкрепят използването на малинови кетони за отслабване.

Обобщение: Въпреки че малиновите кетони ускоряват изгарянето на мазнини при мишките във високи дози, малкото проучвания сред хора показват малки до никакви ползи.

 

Заключение

Много диети и продукти на пазара обещават бързо отслабване.

Но докато при някои може да има краткосрочен ефект, те няма да ви помогнат да постигнете целите си да отслабнете и да поддържате теглото.

В допълнение, тези бързи „решения“ на затлъстяването могат да доведат до здравословни проблеми, хранителни разстройства и възвръщане на теглото, което сте загубили.

Единственото решение за устойчиво отслабване е да спазвате добре балансирана диета, която има ефект върху вас и към която да се придържате в дългосрочен план.

Категории