Имиграция и работа Работа като самонает - self-employed

Седем неща, които да направите, преди да започнете собствен бизнес

Имате добра бизнес идея, за която предполагате, че ще ви донесе пари, но нямате представа откъде да започнете? Всяко начало е трудно, а започването на нов бизнес е като изкачването – най-долу ви се струва тежко и дълго, но след всяка крачка виждате, че се доближавате все повече до върха, докато накрая не го изкачите.

Ако знаете какво правите и вършите нещата стъпка по стъпка, бизнесът ви не само, че ще стартира, но шансовете да потръгне ще са много по-големи. Ето и кои са първите седем стъпки, които трябва да изминете преди всичко:

1.Проучете пазара

Направете пазарно проучване, за да сте сигурни, че идеята ви е актуална и печеливша. Ако вече имате конкуренция, преценете дали можете да я победите по един или друг начин. Не бързайте да се хвърляте в дълбокото, ако не сте проучили добре всичко и не сте поне малко сигурни, че ще имате успех.

2.Преценете коя бизнес структура е най-подходяща за вас

За да имате собствен бизнес ще ви се наложи да регистрирате и фирма. Тук имате няколко възможности – едноличен търговец (sole trader) или пък да споделите идеите си и да си намерите съдружник, с когото да регистрирате партньорство (partnership) или дружество с ограничена отговорност (limited company).

3.Направете си бизнес план

Не бихте започнали да строите къща без архитектурен план, нали? Същото е и при започването на нов бизнес. Направете си бизнес план, а ако не знаете как да го направите, наемете професионалист, който да ви го изготви. Така след това ще знаете какво правите, накъде отивате и какво може да очаквате.

4.Изберете подходящо име за фирмата си

Името на фирмата и бизнеса ви е от решаващо значение за това, дали нещата ще потръгнат. Заложете на лесно за запомняне име.  Най-важното тук е да не допускате грешката да доближите името си до такова на ваш пряк конкурент. Тази грешка може да доведе до отлив на клиенти и съдебни дела, от които ще изгубите пари и дори може да фалирате.

5.Направете си фирмено лого

Фирменото лого е другото нещо, освен името ви, с което клиентите ще ви запомнят. Заложете на семпло, но красиво лого. Тук най-важното е то да хваща около и да бъде лесно за запомняне. Ако не можете да си изработите сами логото, наемете професионалист. Отново не допускайте грешката да копирате или правите лого, подобно на това на конкурентна фирма.

6.Направете си фирмен уебсайт

След като името и логото на фирмата ви е готово, следващата стъпка е да си направите уебсайт. Отново, ако нямате достатъчно познания, потърсете услугите на професионалист. Регистрирайте домейн със същото име, а ако е заето, заложете на най-близкото до него. Ако сайтът ще се прави от професионалист, вероятно ще знае какви секции и информация да сложи в него, но въпреки това и вашето мнение ще е от значение. За да бъде то адекватно, разгледайте сайтовете на конкурентни фирми и преценете какво ще заимствате от тях и какво им липсва, за да го добавите във вашия.

7.Приведете финансите си в ред

Направете разчет на финансите си. Според бизнес плана пригответе началния капитал необходим за откриването и старта на фирмата. Препоръчително е да си наемете и счетоводител, за да избегнете излишни финансови проблеми и главоболия, поне в началото докато свикнете сами да водите сметките си.

Категории

RSS Статии от Chikov.com

  • От Experian обясниха как точкуват всяка ваша стъпка при кредитния ви рейтинг март 30, 2018
    Всички знаем за различните оценки за кредитния ни рейтинг, но кредитните агенции във Великобритания –Experian, Equifax, CallCredit често пъти дават съвсем общи препоръки  за нашето поведение, като конкретният механизъм за даване или отнемане на точки беше неясен. Вестник Daily Mail изиска от тях да разкрият кои фактори повишават или понижават кредитния ни рейтинг и с колко. Да си припомним някои […]
    novinar
  • Автомобилно застраховане – как изглежда добрата полица? октомври 1, 2017
    Полиците при автомобилното застраховане имат множество условия – някои важни, други не чак толкова. Тази статия ще Ви насочи към тези от тях, които полицата “трябва да има”, “би трябвало/би могла да има” или “може да има”, за да сте сигурни, че купувате най-правилната за вас.     Условия, които ТРЯБВА да има Условия, които […]
    admin

Follow us on Facebook!