Образование

Сравнение между висшето образование в България и Великобритания

В тази статия ще  сравним висшето образование в България с това в Обединеното кралство. Сравнението няма да е много на място, защото на всеки е известно колко е ценено по цял свят висшето образование придобито на Oстрова, докато българското е на съвсем друго ниво.

Оценяване

Все се намират хора, които се оплакват, че в България се изучават много неща, които не са им необходими, не са им по специалността, били излишни и т.н. За радост или съжаление, във Великобритания също е така. Но все пак, висшето образование не е задължително и след като сте изявили желание да се обучавате, трябва да имате и желание да учите много неща.

Изпитите навсякъде са трудни, особено ако човек не е добре подготвен за тях. Разликата обаче между България и Великобритания обаче е, че тук всеки втори студент преписва без никакво притеснение, докато там, ако ви хванат да преписвате ставате история за университета, а никой не иска да опропасти бъдещето си с лека ръка. Така, че може да се каже, че преписването по време на изпит в университетите на острова не е често срещано явление.

Преподаватели

Разликата в отношението на българските преподаватели към студентите и на британските е особено голяма. За разлика от България, преподавателите във Великобритания винаги са отворени за студентите, с радост ги съветват и им дават консултации. Без тези неща там, няма как да изкарате добра оценка на изпита. Когато има неща, които не са ви ясни питате преподавателя и той ви ги обяснява, нещо, което в България определено не се среща често.

Университетските библиотеки

Във Великобритания повечето библиотеки са отворени за студентите 24 часа в денонощието. Съдържат много литература, читални и компютри, които да свършат работа на всеки студент. По някои предмети дори не е необходимо да си купувате учебник, всичките материали, които са ви нужни ги има в библиотеката. Българските университети също имат библиотеки, а по-добрите даже имат сравнително големи библиотеки, но не могат да се сравняват с тези във британските университети.

Университетски клубове

В университетите на Острова има много различни клубове, нещо, което не е особено популярно в България. Британските университети разполагат с разнообразни клубове, като започнем от такива по сърфинг и жонглиране и стигнем до сериозни клубове по предприемачество и инвестиции. На тези места вие може да се запознаете с различни хора и да научавате много нови неща. Освен това по клубовете се изнасят лекции от работодатели на големи компании, които евентуално могат да бъдат и ваши работодатели в бъдеще.

Връзките с бизнес средите

Във Великобритания работодателите не оставят висшите учебни заведения да подготвят и обучават младите хора, ами и те самите участват в процеса, като по този начин създават млад и амбициозен професионалист, който след завършване е готов за работа при тях.

Такси за обучение

Разбира се, няма как да не споменем и финансовата страна на нещата. В България таксите за обучение са приемливи, но цените им са нищо в сравнение с тези във Великобритания. Но трябва да се вземе в предвид и това, че там доходите са много по-големи. Освен това, има възможност да взимате стипендии или заем за обучението си.

Друго доказателство за ценността на британското висше образование е огромният поток от чуждестранни студенти, които всяка година отиват да се обучават там.

Категории