Жилище Търсене и купуване на жилище

Страничните разходи при покупка на жилище

Купуването на ново жилище може да ви излезе по-солено, отколкото предполагате. Това е така, защото освен цената на имота ще ви се наложи да платите и много други странични разходи около самата покупка, ипотеката и стопанисването.

Споменатите странични разходи могат да възлязат на около 10% от стойността на жилището, което в повечето случаи не е никак малко. Ако не сте подготвени за тях, накрая може да изпаднете в тежко финансово положение, от което да излезете след месеци, дори години.

Ето и коя странични разходи трябва да вземете предвид при покупка на жилище:

Гербов налог (Stamp Duty) – може да бъде в размер на до 7% от стойността на новото ви жилище. Това е най-големият страничен разход, обвързан с покупката на имот.

Правни разноски – това са разноските, които покриват законовия процес по покупката и прехвърлянето на жилището. Колко точно ще платите зависи от цената на имота и от тарифите на правното лице, което движи делата ви.

Обследване и оценка – също скъпо удоволствие, но препоръчително. Ще ви струва между няколко стотин до хиляда паунда, в зависимост от вида на имота.

Такси по ипотечния кредит – повечето кредитори таксуват клиентите, на които отпускат ипотека. Таксите варират между няколко стотин паунда до 1% от цената на жилището. Някои кредитори настояват таксата да се плати предварително, други я прибавят към размера на ипотечния кредит.

Комисионна за ипотечен брокер – ако сте се възползвали от услугите на ипотечен брокер, ще трябва да му платите комисионна. Тя обикновено е между няколко стотин паунда и 1% от стойността на сделката. Някои ипотечни брокери предпочитат клиентът да им плати, други прибавят комисионната си към размера на ипотеката.

Комисионна за агенция за недвижими имоти – ако сте ползвали услугите на агенция, за да си намерите жилище, по принцип не трябва вие да плащате комисионната. Тя се удържа от собственика на имота, т.е. лицето, което го продава. Все пак ако и вие имате жилище и го продавате, за да купите ново, имайте предвид, че ще трябва да им дадете комисионна ако ви намерят купувач.

Разноски по преместването – ако имате повече багаж, вероятно ще ви трябват хамали и камион. Тези услуги не са безплатни, освен ако нямате камион и енергични приятели, които нямат против малко импровизиран фитнес. В случай, че наемете хора да свършат всичко, може да се подготвите да платите между 300-400 паунда до няколко хиляди, в зависимост колко багаж имате и колко далеч ще се местите.

Разходи за обзавеждане – освен ако имате лични мебели или не сте купили обзаведено жилище, трябва да включите и някаква сума за  обзавеждане, поне за най-важните неща. Все пак не искате да ядете и спите на пода в новото си жилище, нали? Тук колко ще похарчите зависи изцяло от вас.

Разходи за ремонти – всяко жилище, колкото и запазено да е, има нужда от ремонт. Малки корекции или основен, той трябва да се направи, препоръчително преди да се нанесете. Това обаче струва пари. За малките ремонти няма да ви трябват много, но основен ремонт на голямо жилище може да ви излезе доста солено. Отново тук зависи само и единствено от вас (и евентуално строителната фирма) колко ще похарчите.

Вече знаете какво върви ръка за ръка с покупката на ново жилище. Не забравяйте, че освен тези разходи, след нанасяне ще трябва да включите в бюджета и битови разходи, застраховка на жилището, общински данък и т.н.

About the author

Daniel

2 коментара

Click here to post a comment

Категории

RSS Статии от Chikov.com

  • Да поясня нещо за някои,които не разбират. декември 3, 2018
    Да поясня нещо за някои,които не разбират. Във Великобритания има едно място където хората получават пари за да говорят с вас на български език и ви дават инфрмация безплатно, това е българското посолство ето неговите данни за контакт. http://bulgarianembassy-london.org/contact-us/ Всичко други сънародници включително и аз сме фирми и работим не като чарити. Никой не ни […]
    Atanas Chikov
  • Проверка и подобряване на кредитно досие ноември 14, 2018
    Всеки индивид във Великобритания е обект на следене от страна на финансовите инстутуции. Информацията за неговото поведение по отношение на оперирането с финанси се  записва и споделя. Съществуват много скрити детайли, които не могат да се видят с просто око в един кредитен рапорт. Всеки един от вас може да получи кредитен отчет, но рекламираните […]
    novinar

Follow us on Facebook!