Пазаруване Пазаруване: Новини

Супермаркет продава храна за по-малко от 1 паунд

Супермаркет, който продава напълно годна за ядене храна, изхвърляна от големи магазини, само за 10 пенса, се мъчи да раздаде 230 палети с храна, получена от фабрика, направила прекалено много по погрешка.

Един „10-пенсов супермаркет“, който се надява да спре изхвърлянето на храна, има потресаващите 230 тона нетрайни храни за раздаване след огромно дарение, разказва в свой материал онлайн изданието “Мейл Онлайн”.  

Революционният социален супермаркет „Нифтис“( Nifties), от който можете да напълните кухненските си шкафове само срещу 5 паунда, има неудържим успех след отварянето на вратите си в Доувър, Кент, през юли 2016 г.  и вече премина към национален мащаб.

Но през месец март Натаниъл Ричардс, основателят на успешния проект, е получил 230 палета с тестени храни като хлябове, кифлички, сладкиши, както и тонове лук и карфиол и се опитва с всички сили да ги пласира. Храната трябва да бъде изядена през следващите няколко седмици. Тестените храни са дарени от фабрика в Шефилд след производствена грешка, при която са направени прекалено много бройки.

Фермери в Кент са дарили зеленчуци, които били или твърде неугледни, малки, големи или с неправилна форма, за да отидат на рафтовете в супермаркета.

Сега Натаниъл предлага на клиентите да платят колкото решат за храната в неговите магазини или онлайн, за да не бъде изхвърлена.

Предприемачът казва: „Имам 230 палети с храна и ми трябва помощ да я раздам.

Обаждам се на благотворителни организации в цялата страна, за да се свържа с тях и да се опитаме да дадем тези тестени изделия на нуждаещите се.

Тези тестени изделия са си съвсем наред. Някой просто е натиснал прекалено много нули на производствената линия и фирмата-производител се свърза с мен и ме попита дали искам да им помогнат да изчистят ненужните стоки. Сега основно имаме абсолютен максимум от три седмици, за да се отървем от храната преди да изтече срокът й на годност.

Имаме също и два тона лук и още два тона карфиол, които са счетени за неподходящи за продан в супермаркетите и фермерите решиха да ни ги дадат, за да не ги изхвърлят.

Затова пускаме програма „Плати колкото решиш“ за тях – плащате за продуктите колкото прецените, че струват. Всеки може да се възползва, защото имаме прекалено много стока.“

Рафтовете бяха опразнени за броени часове в главния ни магазин, където продуктите за седмично пазаруване се продават за част от редовната им цена, защото са класифицирани като ‘повредени’ или със скоро изтичащ срок на годност.

Повечето продукти струват между 10 пенса и 70 пенса – магазинът бие по цени популярни магазини „за 1 паунд“ с до 90 пенса.

Натаниъл стартира програмата, вдъхновен от своите собствени преживявания с „хранителни банки“.

Хранителни банки се наричат инициативи, организирани от благотворителни организации, където се раздава храна и понякога основни домакински консумативи на хора в затруднено положение, които имат затруднения със социалните си помощи, за да не гладуват.

Неговата мисия да спре годната за ядене храна да бъде изхвърляна се оказа толкова успешна, че екипът ще участва в документален филм по националната телевизия през 2017 година.

Сега неговата “хранителна революция” може да се поръчва и онлайн и да се получи на следващия ден срещу 7 паунда за доставка, което означава, че дори хората с най-ограничения бюджет могат да се възползват от специалните му оферти.

Той добавя: „Всичко върви толкова добре. Затрупани сме с поръчки, определено има нужда да бъдат подкрепяни семейства из цялата страна. Идеята е семействата със затруднения да получат помощ и супермаркетите да не изхвърлят храна.“

Иновативният му проект вече е спасил 100 тона годна за ядене храна от изхвърляне на боклука. Той добавя: „Когато растях, ядяхме „бабъл и скуийк“ – запържено пюре от изостанали зеленчуци, понякога с месо, ако има, за вечеря – сега хората просто изхвърлят подобни зеленчуци.

Искам да съм сигурен, че на никое семейство няма да се наложи да използва „хранителните банки“. Това е важно, защото в крайна сметка има толкова много храна, която се изхвърля, а в същото време има милиони семейства, които използват „хранителните банки“. По-голямата част от тази храна е годна за ядене.“

Благотворителните организации могат да се свържат с Натаниъл чрез уебсайта на „Нифтис“ – www.dontwastethetaste.co.uk.

Категории

RSS Статии от Chikov.com

  • Автомобилно застраховане – как изглежда добрата полица? октомври 1, 2017
    Полиците при автомобилното застраховане имат множество условия – някои важни, други не чак толкова. Тази статия ще Ви насочи към тези от тях, които полицата “трябва да има”, “би трябвало/би могла да има” или “може да има”, за да сте сигурни, че купувате най-правилната за вас.     Условия, които ТРЯБВА да има Условия, които […]
    admin
  • Заем от кредитен съюз септември 23, 2017
    Кредитните съюзи са кооперативни дружества, които приемат депозити и дават заеми. Те са създадени от хора с общи интереси, като например мястото, където живеят или работят, и предлагат нисколихвени заеми, възможности за спестявания, а понякога и банкови сметки. Те се появяват през 40-те години, но напоследък стават все по-популярни сред спестителите и кредитополучателите. Какви са […]
    admin

Follow us on Facebook!