Жилище Обща информация Пари и финанси

Схемата Rent a Room – спечелете от отдаване стая под наем, спестете от данъци

Ако търсите начини за докарване на допълнителни доходи, отдаването под наем на свободна стая в жилището ви е една от опциите. Ако се регистрирате в схемата Rent a Room, не само ще имате допълнителни доходи, но и те няма да бъдат облагани с данъци, ако не надвишават 7 500 паунда.

Схемата Rent a Room е достъпна за всеки, който отдава под наем обзаведена стая в дома си. Тя ви позволява да печелите до 7 500 паунда годишно, без те да се облагат с данък. За да се възползвате от предимствата, които се предоставят, дори не е нужно да живеете в собствено жилище. Ако сте наели жилище под наем, схемата ви позволява да отдадете стая от него под наем, ако това не е в противоречие с договора ви.

room-to-rent-lee-martinВ случай, че дохода от отдаването на свободна стая под наем не е повече от максималната допустима сума, изключването от плащане на данък става автоматично. Ако имате по-голям доход, трябва да попълните такс ретърн, дори и ако не го правите при нормални обстоятелства. Можете да направите едно от следните неща:

 • Да се включите в схемата – в такъв случай трябва да уведомите данъчните служби, че отдавате стая и да поискате разрешение за освобождаване от такса
 • Да не се включвате и да попълните запис за своя доход и евентуални разходи в страниците за жилището ви на вашия такс ретърн.

Ако обикновено не получавате формуляр за такс ретърн, трябва да поискате от HMRC като използвате линка.

Ако сте получили повече от минималния необлагаем доход от отдаване стая под наем, просто попълнете цифрите на дохода във формуляра.

Ако предоставяте храна или услуги (например пералня) и ги предоставяте в добавка към спането, трябва да включите тези приходи и разходи, когато попълвате формуляра. Ако тоталния ви доход е повече от 7 500 годишно (6 април до 5 април) и вашият доход е по-голям от Personal Allowance (11 000 паунда), ще трябва да платите някаква такса.

Ако дохода ви от отдаване на стаята е повече от 7 500 паунда годишно, имате две опции:

 • Плащате такса върху вашата актуална печалба (калкулира се като от дохода се изваждат разходите). Това обикновено е разпоредба при отдаването на жилища под наем като бизнес
 • Плащате такса на база доходи (преди такса) минус необлагаемия праг, но без да включвате разноските, направени по време на отдаването на жилището (напр. ако сте поправили бойлера, печката и др.).

Най-елементарният начин да разберете какво трябва да направите е, да изчислите какви са доходите ви. Ако са повече от 7 500 паунда, тогава за вас е по-удачен първият вариант. А ако са под минимума, направете второто. Не е нужно всяка година да подавате едни и същи данни по един и същи начин, можете да сменяте начините за подаване на доходи всяка година.

postadsuk-com-large-double-room-to-rent-in-willesden-nw2-185pw-for-single-195pw-for-couple-all-bills-includedАко имате къща за гости, или предоставяте допълнителни услуги при отдаването под наем на стаята ви, можете също да вземете участие в схемата Rent a Room.

Най-доброто на този вид бизнес е, че можете да печелите 7 500 паунда годишно без те да бъдат облагани с някакви данъци. Недостатъка е, че ако трябва да оправите нещо или да замените мебелите или уредите с нови, няма да бъдете в състояние да си приспаднете парите за тези разходи, ако отдавате стаята си чрез тази схема.

Например, ако печелите от отдаване стая под наем 10 400 и ако сте в схемата, тогава ще трябва да платите само върху разликата от 7 500 до 10 400.

Не забравяйте, че можете да се отпишете от схемата и да обложите дохода с данък, като всеки друг доход. Това означава, че можете да си приспадате суми по разходи за жилището и само крайния доход се облага.

Важно е да пазите бележките за приходите и разходите. Дори и ако не можете да спестите от направени разходи по поддръжката заради схемата, може да запазите фактурите, в случай, че по-късно излезете от схемата.

Преди да отдадете стаята, трябва да направите множество проверки. Ако сте собственик на жилището и изплащате ипотека, трябва да се консултирате с човека, на когото изплащате къщата дали е възможно да отдавате стая под наем, в случай, че сте купили жилището като leasehold. Проверете и при застрахователя на жилището дали можете да отдавате стая, ако сте под наем – попитайте вашият хазяин.

Категории

RSS Статии от Chikov.com

 • От Experian обясниха как точкуват всяка ваша стъпка при кредитния ви рейтинг март 30, 2018
  Всички знаем за различните оценки за кредитния ни рейтинг, но кредитните агенции във Великобритания –Experian, Equifax, CallCredit често пъти дават съвсем общи препоръки  за нашето поведение, като конкретният механизъм за даване или отнемане на точки беше неясен. Вестник Daily Mail изиска от тях да разкрият кои фактори повишават или понижават кредитния ни рейтинг и с колко. Да си припомним някои […]
  novinar
 • Автомобилно застраховане – как изглежда добрата полица? октомври 1, 2017
  Полиците при автомобилното застраховане имат множество условия – някои важни, други не чак толкова. Тази статия ще Ви насочи към тези от тях, които полицата “трябва да има”, “би трябвало/би могла да има” или “може да има”, за да сте сигурни, че купувате най-правилната за вас.     Условия, които ТРЯБВА да има Условия, които […]
  admin

Follow us on Facebook!