Здраве и здравеопазване Здравна каса - NHS Помощ при заплащането на здравни услуги

Съвети за намаляване на разходите за медикаменти в Англия

Скъпите лекарства и здравни процедури могат да оставят портфейла на всеки човек празен. За щастие има начин да се спести, като се намалят разходите за някои  такси. Съветите, които ще прочетете в тази статия няма да ви накарат да правите каквито и да било компромиси, свързани със здравословното ви състояние.

Изпълнението на рецепти в Обединеното кралство е безплатно навсякъде, освен в Англия

Повечето хора в Англия плащат фиксирана такса в размер на 7.85 паунда при изпълнение на рецепта. Живущите в останалите страни на Обединеното кралство не заплащат такава такса.

  • Хора с право на безплатно изпълнение на рецепти

В повечето случаи, изпълнението на рецепти, предписани в болници или NHS центрове е безплатно. Рецептите за контрацептиви, предписани от личния лекар също са безплатни.

Дори и в Англия, някои хора имат право на безплатно изпълнение на рецепти. Такива са:

• лица, на възраст под 16 и над 60 години;

• ученици на възраст между 16-18 години;

• бременни жени и жени, раждали през последните 12 месеца;

• хора, които получават социални помощи;

• пенсионери, освободени от такса;

• лица с тежки заболявания, които имат издаден сертификат, който ги освобождава от такса.

Ако отговаряте на някой от тези критерии, просто попълнете задната част на формата, която ще ви даде фармацевта. Не се изкушавайте да лъжете – декларация с невярно съдържание може да доведе до глоби и дори съд.

  • Извадете си Prescription Prepayment Certificate

Aко купувате лекарства редовно, помислете си за PPC. Този сертификат покрива всички такси за изпълнение на вашите рецепти за определен период от време и така вие ще спестите доста пари.

Изваждането на PPC за три месеца струва 29.10 паунда, а за една година – 104 паунда.

Можете да заявите своя сертификат чрез сайта на NHS. За повече информация се обадете на телефонен номер 0300 330 1341.

След като подадете заявление за изваждане на PPC, може да кандидатствате за възстановяване на такси, платени за рецепти през периода, в който е подадена молбата ви и ви е издаден сертификатът. Искането за възстановяване на платени такси може да бъде и със задна дата – до един месец назад. Попитайте вашия фармацевт за повече информация и какво трябва да попълните.

  • Предписани медикаменти, които се отпускат и без рецепта

Ако са ви предписали медикаменти, които се продават и без рецепта, като например болкоуспокояващи, витамини, кремове и други, ще ви излезе по-евтино да ги купите свободно, вместо да плащате такса за изпълнение на рецепта.

  • Изпълнение на частни рецепти

Докато цените за изпълнение на рецепти към NHS са фиксирани, частните рецепти са за лекарства, които не се ползват с отстъпка от Здравната каса (NHS). При изпълнение на частни рецепти, всяка аптека има своя такса, затова проверете местните аптеки и закупете лекарствата от там, където ви е най-изгодно.

  • Помолете личния си лекар да ви предпише лекарства в по-големи количества

Лекарите често се съгласяват да предпишат на пациентите си лекарства в по-големи количества, за да си закупят медикаменти за повече време с една рецепта и да не плащат няколко такси за кратък период от време.

  • Добър вариант ли е закупуването на медикаменти от онлайн аптеки?

При закупуване на лекарства онлайн, винаги избирайте аптека базирана в Обединеното кралство, а не в други страни. Така по-лесно ще може да проверите дали тя е регистрирана в Генералния фармацевтичен съвет.

Ако не поискат рецепта от вас, това е сигурен знак, че има нещо нередно. Обезателно проверявайте срока на годност на медикаментите, които сте закупили онлайн, преди да ги приемете.

  • Търсете по-евтини алтернативи на предписаните лекарства

Медикаментите на някои фармацевтични компании са по-рекламирани, съответно по-известни и по-скъпи. Всяка компания може да направи лекарство при условие, че то отговаря на регламентите. Много известни лекарства имат по-евтини заместители на други фармацевтични компании. Винаги когато можете изберете тях, за да спестите пари.

От медицинска гледна точка няма разлика между лекарствата, произведени от известна марка и по-евтините. Тя е в рекламата, опаковката и дизайна. Вкусът също не е свързан с цената на медикаментите, но ако той не ви допада, може да изпиете лекарството със сок, така няма да го усетите.

  • Проверете за лекарства в супермаркетите

Повечето общи медикаменти могат да се намерят и в големите супермаркети. Често там те са на доста конкурентни цени. Обезателно проверявайте срока на годност, преди да ги закупите.

Все пак, ако разликата в цената не е голяма, по-добре си вземете медикаментите от аптеката.

About the author

Daniel

1 Comment

Click here to post a comment

Категории