Имиграция и работа Работа като нает - employed

Съвети и насоки при търсене на работа чрез агенции

Търсите ли си нова работа? А чудите ли се откъде да започнете? Ако и вие сте от хората, които си мислят, че като си оставят автобиографията в някоя агенция и интервютата за работа ще завалят, значи сте далеч от истината. Всъщност нещата изобщо не стоят така, затова ако искате да имате по-голям успех в търсенето на работа, прочетете нашите съвети и насоки.

  • В предвид множеството агенции, как ще разберете към коя точно да се обърнете? Добре е да си намерите добра агенция, като за тази цел може да разпитате познати и приятели и да се насочите. Често от уста на уста се намират добри агенции, където ще имате успех. Друг начин е като четете специализирани списания и журнали, в които може да има агенции с добро реноме или такива предлагащи работа в определена сфера – вашата сфера.
  • Колко пари ще ви таксуват? Големите агенции с добра репутация не вземат пари от хората, които търсят работа, а от работодателите за да им намират работници. Понякога има изключения разбира се, например ако някоя агенция прегледа и коригира вашата автобиография, тогава може да очакват определено заплащане за услугата. Внимавайте обаче, може да има скрита уловка. Някои работодатели може да ви предложат по-ниска заплата, за да покрият разходите си за агенцията, която е наел. Имайте го в предвид, когато преговаряте за заплащането си.
  • Някои агенции може да поискат да коригират вашата автобиография според техните стандарти. Ще има добър консултант, с който заедно ще я направите перфектна и примамлива за всеки работодател. Преди да направите това обаче, попитайте ще струва ли нещо тази услуга, и ако да – колко, защото може да се окажете неприятно изненадани. Също така внимавайте къде ще изпратят биографията ви след като стане готова, едва ли бихте искали да я получите на работното ви място и тя да попадне пред погледа на настоящият ви работодател.
  • Агенциите работят рядко с хора, които не се задържат дълго на една работа. Те търсят професионалисти, хора, на които може да се разчита, за да ги предложат на работодателите, които от своя страна им плащат повече от добре за да им намерят такива хора.
  • Ако се чудите в колко агенции да се регистрирате, трябва да знаете, че тук е важно качеството пред количеството. Да оставите автобиографията си в множество агенции, не винаги значи, че шансовете ви ще са по-големи. В такива случаи най-вероятно ще ви намерят работа, която няма да има нищо общо с желаната от вас. Просто ще ви бъде предложена от някой консултант, който има голямо желание да си прибере комисионната, без значение дали вие или работодателят ви останете доволни. Това е особено вероятно да се случи, ако не сте спазили първия съвет и сте се регистрирали в случайни агенции.
  • Ако сте сериозни и търсите добра работа, бъдете активни. Поддържайте връзка с агенцията. Когато ви предлагат определена работа и не я искате, обадете се в агенцията обяснете им защо не искате работата и им обяснете какво търсите. Ако не сте комуникативни и не поддържате връзка с тях, шансът да ви отрежат е много голям.
  • Търсете и други начини за намиране на работа, не се осланяйте само на агенциите. Факт е, че повечето работодатели нямат времето да се занимават да подбират сами кандидатите за работа, затова наемат агенции, които да го направят вместо тях. Това обаче не значи, че вие трябва да търсите работа само чрез тях. Използвайте агенциите само като един от начините за намиране на работа.
  • Бъдете честни и нескромни, когато разговаряте с консултантите. Кажете им какво умеете, какво искате и какво не. Ако са ви намерили работа или сте на интервю, винаги бъдете откровени и ако не ви одобрят питайте защо. В агенцията получават информация за това как сте се представяли на интервютата и ако сте честен и добър кандидат, бъдещите работодатели ще го разберат.
  • Запомнете, че вие не сте клиент, вие сте кандидат. Клиентът е работодателят, който плаща на агенцията за намирането на кандидатите. Затова не мислете, че всички агенции ще са лоялни с вас, преди всичко тяхната лоялност е към работодателите, затова внимавайте.

Категории