Пазаруване

Съвети и права при пазаруване

Случвало ли ви се, докато пазарувате в някой магазин, да ви пробутат прехвалена стока, от която може би нямате нужда и след това дори да се окаже, че тя е дефектна или не отговаря на описанието? А имало ли е случай, в който вие отивате да върнете определена стока, но в магазина не искат да я приемат и да ви върнат парите? Ако е така, то е добре да се запознаете с вашите потребителски права.

.

Доволни клиенти

Важно е да запомните, че за да се причислите като доволен клиент след определена покупка, закупената от вас стока трябва да отговаря на следните изисквания:

 • Задоволително качество и състояние, каквото е описано на етикета;
 • Да ви върши работа;
 • Да е достатъчно здрава и да не се счупи малко след покупката.

На тези изисквания трябва да отговарят и стоки закупени от разпродажби и намаления, както и с ваучери за отстъпки.

Права и съвети

Ако не сте запознати с потребителските си права, винаги е препоръчително да го направите, за да знаете за напред как да се справяте в неприятни ситуации при пазаруване. Ето няколко съвета, към които да се придържате:

 • Върнете стоката веднага – ако нещо не е наред със стоката и не отговаря на изискванията за да задоволи нуждите ви, незабавно я върнете. Максималният срок да направите това е обикновено до няколко седмици след покупката, като е препоръчително да не чакате и толкова. Някои производители имат и удължен срок за връщане на покупката – например, в IKEA можете да върнете стока до 90 дни след покупката, без да давате обяснения, стига стоката да е неразопакована. Ако обаче не успеете да върнете продукта навреме, може да не ви върнат цялата сума, която сте заплатили за него, да ви заменят стоката с друга или да я поправят.
 • Ако стоката не е за вас, отбележете го на касовата бележка – по закон, само лицето, което е закупило стоката може да я върне, ако не е доволно. Така, че ако купувате нещо за друг човек, а не за себе си, споменете това в магазина за да го отбележат на касовата бележка. Някои магазини не обръщат внимание на това и ще ви върнат парите, но за всеки случай се подсигурете.
 • Проверете дали стоката ще ви върши работа, преди да я закупите – за да избегнете разправията по връщането на определена стока и парите ви, просто внимавайте какво купувате и се замислете дали този продукт ще ви свърши работа. Разбира се, ако си купите например озвучителни тела и в магазина ви убеждават или пък на етикета им пише, че могат да се свържат към вашия телевизор, а всъщност това не е така и вие го разбирате след като сте ги закупили, може да ги върнете и да си поискате парите.
 • Връщайте стоката в магазина, от който сте я закупили – не правете грешката да връщате стока на производителя, той няма да я приеме и да ви върне парите. Стоките се връщат само в магазина, от който са закупени.
 • Обмислете плащане с кредитна карта – ако пазарувате стока на стойност над 100 GBP, може да платите с кредитната си карта, като по този начин ще имате допълнителни потребителски права, в случай, че останете недоволни от покупката. В този случай, при проблеми със стоката, може да се обърнете към банката си, която да защити правата ви и да изиска връщането на парите от продавача, от когото сте закупили стока, от която сте недоволни. Имайте в предвид, че ако плащате с кредитна карта, трябва да погасите изтеглената сума до следващия месец, за да избегнете олихвяване.
 • Не се заблуждавайте, че имате право да замените дреха, ако не ви става – специално при пазаруването на дрехи и обувки, независимо дали са за вас или не, нямате право да ги връщате с цел замяна или връщане на парите. Ако стоката има дефект, тогава имате право да я върнете. Въпреки, че според закона нямате право на замяна или възвръщане на сумата за определена дреха или обувки, много магазини се съгласяват да го направят и връщат стоките без никакви допълнителни въпроси или основания.
 • Пазаруването онлайн не означава „по-малко права“ – даже напротив, вие имате повече права при дистанционно пазаруване. Едно от тези права е, че до 7 дневен срок, може да върнете стока без да има дефект и ще ви върнат пълната сума, която сте платили за нея, обаче може да се наложи да платите куриера при връщането.
 • Не си мислете, че ако нямате касова бележка, няма да можете да върнете стоката обратно – ако стоката не задоволява нуждите ви по някакъв начин и искате да я върнете, но се опасявате, че нямате касова бележка, това може да стане като представите друг документ за покупката, като например банково извлечение или бележка за плащане с кредитна или дебитна карта. Ако обаче нямате подобен документ и от магазина отказват да приемат рекламацията, няма какво повече да направите.
 • Ако не точно вие сте платили за стоката, потребителските ви права важат – ако например са ви подарили нещо като бонус към поръчка и т.н. , но не сте доволни от качеството или подаръкът има дефект, правата ви важат и вие имате право да върнете стоката и да поискате замяна.

Запомнете, че дори, според вас, да нямате права в определена ситуация, много от магазините държат на реномето и клиентите си и винаги може да се измисли нещо. Затова винаги питайте дали може да се измисли някакъв вариант, за да останат доволни и двете страни.

Категории

RSS Статии от Chikov.com

 • Българи търсят правата си във Великобритания май 4, 2019
  Почти всеки ден някой българин се свързва с нашата фирма www.help4bg.co.uk да търси правата си. Питат ни, може ли да си търсим правата. Истината е, че то за търсенето ще може да ги търсите, ама дали ще ги намерите е въпроса. Ако пък ги намерите, дали търсенето си е заслужавало е другото нещо, над което трябва да […]
  Atanas Chikov
 • Шофьорски неволи в UK април 21, 2019
  Повечето от нас знаят закона за движението по пътищата и „статута” на алкохола в него. Но знаете ли, че законът за движение по пътищата във Великобритания обхваща не само тези, които са зад волана в движение, но и тези, които са в автомобила при покой. Да, звучи малко парадоксално и някои не вярват, че е […]
  Atanas Chikov

Follow us on Facebook!