Пазаруване

Съвети и права при пазаруване

Случвало ли ви се, докато пазарувате в някой магазин, да ви пробутат прехвалена стока, от която може би нямате нужда и след това дори да се окаже, че тя е дефектна или не отговаря на описанието? А имало ли е случай, в който вие отивате да върнете определена стока, но в магазина не искат да я приемат и да ви върнат парите? Ако е така, то е добре да се запознаете с вашите потребителски права.

.

Доволни клиенти

Важно е да запомните, че за да се причислите като доволен клиент след определена покупка, закупената от вас стока трябва да отговаря на следните изисквания:

  • Задоволително качество и състояние, каквото е описано на етикета;
  • Да ви върши работа;
  • Да е достатъчно здрава и да не се счупи малко след покупката.

На тези изисквания трябва да отговарят и стоки закупени от разпродажби и намаления, както и с ваучери за отстъпки.

Права и съвети

Ако не сте запознати с потребителските си права, винаги е препоръчително да го направите, за да знаете за напред как да се справяте в неприятни ситуации при пазаруване. Ето няколко съвета, към които да се придържате:

  • Върнете стоката веднага – ако нещо не е наред със стоката и не отговаря на изискванията за да задоволи нуждите ви, незабавно я върнете. Максималният срок да направите това е обикновено до няколко седмици след покупката, като е препоръчително да не чакате и толкова. Някои производители имат и удължен срок за връщане на покупката – например, в IKEA можете да върнете стока до 90 дни след покупката, без да давате обяснения, стига стоката да е неразопакована. Ако обаче не успеете да върнете продукта навреме, може да не ви върнат цялата сума, която сте заплатили за него, да ви заменят стоката с друга или да я поправят.
  • Ако стоката не е за вас, отбележете го на касовата бележка – по закон, само лицето, което е закупило стоката може да я върне, ако не е доволно. Така, че ако купувате нещо за друг човек, а не за себе си, споменете това в магазина за да го отбележат на касовата бележка. Някои магазини не обръщат внимание на това и ще ви върнат парите, но за всеки случай се подсигурете.
  • Проверете дали стоката ще ви върши работа, преди да я закупите – за да избегнете разправията по връщането на определена стока и парите ви, просто внимавайте какво купувате и се замислете дали този продукт ще ви свърши работа. Разбира се, ако си купите например озвучителни тела и в магазина ви убеждават или пък на етикета им пише, че могат да се свържат към вашия телевизор, а всъщност това не е така и вие го разбирате след като сте ги закупили, може да ги върнете и да си поискате парите.
  • Връщайте стоката в магазина, от който сте я закупили – не правете грешката да връщате стока на производителя, той няма да я приеме и да ви върне парите. Стоките се връщат само в магазина, от който са закупени.
  • Обмислете плащане с кредитна карта – ако пазарувате стока на стойност над 100 GBP, може да платите с кредитната си карта, като по този начин ще имате допълнителни потребителски права, в случай, че останете недоволни от покупката. В този случай, при проблеми със стоката, може да се обърнете към банката си, която да защити правата ви и да изиска връщането на парите от продавача, от когото сте закупили стока, от която сте недоволни. Имайте в предвид, че ако плащате с кредитна карта, трябва да погасите изтеглената сума до следващия месец, за да избегнете олихвяване.
  • Не се заблуждавайте, че имате право да замените дреха, ако не ви става – специално при пазаруването на дрехи и обувки, независимо дали са за вас или не, нямате право да ги връщате с цел замяна или връщане на парите. Ако стоката има дефект, тогава имате право да я върнете. Въпреки, че според закона нямате право на замяна или възвръщане на сумата за определена дреха или обувки, много магазини се съгласяват да го направят и връщат стоките без никакви допълнителни въпроси или основания.
  • Пазаруването онлайн не означава „по-малко права“ – даже напротив, вие имате повече права при дистанционно пазаруване. Едно от тези права е, че до 7 дневен срок, може да върнете стока без да има дефект и ще ви върнат пълната сума, която сте платили за нея, обаче може да се наложи да платите куриера при връщането.
  • Не си мислете, че ако нямате касова бележка, няма да можете да върнете стоката обратно – ако стоката не задоволява нуждите ви по някакъв начин и искате да я върнете, но се опасявате, че нямате касова бележка, това може да стане като представите друг документ за покупката, като например банково извлечение или бележка за плащане с кредитна или дебитна карта. Ако обаче нямате подобен документ и от магазина отказват да приемат рекламацията, няма какво повече да направите.
  • Ако не точно вие сте платили за стоката, потребителските ви права важат – ако например са ви подарили нещо като бонус към поръчка и т.н. , но не сте доволни от качеството или подаръкът има дефект, правата ви важат и вие имате право да върнете стоката и да поискате замяна.

Запомнете, че дори, според вас, да нямате права в определена ситуация, много от магазините държат на реномето и клиентите си и винаги може да се измисли нещо. Затова винаги питайте дали може да се измисли някакъв вариант, за да останат доволни и двете страни.

Категории