Обща информация

С макове на ревера в памет на загиналите във войните на 11 ноември

На 11 ноември всяка година във Великобритания се отбелязва Деня на паметта (Remembrance Day). Точно в 11 часа (11-ия час на 11-ия ден от 11-ия месец) хората в цялата страна запазват две минути мълчание в памет на милионите загинали хора по време на войните.

На този ден се възпоменават жертвите на войната по целия свят, славят се героите. Телевизиите излъчват документални филми за войните, и то не само за участието на Великобритания. По радиото се провеждат дискусии за фашизма, могат да се чуят спомени на хора, които помнят черноризците на британския фашист Осуалд Мозли, задават се въпроси с актуален дух, като например, фашизъм ли е днешната зараждаща се в някои среди ненавист към мюсюлманите.

Празненствата по случай Деня на паметта (Remembrance Day) се провеждат през втората неделя от месеца, която е най-близка до 11 ноември.

Седмиците преди това ветерани от Кралския британски легион и доброволци продават червени хартиени макове, които се закачват на ревера. В много магазини могат да се видят кутии с макове и всеки може да сложи 1 паунд и да си купи макче, което да закачи на връхната си дреха. По улиците може да видите коли, които имат червен мак на радиатора отпред. Приходите от тези продажби за в полза на ветераните от войните и семействата на загинали.

Ако сте гледали английска телевизия, може би ви е направило впечатление, че всички водещи и гости имат червени макове по реверите. Почитта към героите от Албиона е на забележително високо ниво.

Причината да се използват именно макове е, че това са цветята, които са израснали по бойните полета, след като Първата световна война е приключила.

За Деня на паметта хората обикновено се събират пред военни паметници, религиозни храмове и търговски центрове в цялата страна, за да изразят почитта си. Кулминацията на поклонението пред войнишките паметници е пред Сенотафа – Паметника на незнайния воин в Англия, където и Кралицата се покланя пред героите.

Първото двуминутно мълчание в памет на загиналите във войните във Великобритания се провежда на 11 ноември 1919 година, една година след края на Първата световна война, когато крал Джордж V приканва народа да помълчи точно в 11 часа.

Категории

RSS Статии от Chikov.com

  • Автомобилно застраховане – как изглежда добрата полица? октомври 1, 2017
    Полиците при автомобилното застраховане имат множество условия – някои важни, други не чак толкова. Тази статия ще Ви насочи към тези от тях, които полицата “трябва да има”, “би трябвало/би могла да има” или “може да има”, за да сте сигурни, че купувате най-правилната за вас.     Условия, които ТРЯБВА да има Условия, които […]
    admin
  • Заем от кредитен съюз септември 23, 2017
    Кредитните съюзи са кооперативни дружества, които приемат депозити и дават заеми. Те са създадени от хора с общи интереси, като например мястото, където живеят или работят, и предлагат нисколихвени заеми, възможности за спестявания, а понякога и банкови сметки. Те се появяват през 40-те години, но напоследък стават все по-популярни сред спестителите и кредитополучателите. Какви са […]
    admin

Follow us on Facebook!