Обща информация

С макове на ревера в памет на загиналите във войните на 11 ноември

На 11 ноември всяка година във Великобритания се отбелязва Деня на паметта (Remembrance Day). Точно в 11 часа (11-ия час на 11-ия ден от 11-ия месец) хората в цялата страна запазват две минути мълчание в памет на милионите загинали хора по време на войните.

На този ден се възпоменават жертвите на войната по целия свят, славят се героите. Телевизиите излъчват документални филми за войните, и то не само за участието на Великобритания. По радиото се провеждат дискусии за фашизма, могат да се чуят спомени на хора, които помнят черноризците на британския фашист Осуалд Мозли, задават се въпроси с актуален дух, като например, фашизъм ли е днешната зараждаща се в някои среди ненавист към мюсюлманите.

Празненствата по случай Деня на паметта (Remembrance Day) се провеждат през втората неделя от месеца, която е най-близка до 11 ноември.

Седмиците преди това ветерани от Кралския британски легион и доброволци продават червени хартиени макове, които се закачват на ревера. В много магазини могат да се видят кутии с макове и всеки може да сложи 1 паунд и да си купи макче, което да закачи на връхната си дреха. По улиците може да видите коли, които имат червен мак на радиатора отпред. Приходите от тези продажби за в полза на ветераните от войните и семействата на загинали.

Ако сте гледали английска телевизия, може би ви е направило впечатление, че всички водещи и гости имат червени макове по реверите. Почитта към героите от Албиона е на забележително високо ниво.

Причината да се използват именно макове е, че това са цветята, които са израснали по бойните полета, след като Първата световна война е приключила.

За Деня на паметта хората обикновено се събират пред военни паметници, религиозни храмове и търговски центрове в цялата страна, за да изразят почитта си. Кулминацията на поклонението пред войнишките паметници е пред Сенотафа – Паметника на незнайния воин в Англия, където и Кралицата се покланя пред героите.

Първото двуминутно мълчание в памет на загиналите във войните във Великобритания се провежда на 11 ноември 1919 година, една година след края на Първата световна война, когато крал Джордж V приканва народа да помълчи точно в 11 часа.

Категории

RSS Статии от Chikov.com

  • От Experian обясниха как точкуват всяка ваша стъпка при кредитния ви рейтинг март 30, 2018
    Всички знаем за различните оценки за кредитния ни рейтинг, но кредитните агенции във Великобритания –Experian, Equifax, CallCredit често пъти дават съвсем общи препоръки  за нашето поведение, като конкретният механизъм за даване или отнемане на точки беше неясен. Вестник Daily Mail изиска от тях да разкрият кои фактори повишават или понижават кредитния ни рейтинг и с колко. Да си припомним някои […]
    novinar
  • Автомобилно застраховане – как изглежда добрата полица? октомври 1, 2017
    Полиците при автомобилното застраховане имат множество условия – някои важни, други не чак толкова. Тази статия ще Ви насочи към тези от тях, които полицата “трябва да има”, “би трябвало/би могла да има” или “може да има”, за да сте сигурни, че купувате най-правилната за вас.     Условия, които ТРЯБВА да има Условия, които […]
    admin

Follow us on Facebook!