Други Забележителности и култура

Тайните на Ковънт гардън

Ковънт гардън е един от най-колоритните райони на Лондон. Кварталът води началото си от 16 век и има множество малки павирани улички.

В сърцето му се намира централният площад, дал името му. Открит е през 1630 година и е първият съвременен за времето си площад в Лондон.

Днес по-голямата част от площад Ковънт гардън е заета от живописен покрит пазар. На него може да се намери какво ли не – пресни плодове и зеленчуци, ръчно изработени бижута, дрехи и декорация за дома, антики и картини, козметика и др.

В района има разнообразие от кафенета и пъбове, някои от които съществуват още от 18-и век.

Освен площада и пазара, с които е известен Ковънт гардън, тук се намира и едноименната опера или Кралската опера, както е официалното й име.

Освен тези забележителности, известни на почти всеки, районът на Ковънт гардън крие много интересни тайни. Нека видим някои от тях:

 

Тук се намира най-старият ресторант в Лондон

Ресторант „Рулс“ на улица „Мейдън“ е най-старият ресторант в британската столица, или поне претендира да е такъв. Отворен е през 1798 година от Томас Рул като бар за стриди. В началото на 20 век заведението вече не е собственост на семейство Рул, след като тогавашният собственик Чарлз Рул го заменя за ресторант в Париж. Днес в „Рулс“ всеки може да си похапне вкусна традиционна британска кухня.

 

Най-краткото возене на метрото

Пътниците на метрото, които са за станция „Ковънт гардън“, често са информирани, че е по-удачно да слязат на станция „Лестър скуеър“ и да повървят пеша до Ковънт гардън. Причината за това е, че тези две станции са най-близките в цялото метро и пътуването между тях отнема 45 секунди. На „Ковънт гардън“ няма ескалатори – само асансьори и стълби и най-вероятно ще ви отнеме повече време да излезете от станцията, отколкото да вървите пеша от предходната.

 

Историята на „Пънч и Джуди“

Кукленото шоу „Пънч и Джуди“ може и да се смята за британска крайморска традиция, но всъщност за първи път се споменава в Ковънт гардън. През май 1662 година мъж на име Самюъл Пепис споменал, че в Ковънт гардън е гледал  италианска куклена пиеса, която е била много хубава. И до днес в района има улични артисти, а пъбът наречен на „Пънч и Джуди“ все още работи.

 

Връзката с Хичкок

Бащата на режисьора Алфред Хичкок Уилям продавал зеленчуци на пазара в Ковънт гардън. Във филма „Полуда“ от 1972 година на Алфред Хичкок се разказва за сериен убиец, който също като баща му, бил продавач на плод-зеленчук на пазара.

 

Ковънт гардън има свой чифт уши

Както в лондонския квартал Сохо има седем скрити носове, така и в Ковънт гардън има уши. Две от тях са поставени на стени на улица „Флоръл“, а за още няколко се носи слух, че са някъде из Лондон. Тази нестандартна атракция е дело на артиста Тим Фишлок, който е направил тези изкуствени уши по отливки на своите собствени.

 

Районът е бил собственост на богат род

За известно време Ковънт гардън е бил собственост на рода Бийчъмс, който стои зад голямата фармацевтична компания „Бийчъмс фармасютикълс“. Ковънт гардън е купен от тях през 1918 година, но в последствие няколко сгради се продават. През 1962 година Бийчъмс продават всички останали имоти на новосъздадената общинска власт на Ковънт гардън.

 

Улицата с газовите лампи

Голяма част от Ковънт гардън все още се осветява вечер от газови лампи, в това число и улица „Гудуинс“, която често се превръща в снимачна площадка за различни филми, обикновено драми.

 

Откъде идва името на Ковънт гардън

Ковънт гардън (на англ. Covent Garden и в превод Манастирските градини) носи името си от началото на 13 век и произлиза от думата „манастир“ (на англ. “Convent”). През 1200 година този район е бил част от Уестминстърското абатство и се е използват като обработваема земя, на която е имало овощни градини. Наричан е „Градините на абатството и манастира“. Когато крал Хенри Осми завзема района през 1552 година, той вече е бил известен като Ковънт гардън.

 

Залата на масоните е отворена за посещения

Залата на масоните (Freemasons’ Hall), която се намира на улица „Грейт куин“ е центъра на английското масонство. Тя е построена през 1775 година и до сега е реставрирана три пъти. Това, което повечето хора не знаят е, че тя е отворена за посещения и в нея се правят туристически обиколки.

Категории

RSS Статии от Chikov.com

  • Британска държавна пенсия и Пенсионен Кредит, прилики и разлики. февруари 14, 2019
    Британска държавна пенсия и Пенсионен Кредит, прилики и разлики. Нека обясня основните прилики и разлики. И двете неща се получават от живеещи във Великобритания, които са навършили пенсионна възраст. Пенсионната възраст в момента е 66 години и е с тенденции да се увеличи. И двете парични заплащания са в максимален размер от 164.35 на седмица. […]
    Atanas Chikov
  • Ако планувате бебе в Англия има една сметка, която може би си заслужава да си направите. януари 30, 2019
    Ако планувате бебе в Англия има една сметка, която може би си заслужава да си направите. Ако си направите тази сметка правилно, може да спестите над 1000 паунда. Става въпроса за гражданството на детето. Когато дете на български родители се роди във Великобритания, статута на родителите има голямо значение за неговото гражданство. Ако в момента […]
    Atanas Chikov

Follow us on Facebook!