Образование

Такси за обучение на международни студенти

Обучението в Обединеното кралство си струва всяка вложена стотинка, защото получавате образование признато в цял свят, упражнявате английския си език и научавате много нови неща, развивате уменията си, които след завършване ще са високо ценени от бъдещите ви работодатели и разбира се, не на последно място, живеете в изключителна среда и се запознавате с различни хора.

Квалификациите и дипломите придобити на Острова са признати навсякъде по света и работодателите веднага разбират, че вие сте обучени добре и имате уменията за да започнете работа. Пред хората завършили образование във Великобритания се отварят много врати, които за останалите остават затворени.

Таксите за обучение не са от най-ниските, но в сравнение с много други държави, не са и  толкова високи. За международните студенти те варират според това какво ще изучавате и за колко дълъг период. Все пак отдолу ще намерите приблизителни такси, които да ви послужат за ориентиране, но ако се интересувате от точна информация, попитайте какви са таксите в избраното от вас учебно заведение.

Такси за висше образование – бакалавър

В Англия, Уелс и Северна Ирландия ще са ви необходими 3 години на обучение за придобиване на висше образование, степен бакалавър, докато в Шотландия ще учите 4.

Учебната година започва през Септември и университетите ще ви таксуват около 9,000GBP на година – такава е таксата за британски студенти, както и такива, които идват от държава членка на Европейския съюз.

Таксата ви за обучение не покрива само лекциите, практическите занятия и семинарите, освен това имате достъп до:

 • Библиотеки;
 • Всякакви проучвания и материали;
 • Компютърни зали;
 • Лаборатории;
 • Спортни съоръжения и площадки;
 • Лични консултации;
 • Срещи с академици и професори;
 • Специални зали, студия и др.

Такси за висше образование – магистър

За някои международни студенти, които се класират за да плащат колкото британските студенти, таксата за степен магистър започва от 3,500GBP, а за останалите чуждестранни студенти минималните такси са около 10,000GBP. Горната граница може да достигна до 50,000GBP и повече, в зависимост какво точно изучавате. При желание за придобиване на степен магистър, е препоръчително да попитате в университета, в който ще учите каква точно ще е таксата.

Курсове по английски език

Някои международни студенти имат желанието да се обучават в Обединеното кралство, но не знаят добре английски език, затова може да им се наложи да посещават курсове. Таксите за тези курсове варират според това какъв точно е курсът ви и в кое училище изучавате английски.

Цената на едноседмичен  курс може да започне от 200GBP и да достигне до 1000GBP. Отново е препоръчително след като сте се спрели на място, където да учите английски, да попитате какви са цените им за обучението.

Пансиони

Пансионните училища включват в таксата си освен цената за обучение и такса за настаняване и храна. Ако посещавате и курсове по английски, може да се наложи да платите допълнителна такса.

При желание за обучение в пансионно училище, трябва да попитате за таксите и какво е включено в тях, за да не се окаже, че после трябва да доплащате.

Други

Ако искате да придобиете друга професионална квалификация или обучение преди влизане в университет, таксите за това варират както следва:

 • AS Level & A Level – от 4,000GBP до 17,000GBP;
 • BTEC – от 4,000GBP до 6,000GBP;
 • HNC/HND – от 5,000GBP до 10,000GBP;
 • Foundation Degree – от 7,000GBP до 12,000GBP;
 • International Foundation Course – от 4,000GBP до 17,000GBP.

Категории

RSS Статии от Chikov.com

 • Британска държавна пенсия и Пенсионен Кредит, прилики и разлики. февруари 14, 2019
  Британска държавна пенсия и Пенсионен Кредит, прилики и разлики. Нека обясня основните прилики и разлики. И двете неща се получават от живеещи във Великобритания, които са навършили пенсионна възраст. Пенсионната възраст в момента е 66 години и е с тенденции да се увеличи. И двете парични заплащания са в максимален размер от 164.35 на седмица. […]
  Atanas Chikov
 • Ако планувате бебе в Англия има една сметка, която може би си заслужава да си направите. януари 30, 2019
  Ако планувате бебе в Англия има една сметка, която може би си заслужава да си направите. Ако си направите тази сметка правилно, може да спестите над 1000 паунда. Става въпроса за гражданството на детето. Когато дете на български родители се роди във Великобритания, статута на родителите има голямо значение за неговото гражданство. Ако в момента […]
  Atanas Chikov

Follow us on Facebook!