Образование

Такси за обучение на международни студенти

Обучението в Обединеното кралство си струва всяка вложена стотинка, защото получавате образование признато в цял свят, упражнявате английския си език и научавате много нови неща, развивате уменията си, които след завършване ще са високо ценени от бъдещите ви работодатели и разбира се, не на последно място, живеете в изключителна среда и се запознавате с различни хора.

Квалификациите и дипломите придобити на Острова са признати навсякъде по света и работодателите веднага разбират, че вие сте обучени добре и имате уменията за да започнете работа. Пред хората завършили образование във Великобритания се отварят много врати, които за останалите остават затворени.

Таксите за обучение не са от най-ниските, но в сравнение с много други държави, не са и  толкова високи. За международните студенти те варират според това какво ще изучавате и за колко дълъг период. Все пак отдолу ще намерите приблизителни такси, които да ви послужат за ориентиране, но ако се интересувате от точна информация, попитайте какви са таксите в избраното от вас учебно заведение.

Такси за висше образование – бакалавър

В Англия, Уелс и Северна Ирландия ще са ви необходими 3 години на обучение за придобиване на висше образование, степен бакалавър, докато в Шотландия ще учите 4.

Учебната година започва през Септември и университетите ще ви таксуват около 9,000GBP на година – такава е таксата за британски студенти, както и такива, които идват от държава членка на Европейския съюз.

Таксата ви за обучение не покрива само лекциите, практическите занятия и семинарите, освен това имате достъп до:

  • Библиотеки;
  • Всякакви проучвания и материали;
  • Компютърни зали;
  • Лаборатории;
  • Спортни съоръжения и площадки;
  • Лични консултации;
  • Срещи с академици и професори;
  • Специални зали, студия и др.

Такси за висше образование – магистър

За някои международни студенти, които се класират за да плащат колкото британските студенти, таксата за степен магистър започва от 3,500GBP, а за останалите чуждестранни студенти минималните такси са около 10,000GBP. Горната граница може да достигна до 50,000GBP и повече, в зависимост какво точно изучавате. При желание за придобиване на степен магистър, е препоръчително да попитате в университета, в който ще учите каква точно ще е таксата.

Курсове по английски език

Някои международни студенти имат желанието да се обучават в Обединеното кралство, но не знаят добре английски език, затова може да им се наложи да посещават курсове. Таксите за тези курсове варират според това какъв точно е курсът ви и в кое училище изучавате английски.

Цената на едноседмичен  курс може да започне от 200GBP и да достигне до 1000GBP. Отново е препоръчително след като сте се спрели на място, където да учите английски, да попитате какви са цените им за обучението.

Пансиони

Пансионните училища включват в таксата си освен цената за обучение и такса за настаняване и храна. Ако посещавате и курсове по английски, може да се наложи да платите допълнителна такса.

При желание за обучение в пансионно училище, трябва да попитате за таксите и какво е включено в тях, за да не се окаже, че после трябва да доплащате.

Други

Ако искате да придобиете друга професионална квалификация или обучение преди влизане в университет, таксите за това варират както следва:

  • AS Level & A Level – от 4,000GBP до 17,000GBP;
  • BTEC – от 4,000GBP до 6,000GBP;
  • HNC/HND – от 5,000GBP до 10,000GBP;
  • Foundation Degree – от 7,000GBP до 12,000GBP;
  • International Foundation Course – от 4,000GBP до 17,000GBP.

About the author

Daniel

2 Comments

Click here to post a comment

  • Ne lajete horata, BTEC Level 2&3 moje da se dobie i bez da se plashta kam zadyljitelnoto obrazovanie, koeto se polaga na wsiako dete v UK. Aman ot pisachi – razbirachi

Категории