Здраве и здравеопазване

Услуги на държавните болници

Болничните услуги попадат в сектора на вторичната грижа и с изключение на спешната помощ, пациентите се нуждаят от направление, за да получат лечение.

В Англия, болничните услуги са оторизирани от клинични оторизиращи групи (CCG). Повечето болници сами се управляват предимно от NHS тръстове, които уверяват, че услугите, които се предлагат са от високо качество и че парите се изразходват ефективно.

Ако болниците или тръстовете предоставят услуги с ниско качество, те могат да бъдат подложени на спешни мерки. Тръстовете в такива условия, са задължени да направят подобрения в период от 12 месеца.

Лечението в болниците  е безплатно, ако сте по принцип жител на Великобритания. Ако сте само посетител в държавата, или сте такъв, който тъкмо се е преместил, в зависимост от вашите обстоятелства, може да се наложи да заплатите определена такса.

Следните услуги са безплатни за всички в държавните болници:

  • услуги по инциденти и спешни случаи – но не и спешен случай при положение, че вече сте били приети в болница
  • услуги по семейно планиране – но не и прекъсване на бременност или лечение на безплодие
  • лечение при повечето инфекциозни болести, включително и полово предавани инфекции
  • лечение, необходимо при ментално или физическо състояние, причинено от измъчване – генитално осакатяване на жени, домашно насилие или сексуално насилие – но не и ако сте дошли специално в страната, за да търсите такова лечение

Ако имате направление за специалист, вие имате право да изберете в коя болница и с кой специалист да се консултирате. Можете също така да изберете кой екип да провежда лечението ви, до толкова до колкото дадения екип може да ви осигури нужното лечение.

Ако искате да бъдете лекувани от конкретен консултант, можете да изберете визитите ви при него да бъдат в болницата, в която той работи, и да бъдете лекувани от неговия консултантски екип – но това не означава непременно, че точно даденият консултант ще провежда лечението ви. Този избор е ваше легално право – ако не ви е даден избор, попитайте вашият лекуващ лекар защо и поискайте да се възползвате от правата си. Ако все пак вашето искане не е изпълнено, свържете се с NHS тръста, който отговаря за вашият район. Ако все още отговора не ви удовлетворява, можете да се оплачете на омбудсмана по здравни въпроси.

Нямате право да избирате, ако:

  • имате нужда от спешно лечение
  • служите във въоръжените сили
  • имате нужда от услуги за майчинство
  • сте задържан по закона за психично здраве
  • сте в затвора или сте временно пуснат от там, подсъдим, имиграционен център по отстраняване, или в защитен детски дом
  • сте насочени към психиатрични услуги с високо ниво на сигурност, алкохолна или наркозависимост, предоставени от местните общини

Можете да избирате различни болници, в зависимост от това, кое е по-важно за вас, например, време за изчакване, безопасност на пациентите, дори и ниво на кетъринга. Можете да използвате този линк, за да изберете най-близката до вас болница.

Можете да прочетете и какво другите пациенти са оставили като отзив за дадената болница, а можете и вие да оставите такъв. Освен това можете да сравните услугите на няколко специалисти в дадената област, които работят в различни болници.

За някои специалности вие ще можете да видите колко пъти консултантът е извършил конкретна процедура, включително мерките за качество, като например процента усложнения, нежеланите събития и смъртността. Също така ще можете да сравните информацията с тази за други консултанти, специализирани в тази конкретна специалност в Англия.

След като сте решили къде ще се лекувате, можете да използвате услугата за запазване на час. Това може да стане по един от следните начини:

  1. вашият личен лекар може да го направи, докато сте в кабинета му
  2. можете да се обадите на 0345 60 88 88 8 от понеделник до петък между 8:00 и 20:00 часа, а в празничните дни и уикенда – между 8:00 и 16:00 часа.

Ако случая ви не налага спешно лечение, имате право да започнете в следващите 18 седмици, след като сте получили направлението, освен ако не искате да изчакате по-дълго или изчакването е клинично по-добро за  вашия случай.

Категории