Пътуване и транспорт Шофиране

Франция забранява ползването на слушалки по време на шофиране от 1 юли

Ако сте решили това лято да пътувате от Великобритания до България или из други европейски страни с автомобила си, ще ви се наложи да минете през Франция, дори и за кратко.

Когато пътувате в други държави е добре да познавате поне малко законите за движение в тях, за да си спестите излишните главоболия и парични глоби.

От 1 юли 2015 година във Франция влиза в сила нова наредба, според която водачите на пътни превозни средства нямат право да ползват слушалки докато шофират. Под пътни превозни средства се считат автомобили, камиони, автобуси, мотори, скутери и дори велосипеди.

Забраната важи при всички случаи – провеждане на телефонни разговори, слушане на музика или радио или дори просто слушалките да са в ушите, без да е пуснато нищо на тях. Засега ползването на единична блутут слушалка се счита за позволено, но ако не ви се влиза в излишни пререкания с органите на реда, препоръчваме ви да не я поставяне на ухото си, поне докато не преминете границата.

Новата забрана цели да намали пътните инциденти в страната. Според статистиката много от катастрофите са причинени заради слушалки в ушите – водачите се разконцентрират и освен това нямат ясна представа за случващото се около тях, защото слухът им е изолиран и не чуват нищо от външната среда.

Ако не се съобразите със забраната и френските власти ви хванат в нарушение, то вие ще получите парична глоба в размер на 135 евро, която трябва да платите на място и 3 наказателни точки.

Новата законодателна промяна е в добавка към вече съществуващите забрани, така че те в никакъв случай не отпадат, като например тази да се държи телефон в едната ръка по време на шофиране.

Устройствата, монтирани в превозното средство или мотоциклетните каски без слушалки и които не изискват ръчна намеса, остават разрешени по време на шофиране.

Устройствата за хората с увреден слух и тези, използвани от превозните средства със специален режим на движение или за обучение на водачи също продължават да са разрешени.

Категории

RSS Статии от Chikov.com

  • Британска държавна пенсия и Пенсионен Кредит, прилики и разлики. февруари 14, 2019
    Британска държавна пенсия и Пенсионен Кредит, прилики и разлики. Нека обясня основните прилики и разлики. И двете неща се получават от живеещи във Великобритания, които са навършили пенсионна възраст. Пенсионната възраст в момента е 66 години и е с тенденции да се увеличи. И двете парични заплащания са в максимален размер от 164.35 на седмица. […]
    Atanas Chikov
  • Ако планувате бебе в Англия има една сметка, която може би си заслужава да си направите. януари 30, 2019
    Ако планувате бебе в Англия има една сметка, която може би си заслужава да си направите. Ако си направите тази сметка правилно, може да спестите над 1000 паунда. Става въпроса за гражданството на детето. Когато дете на български родители се роди във Великобритания, статута на родителите има голямо значение за неговото гражданство. Ако в момента […]
    Atanas Chikov

Follow us on Facebook!