Градове Забележителности и култура

Честър

Честър е град с историческо минало на границата между Англия и Уелс. Той е главният областен град в графство Чешър. Основан е през 79 година пр.н.е от римски войски.

Крепостните стени, които опасват града, са променяни многократно през годините, а в момента са запазени тези от 13-ти век. Върху тях има и три километрова пътека за разходка, откриваща невероятни гледки към града и реката. А на източната страна на стената се намират „вълшебните стълби“. Според древните вярвания, ако успеете да се изкачите и да слезете по тях, без да си поемате дъх, желанията ви ще се сбъднат.

JS43454237Самият град е като огромен музей – запазени са автентичните черно-бели  сгради, катедралите, там се намира и най-старият хиподрум, който все още се използва активно за конни състезания. Целият център и голяма част от града около него е с павирани и калдъръмени улици, които допълват цялостния автентичен облик на града.

Парковете са огромни зелени площи, като най-голям е парк Гроувнър, подарен на града от благородника Ричард Гроувнър. Парка се намира между главната търговска улица в града и крайбрежната улица по река Дий.

Самата крайбрежна улица е достатъчно широка и е изпълнена с пейки, беседки, заведения. Има и кей, от където можете да си наемете лодка и да се поразходите по река Дий.

Сред забележителностите на Честър е и римският амфитеатър, който е събирал около 7 000 души. Той се намира непосредствено срещу западния вход на централния парк Гроувнър и е най-големият амфитеатър в Англия.

eastgate clock250w

От многото катедрали в града, най-известна е Честърската катедрала, в която често се провеждат културни мероприятия, изложби, музикални събития и исторически възстановки по време на празниците. Входът за туристи е безплатен. Самата катедрала е с голям вътрешен двор с фонтан и първоначално е построена като бенедиктиански манастир, който е бил изграден върху по-стара църква.

Един от най-фотографираните обекти в света е Часовникът на Източната порта. Той е построен по случай Диамантения юбилей на кралица Виктория през 1897 година и е обновен през 2015 година, заедно с други забележителности по центъра на града.

Удоволствие е самата разходка по центъра, където са запазени автентичните магазини на два реда (Chester Rows), като долният ред на магазините е на улицата, а върху тях има още един ред магазини, разположени върху дълга тераса по цялата дължина на улицата. До магазините от горния етаж се стига по тук-там скътаните тесни стълби и освен разглеждането на магазините, човек се чувства сякаш е излязъл на разходка по някоя панорамна тераса с изглед към центъра. Сградите са на 700 години.

Покрай толкова много старинно излъчване, може и да забравите да посетите големите магазини като Moonson, HSamuel, Clarks, TKMaxx, Next, които са в огромните молове. Самите входове на моловете са скътани сред останалите магазинчета по центъра.

изтеглен файлЧестър има богат светски живот, ресторантите и заведенията са разнообразни, но всички имат една обща черта – безкрайно уютни са. Всичко е направено със стил, където гостите се чувстват добре дошли, независимо дали искат да се насладят на високото ниво на изисканост в обслужването и комфорта на някой стилен ресторант или просто да похапнат набързо, докато правят обиколка на магазините.  Дори и в Макдоналд‘с, ще познаете, че сте в Честър, заради огромната статуя на римлянина още на входа.

Град Честър е на около 2 часа път с влак от лондонската гара Юстън, а цената на билет е по-малко от 20 паунда в едната посока. Влаковете са през два часа.

Цените на хотелска стая за двама човека за една седмица започват от около 250 GBP за целият период, а срещу допълнителни 6-7 паунда, можете да закусвате в хотела.

Категории

RSS Статии от Chikov.com

  • Британска държавна пенсия и Пенсионен Кредит, прилики и разлики. февруари 14, 2019
    Британска държавна пенсия и Пенсионен Кредит, прилики и разлики. Нека обясня основните прилики и разлики. И двете неща се получават от живеещи във Великобритания, които са навършили пенсионна възраст. Пенсионната възраст в момента е 66 години и е с тенденции да се увеличи. И двете парични заплащания са в максимален размер от 164.35 на седмица. […]
    Atanas Chikov
  • Ако планувате бебе в Англия има една сметка, която може би си заслужава да си направите. януари 30, 2019
    Ако планувате бебе в Англия има една сметка, която може би си заслужава да си направите. Ако си направите тази сметка правилно, може да спестите над 1000 паунда. Става въпроса за гражданството на детето. Когато дете на български родители се роди във Великобритания, статута на родителите има голямо значение за неговото гражданство. Ако в момента […]
    Atanas Chikov

Follow us on Facebook!