Забележителности и култура Сгради

Апсли хаус (Apsley House)

Aпсли хаус или известно още като Лондон No.1 е жилището на първия херцог на Уелингтън в Лондон. Това е единствената сграда на територията на Хайд Парк и е разположена в неговия югоизточен край.

Първоначално къщата е построена през XVIII век за лорд Апсли, като архитектът, който се занимавал с проекта бил Робърт Адам. През 1807 година, Апсли хаус преминава в ръцете на първият маркиз Уесли – Ричард Уесли, но през 1817 година той я продава на брат си, първият херцог на Уелингтън – сър Артър Уесли, поради финансови причини. Тогава херцогът започва да прави някои разширения и промени по сградата, които протичат на два етапа – единият става през 1819 година, а другият през 1828 година, когато той става министър председател.

Апсли хаус била лондонският дом на Уелингтън  през времето докато е бил министър председател. Той обичал да кани гости в къщата си, за да им показва уникалните си колекции от картини, сребърни съдове, порцелан и др.

През 1947 година, Апсли хаус е подарена на народа и през 90-те години започват да текат ремонтни дейност, с които къщата е реставрирана успешно.

В наши дни Апсли хаус е културен паметник и до нея има публичен достъп. Вътре има музей и художествена галерия, а настоящият, осми херцог на Уелингтън използва част от къщата от време на време. Тази постройка е може би единственият запазен пример на територията на Лондон за аристократична градска къща от подобен тип. Помещенията в къщата и декорацията  в тях се поддържат в оригинален вид.

През 2013 година можете да посетите Апсли хаус през следните дни и часове:

  • 29 март – 3 ноември:

Всяка седмица от сряда до неделя: 11;00-17;00 часа.

  • 4 ноември – 31 март, 2014 година:

Къщата е затворена за посещения заради ремонт.

За посещения след 31 март, 2014 година може да направите справка на този адрес.

Цените на билетите са:

  • Възрастни – 6,70 паунда;
  • Деца (от 5 до 15 години) – 4,00 паунда;
  • Пенсионери и студенти – 6,00 паунда;
  • Семейства (2 възрастни с до 3 деца) – 22,40 паунда.

Адрес на къщата:

149 Piccadilly, Hyde Park Corner, London – W1J 7NT

За указания как да стигнете до там може да проверите тук.

Официален сайт

 [nggallery id=95]

Категории