Образование

Бъдещи студенти във Великобритания – багаж и документи

Придобитото образование и квалификации на Острова се признават по цял свят и хората завършили там винаги са предпочитани от работодателите. Все повече млади хора с амбиции осъзнават това нещо и искат да продължат да се обучават именно във Великобритания, за да получат възможно най-доброто образование и перспектива. В тази статия ще намерите полезна информация за всичко, което ще ви е необходимо при първото ви заминаване за Обединеното кралство.

Повечето нови студенти са под леко напрежение , заради голямата промяна, която ги очаква, а подреждането на багажа може да увеличи стреса им. Ако и вие сте сред тях, не се притеснявайте, това е нормално. В такива моменти е важно да останете колкото си може по-спокойни и да мислите трезво. Не се впускайте да взимате каквото ви попадне, ами опаковайте най-важното. Ето един примерен списък с най-нужните неща, които да вземете със себе си:

Храна

Имайте в предвид факта, че сте ограничени в теглото на багажа си, така, че не взимайте много храна. Като всеки друг студент и на вас вероятно ще искат да ви опаковат храна за цяла година, но това е наистина ненужно. Сложете си нещо малко, което да ви стигне за обяд или вечеря, за да не търсите магазин веднага след като пристигнете. След като отпочинете от пътя е ясно, че ще отидете до супермаркета и ще си вземете каквото ви е необходимо. Ако искате да си вземете домашно приготвена храна и зимнина, запазете спокойствие, като се приберете следващия път по празниците, ще сте с полупразен куфар и ще имате място да вземете каквото си поискате.

Дрехи

Тук вече какво ще вземете в въпрос на личен избор. Просто не прекалявайте, вземете най-нужното и не забравяйте, че времето на Острова е по-специфично от това, с което сте свикнали в родината, така, че си вземете по-топли и плътни дрехи и обувки.

Документи

В повечето случаи ще ви трябват следните документи:

(някои може и да не са ви необходими, това зависи от обстоятелствата ви)

  • Лична карта;
  • Паспорт;
  • Документ за заем – SAAS/SLC;
  • Документ за общежитие;
  • Документи от университета;
  • Писма от UCAS (UCAS Letters);
  • TOEFL/IELTS/ CAE/CPE сертификати.

Допълнителни документи:

  • Паспортни снимки – може да ви потрябват и е добре да имате под ръка, вместо да ходите тепърва да търсите къде да се снимате;
  • Пълномощно от нотариус, което упълномощава ваш близък или родител да ви представлява пред институциите в България – добре е си извадите едно за всеки случай;
  • Европейска здравноосигурителна карта (EHIC Card) – може да си я изкарате безплатно онлайн. Препоръчително е да имате такава карта при заминаване в чужбина;
  • Карта на града, в който ще учите – ако нямате смартфон с карти и навигация, старата хартиена карта е добро решение, особено през първите дни, когато още опознавате града;
  • Кредитни/дебитни карти.

Други

Други неща, които ще са ви нужни и от полза при първото ви заминаване са лаптоп, мобилен телефон, фотоапарат, зарядни устройства.

Важно е да не забравяте разликата в адаптерите, защото мрежата в Обединеното кралство е различна. Ако нямате адаптери, които стават за британската мрежа, просто си купете преходник, даже е добре да си вземете повече за да имате резервни. Разбира се, може да си закупите и като пристигнете, но ще трябва да губите време, а и е неприятно да останете без заряд на батерията на своя лаптоп или телефон още при пристигането си.

Вземете си и USB Flash памет, все пак отивате да учите, а на всеки студент в днешно време му трябва лаптоп и USB „флашка“. В предвид цените на паметите, може да си закупите повече от една, за да имате резервни, защото се случва често да се забравят или губят.

Не пълнете куфара си със съдове и канцеларски принадлежности. В повечето случаи в общежитието или квартирата ви ще има всичко необходимо, а ако ви липсва нещо по-добре си го купете след като пристигнете, отколкото да си пълните куфара с посуда и тетрадки.

Може да си вземете един комплект спално бельо, но това също не е задължително, така, че ако нямате достатъчно място, не претъпквайте куфара си излишно. В някои общежития има възможност да си закупите комплект спално бельо при нанасянето. Ако не ви предложат това, най-лесно е да отидете в супермаркета и да си закупите един комплект. Така ще спестите още място за по-важни неща в куфара си.

Ако имате някакви хронични заболявания или просто сте със слаба имунна система, може да си вземете по-важните лекарства от тук. След това ще разберете как да си набавяте лекарства от местните аптеки.

Това са най-важните неща около подготовката за първото ви заминаване, след като свикнете с обстановката ще разберете, че няма нищо страшно или притеснително в това да учите в чужбина. Не забравяйте да вземете само най-нужното, все пак при последващите пътувания ще имате възможност да си вземете и останалите неща.

Категории