Имиграция и работа

Великобритания в Европа

Предполагам вече сте научили, че управляващата Консервативна партия планира да предложи референдум относно излизането на Великобритания от Европейския Съюз.

Първо: искаме да Ви успокоим, че това едва ли ще се случи преди 2015 година и преди следващите избори.

Второ: нито либералите, нито лейбъристите подкрепят подобна идея. Същото се отнася за Шотландия, Уелс или Северна Ирландия.

Трето: немислимо е Великобритания да прекъсне отношения с останалата част от Европа. Пазарът няма да го допусне.

Четвърто: британското правителство потвърди, че ще спази ангажимента си относно осигуряване на свободен достъп до пазара на труда за българи и румънци, считано от 1 Януари 2014.

В такъв случай, къде се крие разковничето?

Имайки предвид механизъма на финансиране на Европейския Съюз и загубата на влияние на страните-членки върху психологическите аспекти на членството,  възможно е да се предвиди, че Великобритания ще запази позициите си на Общия пазар, но ще търси механизъм за излизане от ЕС. При всички случаи, Великобритания държи да запази контрол върху националната икономика, заеми, валута и данъчна система, без да се налага да покрива разходите по спасителния план на изпитващите затруднения държави в ЕС, освен ако не се извършва през Международния Валутен Фонд. Чрез подобна политика на балансиране, Англия се стреми да спечели от свободното придвижване ма стоки, капитали и работна ръка, без сериозни насрещни ангажименти.

Трябва да си зададем три важни въпроса:

1. Ще загубят ли британците реални облагите с излизането си от ЕС?

2. Биха ли предпочели да участват в промените вътре ЕС?

3. Доколко съюзникът на Великобритания — САЩ би подкрепил подобна мярка?

От една страна възвръщаемостта на Великобритания от членството й в ЕС е незадоволително, което навежда на мисли за замразяване на ежегодната вноска и отдръпване от по-задълбочена интеграция. От друга страна следва да отчетем, че Великобритания не е загубила влиянието си върху глобалните политически и икономически процеси, а това влияние е особено осезателно в ЕС. Великобритания не би допуснала загуба на подобно влияние, без значение от политическия формат на кабинета. Международните концерни продължават да ситуират бизнеса си в страната, знаейки за сериозната подкрепа и доверие, с които се ползва от страна на съюзниците си отвъд Атлантика и бившата Британска общност.

Това са съществени аргументи против излизането на Обединеното Кралство от Европейския Съюз. Потенциален проблем би възникнал от страна на Европейските партньори на Великобритания, които биха предпочели излизането й от ЕС, с цел засилване на собственото си влияние върху европейските дела. Това съвсем не означава, че Великобритания би преустановила подпомагането на  интеграционните процеси в Европа в краткосрочен план.

Тук може да намерите продължение по темата.

Валерия Рядинска — експерт по международни ( имиграционни ) отношения и социални помощи в Англия

http://good-start.co.uk

About the author

Daniel

1 Comment

Click here to post a comment

Категории