Пазаруване

Върнете си част от парите за козметиката, която никога няма да използвате

Нов сайт за продажба на ненужни козметични продукти се появи наскоро в мрежата, като цените за всички продукти (вкл. Шанел и Боби Браун) са с до 70% по-ниски.

Случвало ли ви се е да получавате подаръци, които да се чудите как да употребите? А козметика? Повечето от нас използват определени марки козметика, дрехи, обувки, така че ако получим нещо, което не е в стила ни, то често намира своето място в шкафове и гардероби и остава там, докато не му мине срока на годност и не го изхвърлим.

Защо обаче е нужно такова хабене? Първо – този, който ни го е подарил, е изхарчил (понякога не малко) пари, за да ни го купи. Второ – като престоява в шкафа, такъв подарък не върши нищо друго, освен да заема място. И трето – някой някъде си купува същото нещо, защото го харесва и ще го използва.

Не е ли по-добре да си помогнем взаимно и да избегнем излишни разходи – било то наши или чужди. Бихте ли си купили козметика втора ръка? А бихте ли продали козметика, която знаете, че никога няма да ползвате?

Имайте предвид, че обикновено сме свикнали да харчим. По принцип, жените купуват до три пъти повече козметика от това, което реално използват. Поради осъзнаването на този факт, в момента сайтовете за размяна или препродажба на ненужни козметични продукти са в своя бум.

От финансова гледна точка – според направено проучване, всяка жена във Великобритания притежава козметика за около 512 паунда. От това количество тя използва по-малко от половината. Доста от козметичните продукти просто стоят по шкафовете, докато им мине срока на годност.

Понеже козметичните продукти не могат да бъдат върнати, трябва или да ги изхвърлим или да ги препродадем. Сега имаме възможност да се отървем от всичко ненужно, като същевременно си върнем някой и друг паунд, похарчен ненужно.

Ето и няколко сайта, където можем да направим това:

  1. Muex

Сайта предлага лесно управление на обявите, а всичко, което се купува, носи гаранцията на закупуване през пейпал. Още преди сайта да бъде рекламиран, той вече събира над 1 000 членове. Ниските цени са едни от най-важните неща за сайта.

На сайта вече се предлага козметиката на големи фирми като Revlon, Miss Manga, Bourjois, Barry M, L’Oreal, Rimmel, Maybelline и Chanel. Доста от нещата, които се продават, са отворени и никога не използвани – просто доста от клиентите са си ги купили или получили като подарък, но или не използват такава козметика или цветовете не им допадат, или в момента вече имат същото и няма как да използват всичко преди да му изтече срока на годност.

Таксата, която взема сайта за посредничеството, е 10% от общата цена на продажбата.

И тъй като споделянето на козметика по един или друг начин крие своите рискове, създателите на сайта са оформили строги правила за чистота, по които трябва да се продава.

На сайта има няколко качени видеа за това, как трябва да се дезинфекцира дадена козметика, също така им постове с обяснения. На практика всичко, което не може да се дезинфекцира, без да бъде нарушена структурата му – не може да бъде продавано през сайта. Самият сайт се управлява изцяло, така че ако някой се опита да качи продукт, който не е дезинфекциран, рискува всичките му обяви да бъдат премахнати.

  1. Можете да направите дарение

Основателката на едноименният сайт за дарения, Caroline Hirons, дава следният отговор на въпроса: „Какво ако не получим нищо в замяна на неупотребяема козметика? Продуктите, които събираме чрез сайта, са продукти, помагат на хора в нужда – бежанци, хора в неравностойно положение, жени и деца, които бягат от насилие в семейството. Защо да не дарим нещо, което и без това никога няма да използваме?“

  1. Продайте абсолютно без да плащате комисионна чрез Reddit Makeup Exchange EU

Сайта е за продажби и размяна на територията на цяла Европа. Всичко, което ви е нужно е снимка на продукта, описание, добра опаковка и малко търпение. Сайта не взема никаква комисионна.

  1. Preloved

Сайта изисква регистрация, но веднъж, след като я направите, можете да препродадете всичко, което не ви трябва. Освен козметика, там можете да намерите аксесоари, дрехи, обувки, велосипеди, дори и автомобили и къщи за продажба. Сайта не взема никаква комисионна, ако продавате като частен продавач.

  1. Използвайте фейсбук

Можете да се присъедините към някоя от многото групи във фейсбук, включително и BeautyBox Swaps. Разликата при фейсбук групите е, че отговорността за недоставена пратка е изцяло на продавача и нямате защитата на плащанията с пейпал.

Въпреки, че има толкова много начини да препродадете продукти, от които нямате нужда, все пак направете всичко възможно, за да избегнете разочарованията, ако не искате после да се занимавате излишно с онлайн продажби.

Последни изследвания показват, че през декември 9 от 10 бутилки с парфюм са закупени за подарък. Затова заложете на „кутиите за тест“ (testing boxes), които се предлагат например в The Perfume Shop. Това са кутии, които съдържат малък тестер с аромата, който сте избрали. Идеята е, че след като подарите кутията с тестера, той може да бъде изпробван и ако наистина аромата е този, който ви харесва, можете да отидете в магазина и да вземете бутилка пълен размер.

Друга възможност за тестване е да купите парфюм с прикачен за него тестер. Ако ви подарят такъв подарък, можете да изпробвате тестера и в случай, че не ви допада, можете да отидете в магазина и да върнете парфюма, който не е разопакован или да го смените с друг аромат.

Категории